Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asiax161

karkowka

Polecane posty

hej, jestem poczatkujaca zona. gotuje jak gotuje, mistrzem nie jestem ale nie slyszalam jeszcze slow krytyki. dzisiaj maz zazyczyl sobie karkowke jak u mamy...plastry karkowki w sosie wlasnym z cebulka. jak doprawic mieso? noigdy karkowki nie robilam, moze to dziwne ale tak wlasnie jest :p i czym zaprawic sos? smietana? maka? prosze o odpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ALDONA ORMAN
jak sobie zażyczył to niech idzie do mamy niech mu mama zrobi masakra jakaś ZAŻYCZYŁ SOBIE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vgjhbknm,
a na forum siedzi tlum ludzi, ktorzy znaja mamusie twego mezusia i wiedza jak ona przyprawia i zaprawia karkowke :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie prosilam o tego typu komentarze tylko o odpowiedz na konkretne pytanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
boze ludzie naprawde sami stwarzacie problemy. sie pytam jak przyprawic mozna karkowke,zeby byla smaczna i oryginalna a nie konkretnie jak u mamy, tak to bym zadzwonila do tesciowej albo do mojej mamy i zapytala,ale nie chce kopiowac w 100%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ALDONA ORMAN
internet ci odłączyli? zadzwoń do teściowej i zapytaj jej jak ona doprawia tą karkówkę albo zapytaj ewy33

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a przejdz sie z nia
cienkim nożem ponacinaj otwory w mięsie i powciskaj w te miejsca pokrojony czosnek. mieso natrzyj przyprawami, pieprz, sól, papryka, jakaś przyprawa do karkówki. włóż do naczynia żaroodpornego lub do worka do pieczenia dorzuć do tego cebule pokrojoną w ćwiartki i niech się marynuje. a potem do pieca i fru, niech się piecze. a sos... zrobi sie sam:) mozesz ew zlać ten sos i zagęścić, ale ja nie robiłabym tego mąką, a startym ziemniakiem:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a przejdz sie z nia-> dziekuje ci bardzo, pomysl z czosnkiem swietny, obydwoje uwielbiamy. a o ziemniaku jako zagestniku nie slyszalam, wyprobuje napewno. dzieki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj: Pokrój karkówkę w niezbyt grube plastry,trochę ją ubij,przypraw z obu stron solą i pieprzem,wlej do rondla kilka łyżek oleju,rogrzej go mocno i podsmaż mięso po kilka minut z obu stron.Dodaj sporo (2-3 duże)cebule pokrojone w kostkęprzeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku.Podlej wodą i duś mięso(ciagle uzupełniając wodę) gdy plastry mięsa będą już miękkie,wyjmij je na moment,cebulę rozgnieć na jednolitą masę,dopraw jeśli jeszcze trzeba i dosmaż do całkowitego odparowania wody.Możesz wlać kilka łyżek śmietany i gotowe.Z karkówki możesz w ten sposób zrobić roladki.Ukrój nieco cieńsze plastry,rozbij je troche bardziej,jedną stronę plastra posmaruj musztardą sarepską drugą przypraw solą i pieprzem,do środka od strony musztardy włóż plaster boczku wędzonego i kolka piórek cebuli alno kawałek ogórka kiszonego,albo grubszy słupek marchewki.Zawiń i zepnij na złożeniu wykałaczką.Podsmaż i duś z cebulą tak samo jak plastry.Czasem do sosu dodaje 2-3 łyżki proszku z suszonych grzybów leśnych.Powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pierwszy raz słyszę
żeby zagęszczać sos mięsny ziemniakiem,wyjdzie z tego jakieś ohydztwo:p - P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrobilam, obsmazylam mieso przyprawione sola pieprzem i papryka slodka, zesmazylam cebulke z czosnkiem i zalalam woda. dodalam kostke rosolowa i zaprawilam jednak maka. naprawde smaczne i smakuje tak jak pamietam od mojej mamy. do tego ziemniaczki i buraczki :D dziekuje za rady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Niepotrzebna była
ta kostka rosołowa,mieso i cebula dały już odpowiedni smak,kostka niestety to psuje chemicznym posmakiem.Ale każdy robi jak uważa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
no wiec wlasnie - od kostki rosolowej to masz smak jak sos z torebki, szkoda roboty i tych innych donrych skladnikow. ale tlumacz ludziom ;) oczywiscie dla niektorych ten wlasnie posmak sosu z torebki jest ulubiony, wiec sie ciesza, jak go uzuskaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×