Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodaMamma

Brak ruchów dziecka

Polecane posty

Gość młodaMamma

Hej sprawa wyglada mianowicie tak. Jest to moja pierwsza ciaza (lozysko na przedniej scianie macicy-nie mylic z lozyskiem przodujacym) jestem w 17tc i KOMPLETNIE nie czuje ruchow dziecka. Brzuch jest widoczny dopiero jak sie troszke najem...Czy to zupelnie normalne ze nie czuje jeszcze swojego malucha? Wiem ze sa kobiety ktore roznie przechodza ciaze i ruchy moga byc odczuwalne dopiero kolo 20 tyg ale moje pytanie brzmi czy nawet jesli ktoras z Was drogie Panie czula ruchy w 20 tyg to czy w 17 kompletnie nic nie odczuwala ani troche?

jesli to twoja pierwsza ciąża to jest to całkiem normalne. możesz poczuc ruchy nawet w 21 czy 22 tc. ja w pierwszej ciąży poczułam pierwsze ruchy w 20 tc - wczesniej NIC nie czułam kompletnie. w drugiej ciąży juz było inaczej i poczułam w 16 tc

aha i znaczenie też ma łożysko - w pierwszej ciąży miałam jak ty na przedniej scianie, łożysko tłumi ruchy - dlatego późno poczułam. teraz mam na tylnej i ruchy mam duuuużo mocniejsze niż w pierwszej ciazy

Gość młodaMamma
No ja bym sobie dala reke uciac ze wczesniej czulam juz takie musniecia, ktore ustaly ale mozliwe ze to faktycznie byly tylko gazy w jelitach a nigdy wczesniej tego nie czulam bo jak wiadomo w ciazy jelita podchodza ciut do gory i znajduja sie tak jakby blizej skory ( tak mi lekarz to tlumaczyl). Myslalam ze nawet jak kobiety czuly ruchy 21-23 tc to okolo 17 chcoiaz delikatne cos czuly :(

Gość młodaMamma
Czyli ze rzeczywiscie umiejscowienie lozyska ma duze znaczenie w kwestii czucia ruchow?

tak. bo jesli jest na przedniej scianie to dzieciątko kopie głownie po łożysku, które nie jest unerwione i nic nie czujesz

Gość młodaMamma
A ja sie tak zamartwiam bo nie czuje kompletnie NIC a na dodatek brzuch stoi w miejscu...

Do 19 tygodnie też praktycznie nic nie czułam. moja mama dobrze powiedziała, ruchy to po połówce ciąży czyli po 20 tygodniu. Trzeba poczekać i tyle.

Też miałam łożysko na przedniej ścianie, moja gin. mówiła, że z tego powodu ruchy są zamortyzowane i dlatego później je można wyczuć. Nie ma się co martwić

Gość młodaMamma
Chyba za bardzo niecierpliwa jestem... :(

Gość młodaMamma
No bylam 3 tyg temu na usg wszystko bylo w porzadku babel skakal, serducho bilo, mozg widzielismy, linie kregoslupa rowniez prawidolo zachowana i konczyny dolne i gorne. Mysle ze wszystko jest ok. Tylko te ruchy i brak brzucha mnie niepokoja

Gość ndnskjf
a do lekarza kiedy idziesz? moze porozmawiaj z nim o tym

Gość mlodaMamma
za tydzien ide. a pobolewal was brzuch w ciazy ? tzn czy czulyscie te bole zwiazne z rozciaganiem sie wiazadel macicy ?

ja z pocztaku czulam klucie, ciagniecie w podbrzuszu teraz nic nie czuje. Przeciez nigdzie nie jest napisane ze przez cala ciaze musisz miec mdlosci, bole brzucha, zgage, czestomocz itd ;) wszystko jest ok i sie nie martw bo malenstwu szkodzisz

Gość młodaMamma
ktos jeszcze ??

Gość Też miałam łóżysko
na przedniej ścianie pierwsze "łaskotki" poczułam w 19 tc a mocniejsze ruchy w 22tc.

Gość njvnkjfvnkv
spokojnie, masz jeszcze czas tez mam lozysko na przedniej scianie i teraz - w 8 miesiacu - to bardzo korzystna opcja, bo kopniaki sa prawie bezbolesne dobra amortyzacja

Gość adelajda..ada
ja tez pierwsze ruchy a raczej konkretny ruch, bo dziecko jakby sie odwrocilo ok 22 tygodnia i potem juz regularnie

Gość młodaMamma
maz juz sie zlosci na mnie ze panikuje z bardzo ale ja sie tylko martwie bo to moja 1 ciaza i wiekszosc znajomych skarzylo sie na bole brzucha z powodu rozciagajacej sie macicy, piersi itd a mi nic nie jest..

Gość ckckl
to sie raczej cieszyc powinnas ze nic ci nie jest :O

Gość ewkaaa1985
Wez ksiazke do reki i troche poczytaj tez jestem w pierwszej ciazy i tez sie boje ale na szczescie ktos madry napisal mnostwo ksiazek i artykolow gdzie jak byk pisze kiedy mozna poczuc pierwsze a jesli jest to opoznione to jakie sa tego przyczyny. Co do boli brzucha kazda kobieta przechodzi ciaze inaczej mnie juz od poczatku bolal a teraz jestem w piatym miesiacu i jest to normalne bo wszystko sie rozciaga o ile bol nie jest silny i trwa dlugoi wiele takich innych gdzie wtedy mozna zaczac sie niepokoic.sory za literowke pisze z tel

Gość młodaMamma
ale w tym sek ze mnie NIE BOLI brzuch i nie czuje by sie macica rozciagala

Gość lakamma
nie martw się, pod koniec ciąży nadrobisz wszelkie bóle, więc ciesz sie narazie, że nie boli, nie zawsze musi boleć, są momenty lepsze i gorsze i każdy jest inny

Gość ewkaaa1985
Nic ci nie jest i jeszcze sie martwisz to powinnas sie cieszyc ze mniej bolesnie odczuwasz ciaze niz inne kobiety ktore lekko zakuje i robia z siebie oblozne ogolnie teraz ciezaroweczki mnie irytuja tu im slabo tu zle sie czuja wypija piwo i odchodzi im caly zly stan poprostu niektore jak ja nie robia z siebie kalek a inne wykorzystuja ciaze do granic mozliwosci mam nadzieje ze ty nie jestes jedna z takich panius

Gość młodaMamma
nie no tak to nie bez przesady.. :P ja sie tylko cholernie niecierpliwie bo juz bym chciala czuc ruchy i juz bym chciala miec brzuszek

Gość ewkaaa1985
Ja juz od 14 tygodnia czekalam az zaczne cos czuc przeszperalam mnostwo artykolow jak poczulam cos w brzuchu to juz myslalam czy to dziecko ale byly to ruchy jelit ja poczulam ruchy w 19 tygodniu a teraz jestem w 23 . Brzuszek mam widoczny ale to sprawa budowy ciala moja mama miala duzy brzuch i ja tez rosne stopniowo waga prawidlowa a brzuch mam juz spory a jak cos zjem to wgladam jak bym juz mogla rodzic . Na pocieszenie jak przeprowadzilam wywiad w rodzinie to ciotka mowi ze jej ciaza poszla w miednice i nic nie bylo widac do siodmego miesiaca a znam dziewczyne ktora byla szczupla i do ostatniego dnia ciazy jej brzuch wygladal jak male wzdecie :)

Gość młodaMamma
no u mnie widac brzuch dopiero po poludniu jak sie najem troszeczke to wtedy mam typowo ciazowy :P

Gość ewkaaa1985
a tak nic żadnego zaokrąglenia??Może tak jak mówię kwestia budowy ale też jednym rośnie w 6 a mi już w 4 zaczął się zaokrąglać .jeśli chcesz popisać albo wymienić się spostrzeżeniami to podaję e-mail esmi@onet.pl niestety teraz obowiązki wzywają:)

Gość nie ma co sie martwić
A też jestem w pierwszej ciąży i mam łożysko na przedniej ścianie. Pierwsze ruchy poczulam w 21tc i nawet nie były regularne bo później dwa dni nic i znowu. Lekarz mówił że to normalne. Tym że nie boli Cię brzuch i nie czujesz rozciagania macicy sie nie przejmuj. Ja też nic takiego nie czułam. Brzuch widoczny sie zrobił dopiero pod koniec 5, początek 6 miesiąca.. Nie stresuj sie.

Gość młodaMamma
no zobaczymy co za tydzien lekarz powie :D