Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lola1706

Motyw śmierci w literaturze współczesnej pomocy

Polecane posty

Gość lola1706

Hej. Potrzebuję pomocy w wyborze literatury podmiotu do pracy maturalnej "Różne ujęcia motywu śmierci w literaturze i malarstwie". Nie chce jak wszyscy skorzystać z słownika motywów literackich i wybrać tam podanych pozycji. Wybrałam już parę książek i wierszy, ale nie wiem czy są odpowiednie: "Dziewczynka z zapałkami", "kamienie na szaniec", "Pianista", "Taniec śmierci", "Kot w pustym mieszkaniu" no i może jakieś jeszcze, ale tak naprawdę to nie wiem czy mam dalej szukać spoza listy lektur czy może dołożyć do tego coś sprawdzonego? Proszę o pomoc

Gość lola1706
a może coś z fantastyki? Proszę o pomoc

Gość Iwaszkiewicza
"Brzezina" ?

Gość Anitkakaka7877
Tez mialam ten temat ja wybralam borowskiego miedzy innymi i jak smierc wygladala w obozach zaglady jak wybierzesz cos o smierci w czasach wojny to pozniej pytania od komisji sa przewidywalne, z malarstwa mialam podstawowy 'taniec smiercio ' i obraz beksinskiego juz nie pamietam co tam jeszcze dokladnie to juz 3 lata temu bylo :)) btw dostalam 85 %

Gość gość
A może pokusić się o ''Dżumę'', sama nauczycielka podała nam to jako przykład.

Gość gość
"Gwiazd naszych wina" młodzi ludzie chorzy na raka. Inne ujęcie śmierci. czas oczekiwania, przygotowywania się, pogodzenia się z losem. Jest też film. Za moich czasów liczyło się niekonwencjonalne podejście do tematu, ale ja nie musiałam zmieścić się w kluczu. Motyw śmierci omawialiśmy zarówno przez epoki, jak w kontekście malarstwa, sztuki, filmu, muzyki. Pamiętam, że przy tym temacie poruszaliśmy film "Tańcząc w ciemnościach". Pomyśl też o samobójstwie - innym rodzaju śmierci - ucieczki, wybawienia. Jedni odchodzą, bo muszą, inni bo chcą...

Gość gość
Z fantastyki masz Igrzyska śmierci