Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość niejestempewna

Zabieg koblacji w młodym wieku?

Polecane posty

Gość niejestempewna

Nie wiem kogo spytać więc piszę na tym forum Jestem 20-letnią dziewczyną i niestety już od kilku zmagam się z chrapaniem. W wieku 7 lat miałam z tego powodu wycinany trzeci migdałek, na kilka dobrych lat problem ustał. Ponad rok temu miałam zabieg RaVor z NFZu (powodem mojego chrapania jest zbyt wiotkie podniebienie miękkie), po tygodniu dolegliwość zupełnie przeszła, ale efekt trwał tylko pół roku ;( Niedawno wybrałam się do podobno bardzo dobrej laryngolog, która zaproponowała mi najpierw badanie apnografem, jednak na wyniki trzeba było czekać dwa tygodnie. Dzwoniłam dziś do niej, i powiedziała, że ze względu na młody wiek zaproponowano mi prowadzić zdrowy tryb życia, unikać papierosów itd (czyli rady, które mogę usłyszeć wszędzie). Bezdechów pewnie też nie wykazano. Nie mam nadwagi ani nie jestem chora, pomoże mi tylko zabieg. Umówiłam się z nią na koblację w przyszłym tygodniu, ale chciałam zapytać, czy są jakieś przeciwskazania do tego w moim wieku? Bardzo mi zależy, by pozbyć się chrapania, by nie zakłócać nikomu snu oraz sama lepiej się wysypiać. Zdaję sobie sprawę, że po upływie lat chrapanie może wrócić, pytanie- ilu mniej więcej? Czy potem mogę ewentualnie usztywnić podniebienie kolejnym zabiegiem?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować