Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca o radę

ciasto na pierogi.

Polecane posty

Gość pytająca o radę

Podajcie wasz sprawdzony przepis na ciasto na pierogi. Żeby wyszło takie miękkie. Ja niby za każdym razem robię tak samo a mimo to czasem wychodzi fajne miękkie a innym razem twarde jak na makaron..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no a jak inaczej?
miekkosc to kwestia ilosci wody. ja robie tak: sypie na stolnice gore maki, wbijam jakko, dolewam wody az bedzie dobra konsystencja. jak za twarde, to dolewam jeszcze, jak za miekkie - podsypuje mąką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Przepis mojej kumpeli,
to ciasto zawsze wychodzi mięciutkie i nie trzeba podsypywać stolnicy mąką jak sie je wyrabia,pierogi wykonane z tego ciasta nie sklejają się i długo zachowują świeżość. 1 kg mąki tortowej 0,5 litra gorącej wody 1szklanka oleju 1 łyżeczka soli Wszystko wyrabiać łyżką w misce,a jak sie dobrze połączy wyłożyć na stolnicę i wyrabiać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka...........
Ja ciasto też tak robię tylko mąka, woda musi być gorąca, olej i sól, tylko daję na oko, ale szklanka oleju to według mnie stanowczo za dużo. Jajko powoduje to że ciasto jest twardawe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Przepis mojej kumpeli,
Nigdy nie daję jajka do ciasta,a wg mojej kumpeli oleju nie jest za dużo.Jadłam u niej te pierogi smakowały genialnie. Ja osobiście ciasto robię na wyczucie,czyli kopa mąki,gorąca woda i kilka łyżek stopionego masła,sól.Oleju niestety nie daję,gdyż mam w rodzinie osobę,która odchorowuje użycie w jakiejkolwiek postaci oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no a jak inaczej?
jasne ze z olejem latwiej, ale to juz nie sa normalne pierogi, takie prawdziwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czekolada_mleczna
3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku szczypta soli łyżeczka masła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciasto tez zalezy od jakosci maki Przepis mojej kumpeli - na prawde uzywasz tortowej?? ja ostatnio zaczelam uzywac poznanskiej - 1kg maki, ciepla woda (ale nie garoca), sol - i tez na oko. wody daje mniej, a pozniej dolewam, jesli przesadze, dosypuje make

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
od jakiegos czasu ciasto pod koniec 'mieszan' robotem - koncowkami do ciasta (nigdy wczesniej tego nie robilam) - wtdy ono jest super gladnie - co prawda trzeba sie nameczyc bo ciezko to idzie, ale ciasto swietne (powietrza nabiera)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aguteczek
Do mąki na oko dodaję gorącą wodę (taką, że aż prawie parzy) i wyrabiam ciasto. Potem przykrywam je na 15 min. miską (najlepiej ciepłą, ale nie koniecznie). Ciasto jest zawsze mięciutkie i elastyczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×