Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paniTuliPanaSobie

Czy to nie za wczesnie z dzieckiem do przedszkola?

Polecane posty

Gość paniTuliPanaSobie

Witam.Chce od wrzesnia wrocic do pracy.U nas w przedszkolu nie ma szans by córka sie dostala.Wiec chce synka zapisac do przedszkola prywatnego,ktore przyjmuje dzieci od 3 roku zycia.Ale córka w kwietniu bedzie miala dwa latka.Jak myslicie czy ja przyjma?Mam zamiar w najblizszym czasie podjechac do przedszkola i popytac o wszystko.Pisze do was z zapytaniem bo moze ktoras z was juz miala podobne doswiadczenie.Corka jeszcze robi w pampersa,sygnalizuje tylko kupe,ale na wiosne chce juz zrezygnowac z pampersa i rozpoczynamy nauke w majteczakch.Mam nadzieje ze sie wyrobi z tym do wrzesnia.Jesli chodzi o jedzenie widelczykiem umie nabierac jedzenie,ale zupy lyzka nie potrafi jesc.Czy 3 latki musza te czynnosci wszystkie przyswoic by mzna je posl;ac do przedszkola.Jeszcze mamy pol roku czasu wiec mysle ze bedzie sprawniejsza.

Gość hmm*hmm
u mnie w przedszkolu przyjmuja od 3 lat ale sa wyjatki ze maja 2,5 tylko własnie musi umiec samo jeść,sygnalizowac potrzeby fizjologiczne ,bez pampersów.A dlaczego do żłobka nie zapiszesz ?

Gość hmm*hmm
pisze o państwowym bo jakjest w prywatnych to nie wiem.

Gość Niebieska Malwina
mojej koleżanki córeczka poszła po skończonym 2 roku (chyba 2 lata i 2 mce miała) i bardzo ładnie się tam zaadaptowała :)

Gość Pierwszorzędnie 3 latki
p[ierwszorzednie nabor mają 3 latki wtym rodzicow pracujących,zawsze mozesz swoją zapisac na liste rezerwowych,jelsi nie bedzie kompletu to dobierane są dzieic z lisrty rezerwowych A czy twoja 2 latka jest na tyle samodzoelna (toaleta i inne czynnosci jak na 3 letnie dziecko? bo wiesz, dzieic nie przyjmują nawet 3 letnie keidy nie potrafia kolo siebie zorbic co nie co

Gość paniTuliPanaSobie
Do panstwoego sie nie dostanie,bo ja nie bede jeszcze pracowala,kiedy go zapisze.A u nas oczekujacych w naszej miejscowosci jest multum.Prywatne mam akurat po drodze do pracy wiec tak myslalam nad tym predszkolem.Czytajac wlasnie strone od nich pisze ze dzieci musza sygnalizowac ze chca sie zalatwic i potrafic same jesc.Boje sie sytacji ze mala nie da rady do starszych dzieci.Mam metlik w glowie.

Gość Musi umiec sam jesc
dziecko w przedszkolu ma wymog umiec jesc widelczykiem, jak i lyzką zupe, przedszkolanki nie beda karmic dzieci bo nie od tego są, wyobrazasz sobie aby one 20 dzieci karmily zupą bo nie potrafią?? to nie zlobek Smiech na slai aby 2 latek nie umial sam zuypy zjesc Twoje dziekco nie nadaje sie ejszce do przedszkola, nie ejts samodzielne

Gość paniTuliPanaSobie
W kwietniu bedzie miala dwa latka.Co potrafi na chwile obecna : umyc zabki,jesc widelczykiem,jesc kanapki,pije z niekapka,ze szklaneczki jeszcze nie umie,nie potrafi schodzic ze schodow,trzeba ja dobrze trzymac,na schody wchodzi na czworaka.Jest wczesniakiem i wszytskie fizyczne rzeczy robila z opoznieniem.Zaczela samodzielnie chodzic w wieku prawie 18 miesiecy.O kupke wola,do spania jest jeszcze smoczek,dosyc ladnie mowi jak na dwuletnie dziecko.

Gość Floria Gloria
A nie masz innego przedszkola w okolicy prywatnego? Jest tylko jedno? Syn siostry był przyjęty do 3 latków, miał 2,5 roku..Ale to było dawno, przedszkola nie był tak oblegane jak teraz. Ja myślę, że najlepiej porozmawiać z dyrekcją, twoja córka we wrześniu jeszcze nawet 2,5 roku nie będzie miała ale pewnie sobie poradzi :-) Moje dziecko idzie też do grupy 3 latków, a będzie mieć 2 lata i 8 miesięcy, ale tak naprawdę to przecież nie jest tak że wszystkie 3 latki są ze stycznia, wic tak naprawdę pomiędzy dziećmi będzie kilka miesięcy różnicy

Gość paniTuliPanaSobie
Nie potrafi jesc samo zupy bo polowe lyzki wylana jest na sweterek.Z mojego towarzystwa nie znam ani jednego dwu latka kotry umie sam lyzka zjesc miske zupy???????????

Gość do wrzesnia mas zjeszcze sporo
czasu a dzieci blyskawicznie sie rozwijaja. zachecaj ja do jedzenia zupy lyzka. Ja bardzo wczesnie pozwalalam jesc samodzielnie i dziec szybko lapaly. fakt trzeba zaakceptowac, ze troche nabrudza. Mozesz juz teraz puszczac ja bez pieluchy, zeby czula, ze jak zrobi siku to bedzie miala mokro.

Gość paniTuliPanaSobie
Wlasnie mam zamiar w przyszlym tygodniu podjechac do przedszkola i zapytac o to wszystko.Tylko tak z ciekawosci pisze tutaj bo moze ktoras z was byla w podobnej sytuacji i wiedzialabym mniej wiecej na czym stoje.Wlasnie nigdzie nie ma w moich okolicach zlobka,musialabym jeechac w przeciwna strone 12 km by zawiesc do zlobka,a tak do pracy mam 15 i po drodze to przeszkole.

Gość paniTuliPanaSobie
Od poniedzialku wlasnie jest bez pieluchy,kupe wola ale siku dalej nie.ALe gdy sie pytam czy chce siku to mowi ze chce i zrobi na ubikacji,a gdy zagapie sie z czasem to nie zawola i sika do majtek.ALe to dopiero 3 dzien nauki wiec jest jeszcze czas.WLasnie ja sie martwie o to jedzenie,bo z tymi pampersami to ja oducze bo ona juz kuma o co chodzi,ale z ta lyzka to masakra.Ona ja zle trzymie,ile kroc jej pokazuje jak trzymac to ona jakos ja wykreca w inna strone i pol lyzki laduje na bluzce.

Gość Moze masz zlosliwe dziecko?
Moze masz uparte dziecko ktore zlosliwie wylewa zupe , bo je wygodniej gdy mam ja karmi? klaps roziwązuje takie problemy,zobaczyabys ze jednak raptownie zalapalaby jak jesc zupe lyzką a nie wylewaci udawac ze nie potrafi,przeciez mama nakarmi :o

Gość paniTuliPanaSobie
a moze zapytam tak co wasze 3 latki idac do maluchszkow juz potrafily?

Gość paniTuliPanaSobie
wlasnie byla dlugo zupka karmiona przezemnie i chyba ma taki nawyk ze mama da.Ale od jakiego czasu daje jej zupke i widze ze chce sama jesc ale jej to nie wychodzi i zauwazylam takze ze sprawia jej to radosc bo od czsu do czasu lubi sobie jakas lyzke wylac na zewnatrz na stolik i bawic sie makaonem czy warzywami.

Gość witors milk
Moj syn dopiero co skonczyl 2 latka, juz od kilku miesiecy je lyzka i widelcem. Na poczatku jedlismy na 2 lyzki, ja jedna on jedna i jakos poszlo. Na poczatku sie buntowal, ale bylam konsekwentna i teraz je pieknie. Wiadomo, ze zawsze cos kapnie, ale po to sa sliniaki. Ja je cos mokrego, rzadkiego, to dodatkowo klade mu pieluche tetrowa na kolana

Gość smigła
córka pracowała w takim prywatnym przedszkolu. to się nazywało klubik malucha. były tam dzieci od półtora roku. robiły w pampersy i musiały im zmieniać. koszt tego przedszkola był 700 zł.

Gość najlepiej szczerze
W wielu przedszkolach przyjmuja przedszkolaki w wieku już 2,5 ale warunkiem jest własnie samodzielnośc w zakresie jedzenia, ubierania (tu sa skłonni pomagac) i przede wszystkim zalatwiania włąsnych potrzeb fizjologicznych. Pół roku to niewiele na przytswojenie tego wszystkiego, dużo zalezy od samego dziecka. I naszykuj sie na płacz z rykiem na zmiane. takie dzieciaczki bardzo przezywają rozstanie z mama i tatą ... :(

Gość ziuta oj
Mój syn szedł, jak miał 2 lata i 7 m-cy. Umiał wszystko to, czego wymagało przedszkole (państwowe). Poza tym panie pomagały dzieciom w jedzeniu, przebieraniu się w piżamy do leżakowania i czasem w toalecie, jak dziecko miało problem. Nieumiejętność odpowiedniego trzymania łyżki nie jest wielkim problemem, bo w przedszkolu te braki bardzo szybko nadgoni, widząc że inne dzieci to potrafią :) Nie martw się, masz zresztą jeszcze trochę czasu, aby nadgonić inne braki. Najważniejsze to, aby dziecko sygnalizowało swoje potrzeby, reszta już nie jest taka ważna. Przygotuj się jednak na to, że z tym czasem mogą być wpadki i nie jest to nic złego ani wstydliwego. Większości dzieci się to zdarza. Głowa do góry.