Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MrsKa

ANTYKONCEPCJA A SIŁOWNIA ! POMOCY :

Polecane posty

Gość MrsKa

Od prawie miesiąca chodzę na siłownie, zapisałam się na fitness 4razy w tyg, biegam na bieżni, chodzę na saune, dieta . Ponieważ przytyło mi sie troszkę i planuje zrzucić do wakacji bo lecę do Egiptu. Udało mi się schudnąc 1,5kg ale zauważyłam też problem z nieregularną miesiaczka wiec zapisałam sie do ginekologa, dostałam skierowanie na badanie krwi wyniki wyszły pozytywnie oprócz tego że mój testosteron był za bradzo podwyżony . Pani ginekolog przepisała mi tabletki antykoncepcyjne na wyrównanie moich hormonow, które mam brać przez 3 miesiące i zgłosić się na kontrole. Przeglądałam różne strony i dowiedziałam się że mogę przytyć ;( a cholernie mi zależy żeby do wakacji jakoś wygladać , czy mój miesiąc chodzenia poszedł na marne ? Co robić żeby mimo brania tabletek kontynuować swój cel co do schudnięcia, i ile można przytyć w ciągu miesiąca :(((( Błagam pomóżcie ..dodam że mam 17 lat i planuję schudnąć ok.6kg jeszcze :((((((((

Gość idx do innego lekarza
najlepiej idź do innego lekarza. Po pierwsze jesteś w takim wieku że twoja miesiączka ma prawo być jeszcze nieregularna i tutaj mogłabym zakończyć moją wypowiedź. Po drugie tabletki anty nie regulują miesiączek ale są wciskane przez lekarzy często właśnie w tym celu. Po tabletkach krwawienie jest regularne ponieważ sama je sobie tak ustawiasz ale po ich odstawieniu różnie bywa, można jeszcze bardziej rozregulować hormony. Lekarze mają gratisy z przepisywania recept dlatego przepisują je na potęgę. teraz coraz więcej kobiet ma lepszy dostęp do wiedzy i nie dają sobie wciskać kitu i niestety niektórzy lekarze przepisują komu się da. Dodam jeszcze że jest niewiele schorzeń które leczy się tabletkami i na pewno nie jest to regulowanie okresu. Jeszcze ciekawa jestem jak bardzo nieregularny masz ten okres bo przyjmuje się że mowa o nieregularności jest jeśli w ciągu ostatnich 12 miesięcy jest różnica w cyklach więcej niż 10 dni między najdłuższym i najkrótszym i nie liczą się sytuacje stresowe, zmiana klimatu, nadmierny wysiłek, choroby, przyjmowanie leków kiedy to miesiączka może się przesunąć. co do tycia po tabletkach to mówi się niby że przy tabletkach można przytyć tylko przez to ze się zatrzymuje woda w organizmie i po ich odstawieniu się chudnie. Gówno prawda. to też, ale nie tylko. Pośrednio wpływają na to że się tyje. Chociażby przez to że przy tabletkach jest kiepskie przyswajanie pierwiastków, a jak organizmowi brakuje magnezu żelaza itp to się domaga i to najczęściej z takich najlepszych źródełek jak czekolada, trzeba się bardziej pilnować z jedzeniem jednym słowem i uzupełniać dodatkowo. Poza tym z tego co pamiętam to estrogen ma wpływ na gromadzenie się tkanki tłuszczowej u kobiet. A dawki estrogenu w tabletkach anty są dużo dużo razy większe niż naturalne wydzielanie hormonów. Czyli tłuszczyk się łatwiej gromadzi i trudniej jest go zwalczyć.

ehh no zobaczymy :< myśle własnie nad zmianą lekarza bo mnie też to po mału irytuje, może po prostu mam jeszcze czas a lekarz chce na siłe wywołać przy okazji zarabiajac na tym...bo talbetki które kupiłam nie były wcale tanie.