Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość scusa_ma

5 badań USG do 4miesiąca ciąży

Polecane posty

Gość scusa_ma

słyszałyście, żeby w ciągu 4 miesięcy ciąży lekarz zlecił jakiejś kobiecie aż 5 badań usg bez żadnego powodu? Ja sama jestem w 32tc i w sobotę miałam ostatnie z planowych badań, czyli trzecie i wydaje mi się to nieco dziwne...

Gość daj se siana stara
jeśli ciąża jest zagrożona, jeśli poprzednio zdarzały się poronienia, jeśli istnieją czynniki ryzyka, które mogą wywołać poronienie - jest masa powodów. Ja sama do 3 mca miałam 4 badania, dzięki którym ciążę utrzymałam, bo na bieżąco monitorowano krwiaka, ciałko żółte i twardą macicę.

Ja mam robione na każdej wizycie. Pierwsze w 7 tygodniu, później w 10 tc, 14 tc genetyczne, 18 tc, 21/22 tc, 23 tc i 24 tc genetyczne dwa razy bo Mała się źle ustawiła, 24 tc i 28 tc. A obecnie jestem w 30 tc, więc wygląda na to, że za mną 9 usg. Za każdym razem gin sprawdza czy szyjka jest zamknięta, słucha serca, sprawdza wymiary itp.

Gość no więc ja jestem w 21tc
a badań USG miałam już 12 badań, ale to już z powodu problemów..

Gość rzuc wapno na druty
rzekł ostatnio chłopiec do chłopca...mając na mysli aby kolega poprosił do telefonu któregos z rodziców :)

Gość Bądź sobą
ja do 15 tc miałam 4... potem do 30 jeszcze 3... i od 30 do końca 2, więc przez 35 tc miałam: *6 USG w gabinecie u gin, która mnie prowadziła, *1 USG 3D/4D *2 USG w szpitalu

Gość idioci, idioci wszędzie...
rzuc wapno na druty... kiedyś zamiast starzy byli wapniaki, a wapno na drutach-rodzice mogli słyszeć rozmowę... ach te gimbusy

Gość M.N.P-P
Również miałam często usg,przy każdej wizycie

Ja jestem w 17 tygodniu i miałam na razie 3 badania USG:)A do końca ciąży daleko więc pewnie jeszcze z 5-6 badań będzie u ginekologa prowadzącego.

Ja przy kazdej wizycie - tych bylo juz 12, a jestem w 30tc. Na poczatku bylam u lekarza praktycznie co 2 tyg. Dopiero po polowce lece co 4 tyg.

Ja mam na kazdej wizycie - miałam zagrożoną ciąże a teraz dostałam cukrzyce ciążową. W sumie miałam już robione 8 badań przez mojego gina (8wizyt), +2 w szpitalu kiedy krwawiłam +1 pierwsze potwierdzające ciąże i +2 genetyczne wiec w sumie 13 USG a jestem w 32tc :] Dużo zależy od tego czy ciąża jest zagrożona i czy niema jakis obciążeń genetycznych... U mnie niestety było i to i to... Do końcanapewno będę jeszcze miała 3 USG , nastepne za miesiac w 36tc i potem co dwa tygodnie :]

Gość scusa_ma
Wiem dziewczyny, że jeśli ciąża jest zagrożona, jeśli są jakieś problemy to ilość usg nie ma znaczenia. Większość z Was właśnie o tym napisała. Ale wspomniałam w pierwszym poście, czy spotkałyście się z taką sytuacją kiedy wszystko jest w porządku. Moja znajoma nie ma żadnych problemów, a mimo to lekarz robi jej usg na KAŻDEJ wizycie. Mówi, że NIE powinien, ale "popatrzy". Co do sprawdzania czy szyjka jest zamknięta i słuchania serca - to nie wydaje mi się dziwne i sama jestem badana pod tym względem każdorazowo.

Gość Bądź sobą
Ja NIE miałam problemów i patrz ile usg już miałam. Wręcz każda dziewczyna która chodzi na fundusz do tej lekarki tak ma... Czy prywatnie to nie wiem bo nie znam żadnej która chodziła do tej lekarki prywatnie. oprócz 3d i tych szpitalnych to każda tak miała. Dla ciebie to coś złego? Bo dla mnie dziwne było jak koleżanki mówiły że mają mniej usg bo chodzą do innych lekarzy...

Gość julllllliaa29
Ja przez cała ciąze 3. Uważam ze wiekszość badan u wyzej piszacych to czyste naciaganie i przegiecie. Ciąza zagrozona- ok, jest ich miliony ale to nie powód by w jednej ciązy mieć 20usg :o 🖐️

Gość ajamiałamdo
Ja do 12tc miałam 8usg. Ciąża była zagrożona.

Gość Bądź sobą
julllllliaa29 naciągania? zapłaciłam za JEDNO usg-to 3d, na własne życzenie....

Gość scusa_ma
Bądź sobą Proszę cię, przestań się udzielać, bo nic nowego nie wnosisz. Dziewczyny piszą o większej ilości usg w przypadku ciąż zagrożonych, a ty na siłę chcesz udowodnić, że nie tylko w tym przypadku tak jest. "naciągania? zapłaciłam za JEDNO usg-to 3d, na własne życzenie...." "Wręcz każda dziewczyna która chodzi na fundusz do tej lekarki tak ma..." - prowadzisz jakiś spis pacjentek tej właśnie lekarki? "Bo dla mnie dziwne było jak koleżanki mówiły że mają mniej usg bo chodzą do innych lekarzy... " - TO WŁAŚNIE JEST NORMA. Zwykle wykonuje się 4 badania w przypadku ciąży prawidłowo się rozwijającej. Pierwsze w celu potwierdzenia ciąży, drugie między 11. a 14.tc żeby sprawdzić serduszko, wykryć ewentualne wady, trzecie między 18. a 22.tc i czwarte po 30.tc Fajnie, że Twój dzidziuś był zdrowy i lekarz na każdej wizycie traktował je falami usg bez potrzeby. To już wiemy i dziękuję za info.

Gość przecież
to są fale dźwiękowe i nie są szkodliwe dla dziecka , wie w czym problem, jeśli kobiety ma ją usg na każdej wizycie? Poza tym nawet jeśli ciąża wygląda na prawidłowa tylko podczas usg może sie np okazac że dziecko nie rośnie. Skoro mamy takie możliwości to dlaczego nie korzystać. A tłumaczenie, że kiedys nie było usg.... Kiedys to dużo rzeczy nie było.

ja nawet nie jestem w stanie zliczyc ile razy mialam USG, zdazalo sie ze mialam 2 razy dziennie, na wizcie u lekarza prowadzacego i w ten sam dzien w szpitalu (po dostaniu skierowania) no i po kilku dniach przy wypisie znow USG i tydzien pozniej kolejne... i 9 pobytow w szpitalu... na szczescie z dzieckiem wszystko wporzadku :)