Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giutka

już nic z tego nie rozumiem, jestem chyba za głupia, tabletki anty...

Polecane posty

Gość giutka

chciałabym zacząć brać tabletki antykoncepcyjne i zanim pójdę do lekarza chciałabym coś o nich wiedzieć. Dużo czytam ale i tak mam wątpliwości... To będą moje pierwsze tabletki i nie wiem jak to jest...czy biorąc tabletki nie ma się okresu tylko plamienia z odstawienia???? bo na forach dziewczyny różnie piszą, że mają plamienie z odstawienia albo że mają okres i nie wiem czy tylko tak to nazywają czy jak???? jeżeli okres mam co 32 dni to podczas stosowania tabletek nie będzie już tak, tylko plamienia po 21dniach???? Jestem chyba za głupia bo tego nie rozumiem, oczywiście zapytam lekarza co i jak ale chciałabym mieć jakąkolwiek wiedzę żeby wiedzieć o co spytać i będzie mi łatwiej Lekarza zrozumieć jak będę minimum już wiedzieć....

Gość Dagmara_*
jesli bierzesz tabletki antykoncepcyjne to po zazyciu calego opakowania za jakies 2-3 dni masz krwawienie z odstawienia jak bedziesz u lekarza to najlepiej jakbys zrobila badania hormonalne zeby wiedziec ktore tabletki beda dla ciebie najlepsze

Gość giutka
czyli podczas stosowania tabletek nie ma się okresu tylko krwawienie z odstawienia??? czyli każda kobieta przyjmująca tabletki ma cykl równy 28 dni????? bo tak je normują tabletki????

ja brałam 3,5 roku Mercilon bierzesz przez 3 tyg tabletki, a w trakcie 7dniowej przerwy - masz krwawienie z odstawienia nie masz miesiączki-by była miesiączka - musi być owulacja, a biorąc tabletki nie masz owulacji są też tabletki YAZ, które ja teraz będę brać, bierzesz je przez 24 dni, a 4 dni bierzesz tabletkę pustą, tzn bez hormonów, jest to wygodne, bo nie ma problemu z liczeniem dni w przerwie 7 dniowej itd tabletki mają swoje zalety, ale mają swoje wady zalety - ładna cera (choć czasem przy 1wszym opakowaniu jest wysyp, bo organizm musi się przestawić) mniej obfite i bolesne krwawienia, regularność brak ryzyka wpadki niektóre hamują wyrastanie włosków w niepożądanych miejscach - na brzuchu, wąsik itd, ale to niektóre, np. wspomniany YAZ większe cyce - czasami, u mnie po mercilonie urosły o 1 rozmiar i tak zostało do teraz, choć przez 2,5 roku już nie biorę :) (nie zawsze tak jest) minusy- nie chcę straszyć, ale u mnie branie tabletek przez tyle lat trochę rozleniwiło mój system hormonalny i jajniki, no i po odstawieniu aż do dzisiaj mam problemy z owulacją, cysty itd - jednak wiem, że rzadko kiedy dziewczyny mają taką sytuację jak ja, musiałam mieć predyspozycje mówi się, że tabletki powodują tycie- wg mnie po prostu niektóre zwiększają apetyt (przez pierwsze kilka mies) - no i się tyje ponoć powodują cellulitis - ale to chyba kwestia zatrzymywania wody w organiźmie mogą powodować pajączki na nogach, problemy z krążeniem szkodzą na wątrobę ale znam mase dziewczyn biorących tabsy i nie narzekają więc chyba nie jest tak źle jak masz jeszcze jakieś pyt to dawaj

Gość giutka
aktywny babsztyl - bardzo dziękuję, wreszcie to pojęłam:):) dziękuje

a i na początku, w trakcie 1-2 opakowania może być złe samopoczucie, nudności bóle głowy, plamienia, napady gorąca ale ja przeczekałam - choć czułam się fatalnie i tak po 5-6 tyg było już ok

a ile masz lat? masz problemy jakieś hormonalne? albo problemy z wagą?? jeśli nie to poproś o tabl o najmniejszej ilości hormonów, np. mercilon a jak masz nadwage to podobno logest pomaga zrzucić to i owo na kłaki, brzydką cere dobry jest podobno YAZ no ale to doktor wybierze, choć niektórzy lekarza pytają pacjentke (co jest bez sensu) jakie by chciała

Gość jak sie dopiero po mgr zaczyna
no bo to co jest w 7 dniowej przerwie, to nie okres, bo nie było owulacji ani menstruacji - ale z przywyczajenia kazda kobieta tak nazwie comiesieczne krwawienie z drog rodnych

Gość Dagmara_*
aktywny babsztyl mam pytanie o te tabletki ktore bedziesz teraz przyjmowac bo mam problemy hormonalne wlasnie za duzo meskich za malo zenskich i mialam Diane od 2 lat ja bralam hormony sie unormowaly ale wlosy nadal sa i rosna wiec nie wiem czy nie zmienic

Gość ixyyyyyyyyyyy
o zmianie powinien decydowac lekarz a nie, ze ty sobie wybierasz, ze chcesz zmienic i na jakie :o

mi endokrynolog zapisał YAZ powiedział, że to pigułki, które ograniczają wyrastanie włosków i sprawiają, że te które już są nie rosną tak szybko i są słabsze, mniejsze popieram, że lekarz ma wybierać, pisałam tylko o tym, że niestety polscy ginekolodzy czasem bezmyślnie przepisują te, które wybierze sobie pacjentka

Gość Dagmara_*
nieprawda jesli biore tylko by sie zabezpieczyc to w kazdym momencie moge zrezygnowac z nich to nie jest mus ze mam je stosowac przeciez zycia nie strace jesli przestane je lykac poza tym to nie jest jedno opakowanie czy kilka miesiacy tylko dlugi okres czasu

Gość ixyyyyyyyyyyy
nikt nie mowi, ze nie mozesz z nich zrezygnowac tylko o tym, ze lekarz powinien dobrac tabletki a nie, ze ty pojdziesz i powiesz jakie chcesz brac

Gość Dagmara_*
przeciez jesli jest wiele tabletek ktore dzialaja podobnie to z ich grona lekarz dobiera te ktore pasuja przeciez nie jest powiedziane ze akurat te pierwsze trzeba brac do konca zycia poza tym wiekszosc lekarzy ni erobi w ogole badan i przepisuja na slepo na szczescie mam takie zrobione i wiem w ktora strone isc i co moge zasugerowac jesli nie widze efektow to chyba moge powiedziec zeby mi cos innego zaproponowal bo i tak nie wykupie ich w aptece bez recepty

oczywiście, jeśli dane tabletki Ci nie odpowiadają nie spełniają swojego zadania - nie antykoncepcyjnego, ale np. tego dotyczącego owłosienia to możesz spytać lekarza czy nie ma innych o silniejszym działaniu przecież lekarz jej nie przepisze czegoś tylko dlatego, że zasugerowała, jeśli jej pomysł będzie zły to się nie zgodzi a jednak ważne by pacjentka mówiła o swoich oczekiwaniach, samopoczuciu itd. najlepiej idź do prywatnego gina wiem, że w Polsce często u tych z nfz ciężko (chociaż mi ten mercilon wybrał lekarz z nfz, nie robił badań hormonalnych, nawet usg, na szczęście się sprawdziły

Gość giutka
Mam 20 lat, mam lekką niedowagę, nigdy nie miałam robionych badań hormonalnych. Mam częste zmiany nastrojów i raz na jakiś czas na jednej piersi, w tym samym miejscu pojawia się czarny włos...nie wiem czy to świadczy o czymś...okresy regularne, żadnych kłopotów ze zdrowiem intymnym. Jeśli można dobrać tak tabletki aby pomogły trochę zrzucić to może można dobrać coś takiego żeby przybrać na wadze, ale nie tak na chwilę tylko żeby mi to jakoś apetyt zwiększały czy coś????