Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Smakosz i degustator

Byłem dziś na 3 rozmowach o pracę i szoku przeżyłem prostu ;/;/;/;/

Polecane posty

Albo kto by wam gotował - też prawda

Gość Aparat007
Dlatego, mowie, ze system jest zly. Dla jednego ambicja jest byc prezesem banku dla innego skromne zycie na sklepowej kasie wystarczy. Ale tacy ludzie sa potrzebni, kazdy ma swoje miejsce. Ja akurat wyjechalem za granice, jestem inzynierem, ale nie mialem ochoty pracowac za 1500 zl jako poczatkujacy kierownik budowy. @Tamari- mowisz, ze trzeba cos kombinowac lub wyjechac. A ja Ci powiem, ze chcialbym zeby w Polsce sie zminilo, bo Polska to piekny kraj i ma ogromny potencjal ale przez naszch rzadzacych debili nie mam z tego nic, jest coraz gorzej. Czemu za granica tyle osob otwiera wlasne biznesy i dobrze prosperuje, zaloze sie ze wiekszowsc wrocila by do kraju gdyby tylko byly takie mozliwosi jak sa tam. Ale u nas lepiej budowac autostrady najdrozsze w europie i jeszcze na koniec nie wyplacac wykonawcom i podwykonawcom- to o cyzm to kur.. swiadczy ? Ja jestem za rewolucja i moge przyjechac nawet jutro do wawy.

BO tak jest - to wina tych co rządzą .

Gość czxczx
Tamari, jestes typowum [przykladem zniewolonej przez system ofiary oglupienia. Na poczatku tematu napisalam- kazda praca powinna byc godziwie nagradzana, a nie tylko wybrane. I nie mowie tu o tym ze sprzataczka czy pielegniarka czy nauczyciel cz ptrzedszkoanka ma zarabiac kokosy, ale do cholery nie za kasa za ktora nie ejst nawet rachunkow oplacic!!! w holandii np sprzataczka zarabia minimalna krajaowa a jest w stanie : oplacic mieszkanie, wyzywic sie i jeszcze zaoszczedzic na luksusowe wakacje. i nie mowa tu o egipcie ale o dominikanie czy tajlandii!!! wg twojego myslenia to za duzo!! trzymaj dalej sztame z tuskiem i jego pacholkami zarabiajacymi od 900 tysiecy wzwyz miesiecznie.

Gość czxczx
''trzeba kombinowac lub wyjechac z kraju'' to nic innego jak dawanie przyzwolenia politykom na robienie z nas jeszce wekszych debili jakich z nas zrobili, przystawanie na ich warunki, biernosc, sluzalcze posluszenstwo i sadomasochizm....

ty jestes glupia bo nie umiesz czytac ze zrozumieniem wiem, ze kazda praca powinna byc nagradzana na tyle zeby godnie zyc, napisalam to tez, widac ze nie doczytalas, ale jesli juz mieszka sie w takiej Pl to trzeba sonbie jakos radzic a nie psioczyc na system, pierdolenie smetow jeszcze nikomu kasy nie przynioslo wiec warto przemyslec kazdy swoj wybor: w co inwestowac? na jakie studia isc, w jakim kierunku sie doksztalcac, czy moze nie wyjechac itd nie to jak ktos ma mozliwosc wyjazdu i zycia na lepszym poziomie to niech tego nie robi w ramach "walki z systemem" idac twoim tokiem rozumowania:D w koncu taki jeden z drugim nie majac co do garnka wlozyc pojdzie harowac za to minimum i dzieki temu bedzie lepiej prawda, to bedzie wlasnie ta opozycja przeciwko temu co sie dzieje?:P

nie oddalam ani jednego glosu na tuska twoj poziom zdolnosci do nadinterpretacji oceniam 10/10:)

Gość fdffgfgggg
czxczx-> zgadzam sie z toba. ja sie pytam tak poza tym: w czym sprzataczka jest gorsza od lekarza i czemu lekarz zarabia 8 tys a sprzataczka 800 zl? przeciez ta sprzataczka tez sie napracuje, bo i gowna musi sprzatac, obsrane obszczane kible, a kto czasem bywa w publicznych toaletach ten wie jaki syf ludzie po sobie zostawiają, brudne podpaski musi sprzatac, smieci, wiec czemu ona ma zarabiac 800 zl za swoja ciezką ponizającą pracę, a taki lekarz ma zarabiac 10 razy wiecej, to jest nielogiczne i bardzo niesprawiedliwe. sprzataczka powinna miec ze 2 tys netto zeby moc sie utrzymac i byc godnie oplacaną. a tamari ja cie chyba kojarze jak sie keidys kilka lat temu tez mądrzylas w jakims temacie o pracy, ciebie chyba facet utrzymuje z tego co pamietam. a prace masz po znajomosci...

Gość Konrad_30xs
A ja glosowalem na PO juz kilka razy, bo od kilku wyborow MUSZE glosowac przeciw burakom z PiS. Ile jest tych panstw, gdzie sie tak zyje godnie ? Ile milionow ludzi faktycznie na swiecie zyje godnie za jakakolwiek prace ? Bo polowa z 6 miliardow codziennie wstaje i nie wie czy bedzie jadla obiad... bo polowa budzi sie w szalasie czy pod drzewem bo nie stac ich na dach nad glowa. Ocknijcie sie, zamiast pierdolic te socjalistyczne glupoty o tym co sie nalezy a co nie. Tusk przegra kolejne wybory i co ? Kaka naprawi sytuacje gospodarcza kraju i za 5 lat sprzataczki beda mialy pensje lekarzy ? Co za dyrdymaly, nie dajcie sie oszukiwac Kaczke i Rydzowi. Znajda kolejny uklad, zamach i inne wzorowane na Stalinie instrumenty, zeby propagande siac. Uczcie sie wiecej i lepiej, zeby nie byc sprzataczkami, albo zeby byc nimi przez chwile i pozniej pracowac/robic cos innego. Uczcie sie jezykow obcych, wtedy jesli nie tu to gdzies indziej znajdziecie chleb, szczescie czy co tam chcecie.

Gość fggfj
Fakt, socjalistyczne myślenie w narodzie nie ginie. Porównujecie się z Wielką Brytanią, Niemcami? Oni budowali swój dobrobyt od 45 roku, a my mieliśmy komunizm. Nie da się pstryknąć palcami i będzie lepiej, żaden polityk tego nie zrobi. Pewnie, że mogłoby być nieco lepiej, gdyby odważniej były wprowadzane reformy. Ale górnicy się nie zgodzą na obcięcie im emerytur, na które płaci reszta społeczeństwa, tak samo sędziowie, mundurowi. Nie zgodzą się na zmiany rolnicy, zobaczcie jak reagują na każdą próbę reform kolejarze. A nauczyciele też nie zgodzą się na zwiększenie im liczby godzin i zmniejszenie urlopów, urzędnicy też nie chcą zwolnień i tak dalej i tak dalej. W Polsce jednak i tak jest sto razy lepiej niż w takim Kongo, Sri Lance, Nikaragui, Etiopii, Chinach itd, a w Europie - na Ukrainie, Białorusi, Rumunii, Bułgarii, Albanii, Serbii. I w Rosji też. Sprzątaczka nie może zarabiać porównywalnie z lekarzem, bo to zupełnie inna odpowiedzialność, zupełnie inna skala umiejętności, by wykonywać swoją pracę. A co do pracy - jak ktoś skończył pedagogikę, marketing, filozofię, politologię, socjologię, nauki polityczne, kulturoznawstwo itd, to na co liczy? Skąd niby mają powstać kolejne miejsca pracy w tych dziedzinach, jak nikomu to nie jest potrzebne? Gdybym ja na przykład stwierdził, że będę wyrabiać łuki z drewna, to rząd ma mi obowiązek zapewnić, że będzie na nie zapotrzebowanie? Myślcie, to nie boli. Jeżeli ktoś ma jakieś zainteresowania i chce to studiować, to proszę bardzo. Ale potem bez pretensji, że nie ma po tym pracy.

Gość No ja skończyłam filozofię
i liczę na 3500, bo co? Skąd wiesz, co umiem i jakie mam doświadczenie? :o

Gość Heniu
Powiem więcej - od lat jestem zagorzałym krytykiem korporacjonizmu, pracoholizmu, 20 lat kieratu w systemie edukacji i tak dalej. Uważam, że człowiek ma prawo pracować ile chce, tam gdzie chce i w sposób jaki chce. Model ten zaczerpnąłem z Nowej Zelandii - tam modna jest praca na pół etatu albo rok pracujesz a potem dwa lata na swoje hobby. Rekordziści pracują dwa-trzy miesiące w roku i mówią, że im to na życie wystarcza a więcej nie potrzebują a karierę czy wysokie stanowiska mają w najczarniejszej d... Wyobrażacie sobie u nas coś takiego? U nas korporacja nawet w budzie z burgerami, wyścig szczurów od małego, nie jesteś najlepszy to jesteś najgorszy, jak nie zostałeś wybrany spośród 500 kandydatów to widocznie coś z Tobą nie tak. Potem ludzie budzą się po wielu latach harówki dorabiając się garba, depresji czy wypalenia zawodowego. A korporacja jest bezlitosna, potrafią zwolnić bez słowa cały oddział i kto wtedy najbardziej płacze? Kto skacze z okna? Oddawanie się bez reszty firmom w dodatku za grosze to już nawet nie jest ambicja, to choroba, to trzeba leczyć.

Gość sdfsfd
Są kraje, w którym pracują DZIECI, od 7-8 rouk życia, za kilka dolarów dziennie. A ten wyskakuje z Nową Zelandią. Ludzie, zejdźcie na ziemię, doceńcie, że u nas wcale nie jest tak źle.

fdffgfgggg - oczywiscie, ze taka sprzataczka powinna zarabiac godnie i moc sie utrzymac ale nie porównuj jej pracy z pracą lekarza. Lekarz jest odpowiedzialny za zycie ludzkie! On w pracy musi sie skupic, myslec i wykonywac czynnosci o ktorych sprzataczka nie ma bladego pojecia. On za swoja prace źle wykonana poniesie wysokie konsekwencje a sprzataczka co? jak źle posprzata dostanie upomnienie i tyle.. praca sprzataczki umowmy sie nie jest praca na odpowiedzialnym stanowisku:) wiec Twoje porownanie troche bez sensu aczkolwiek zgadzam sie każda praca powinna byc nagradzana tak aby mozna bylo spokojnie samemu sie utrzymac i nie jesc tylko chleba z pasztetem:/

sdfsfd - a są tez kraje, w ktorych jest zupelnie odwrotnie i za prace dostaje sie godziwe wynagrodzenie, wiec czemu mamy sie porownywac do gorszych ? powinnismy dążyć w lepszą strone, aby nam żylo sie lepiej:)

Gość Heniu
Najbardziej mnie wkurza takie myślenie, że jak sprzątam to jestem gorszy, że jak nie interesuje mnie kariera to jestem nieudacznik, że jak nie jestem nieprzeciętnie zdolny to mam wymrzeć jak mamuty i tak dalej. Skoro myję kible to zgodziłem się na to, płacą mi za to i wykonuję tą pracę (w przeciwieństwie do budżetówki) uczciwie więc o co biega? Jest jakiś chory pęd, że każdy ma być kierownikiem, biznesmenem, specjalistą i **** wie kim. Ja uczciwą pracę zawsze będę doceniał a tych co ją wykonują bardzo szanował, nawet na najniższych stanowiskach. W Korei kiedyś spotkałem pomocnika ze stoczni, przyjechał za pracą prosto z ryżowiska - ale jaki on był dumny ze swojej pracy! I cała jego rodzinna wioska była dumna z tego, że dzięki niemu powstają te statki. U nas by go zaraz wykpili jako fizola-robola nieudacznika a na kafeterii miałby nick "smutny prawiczek" :)

Żaden facet nigdy mnie nie utrzymywal:/ to czy mam pracę po znajomoci nie jest związane w żaden sposób z tematem i jeśli miało na celu mi dopiec to muszę cię rozczarowac:) .porównanie pracy sprzątaczki do lekarza? Śmiech na sali:/ tak samo te zarobki.mnóstwo lekarzy zarabia grosze harujac w szpitalu i na to musieli lata nauki poświęcic a nie skończyli edukacji na podst jak niejedna sprzątaczka.narzekaicie sobie dalej na tuska i system,powodzenia

Gość weewerrerre
sprzataczka tez jest odpowiedzialna za zycie ludzkie. jak nie posprzata po was obsranego kibla to nastepna osoba moze zarazic sie syfem :O boze jacy debile tu siedzą :O sprzataczka powinna miec 2 tys na reke, zeby byc godnie oplacaną, a lekarz OK niech ma te 8 tys przeciez mu nie bronie.

Gość Aparat007
@sdfsfd - porownujesz PL do zarobkow z krajow 3ciego swiata ? Przeciez jestemy w europie, wiec dlaczego by nie porownywac standardow zycie i zarbkow do np niemiec? Najgorsze jes to , ze Polacy to taki zajebisty narod, ze wszedzie nas chwala za granica i mozemy odnosci sukcesy na calym swiecie tylko nie w tej $%$%$%$% Polsce. wiec nie mowcie, ze Polska jest okej.

We wszystkich korporacjach teraz wyzysk! 5-7zł/h a jak Ci się nie podoba to na Twoje miejsce jest 100 innych...Jak chcesz założyć coś swojego to też tylko kłody pod nogi państwo rzuca...ehhh...

Gość taki jeden facet 28
5-7zł/h lol ? to mi 6zł na/h proponowali jak szedłem na praktyki na produkcję jako fizol niewykwalifikowany ,ale jak dyrektor zobaczył ,ze normalnie pracuje nie się opierdalam jak większosc studenciaków na praktykach to mi dał 12 ...wiec niby gdzie te 5-7 ? chyba za ulotki