Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwejka

działalnosc na renciste a ZUS czy ktos z was tak ma?

Polecane posty

Gość kwejka

che aby tesciowa otwarła działalnosc a ja bym sie u niej zatrudnila na 1/2 etatu albo 1/4 etatu czy ktos wie jaka skladke bedziemy płacic oczywiscie chodzi o ominiecie wysokiego zusu . . . prosze o pomoc z gory dziekuje.

Gość to nie zycie tylko
sama sobie otworz dzialalnosc jesli jeszcze nie miales/as i bedziesz placic ok 300zl

Gość kwejka
problem jest w tym ze mam juz 6 rok i mam dosyc wysokiego zusu

Gość kwejka
zladziejstwo jak nie zmienie na niskie skladki to bede musiala zamknac dzialalnosc bo nie ujade mam duze koszty

Gość belinkka
Cytat: "Każdy rencista pobierający świadczenie z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadzący działalność gospodarczą musi też pamiętać o obowiązujących go progach przychodowych. I tak, jeżeli świadczeniobiorca osiągnie przychody powyżej 70 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (obecnie 2321,50 zł) jego świadczenie będzie pomniejszone o kwotę tegoż przekroczenia. Jednak nie więcej niż o maksymalna kwotę zmniejszenia, która wynosi 488,67 zł. Z kolei w przypadku gdy rencista uzyska przychód powyżej 130 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (obecnie 4311,30 zł) jego świadczenie zostanie zawieszone. Przychody poniżej pierwszego z progów nie rzutują na pobierane świadczenie. Ha Ha Ha Alaaaaale sie nachapiecie: przychód, czyli CAŁKOWITE wpływy, z tego twoje wynagrodzenie......... Chyba ze nie odróżniasz rencisty od emeryta .....

Gość jhjhjhjhjkk
zus przekroczyl juz 1000 zl, a "maly zus" tez nie jest taki maly, bo wynosi juz 450 zl

mały zus jak napisałem wyżej wynosi 414,85 zł - jeśli DG jest jedynym tytułem do ubezp.społ., w przeciwnym wypadku dochodzi jeszcze składka na FP 11,76 zł 🖐️

Gość iotyuityurtyty
nie martw sie, za max 3 lata bedzie juz 450zl ;)