Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie-księgowa

Winien (Wn) i Ma???

Polecane posty

Gość nie-księgowa

Moze mi to ktos w skrocie wytlumaczyc?? bardzo prosze.. za wiki: Strona lewa nosząca nazwę Debet (Dt) lub Winien (Wn), gdzie zapisanie operacji gospodarczych określa się jako: obciążenia konta lub zapisanie w ciężar konta, Strona prawa nosząca nazwę Credit (Ct) lub Ma (Ma), w przypadku którego zapisanie operacji nosi nazwę: uznania konta lub zapisania na dobro konta. A potem w tabelce: przychód czyli Wn rozchód - Ma ja z tych opisów wyżej zrozumiałaby właśnie na odwrót że : Wn - rozchod, a Ma- przychód no ale cóż nie jestem księgową i nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć... a już tego salda raz w jednym raz w drugim to totalnie nie ogarniam :(:(

Jak masz konto aktywne, lub działąjące jak aktywne, to zwiększenia zapisujesz po Dt, a jak masz konto pasywne, lub działąjące jak pasywne, to po Ct. XX Zwiększenie kosztów zapisujesz po Dt, a zwiększenie przychodów po Ct (przychody ze sprzedaży, koszty produkcji) XX Salda zawsze zapisywane są po przeciwnej stronie. I jest to różnica między większmi obrotami a mniejszymi (w kontach aktywnych salda zawsze są aktywne i w pasywnych analogicznie) w kontach wynikowych nie ma sald

Gość no masakra
rachunkowość - to jest pizda, przypomina mi sie technikum :o

Gość zawzięta :)
ee, fajne to było :) lubiłam te konta

Gość no masakra
ja byłam zawsze noga z rachunkowosci, jeszcze miałam z taką pizdą, że szok

Ja byłam noga, bo mi się uczyć nie chciało, ale technika zdałam. :D Człowiek chce, czy nie chce, to przez te 4 lata się osłucha.

są konta aktywne i wtedy po debecie się "zwiększa stan" konta a w kontach pasywnych stan się zwiększa po kredytowej stronie konta aktywne to najprościej to co możesz zobaczyć w rzeczywistości czyli kasa na koncie, w kasie, budynki, materiał itd konta pasywne to te z których aktywa zostały zakupione stąd własnie jedne maja przychód po wn a inne po ma ;]

Gość nie-księgowa
dziękuję Wam :) już mi się trochę rozjaśnia, co nie zmienia faktu, że to skomplkowane :/ a Lewiatan jeszcze te salda na chlopski rozum? a jak wyjdzie na minusie?

Ej ja Ci napisałam jak z saldami. Bo patrz: Masz spisane obroty po jednej stronie i po drugiej stronie. Tam gdzie masz mniejsze musisz dodać tyle (saldo) aby się wyrównały. I zawsze obroty Dt pisze się po stronie Ct i odwrotnie. Aż tak nie umiem tłumaczyć? :D

saldo zapisuje się po tej stronie konta na której "brakuje" aby obie strony były równe. w zależności od tego jakie to konto to saldo będzie pokazywać że np. w magazynie zostało tyle danego towaru (saldo po stronie ma bo towary to konto aktywne)

Gość nie-księgowa
Mloda to ja jestem taka cienka z tej rachunkowosci ;) zaraz postaram sie sama to wszystko sama napisac, zeby to miec juz ogarniete, jakby cos to mnie poprawiajcie

W ogóle to namieszałam bo napisałam że obroty Dt po przeciwnej, a miałam na myśli Salda, ale pewnie nikt sie nie zorientował w błędzie :D

Gość nie-księgowa
Są konta aktywne (czyli jakiś nieruchomości sprzęty itp.) w których w Wn (dt) piszemy koszty (czyli jakby wydatki- rozchód), a przychody piszemy w Ma(ct) i kontach pasywnych (czyli jakby wykupionych aktywnych). Przychody piszemy w Wn a koszty w Ma. A saldo to odejmujemy większą liczbę od mniejszej i ta różnica to właśnie będzie saldo. I wpisujemy w tę kratkę gdzie jest mniejsza liczba. Tak??

Gość nie-księgowa
znaczy mniejszą od większej chciałam napisać :)

Ej przychody które piszesz po Ma, to nie są konta aktywne, tylko konta wynikowe, które nie mają salda. Są to np Przychody ze sprzedaży, Pozostałe przychody operacyjne (ogólnie mają w nazwie konta słowo Przychody) i zyski nadzwyczajne. To samo koszty. Konta typu: koszty produkcji podstawowej, straty nadzwyczajne, koszty finansowe - na tych kontach zwiększenia piszesz po stronie Dt

Gość nie-księgowa
o matko...to teraz juz zglupialam do reszty... a o bilansie to wiem tyle, że tworzy sie sprawozdanie na koniec roku, wrzucilam w google i mam te tabelki przed oczami

Bilans Ci pomoże. Bo widzisz, tam masz dwie takie tabelki: Stronę aktywów i Pasywów. One się muszą zrównać. I np w bilansie masz pozycję wartości niematerialne i prawne i jest takie konto. Widzisz, że jest ono po stronie aktywów, czyli jest to konto aktywne, a więc zwiększa się po stronie Wn (kiedy zakupisz nowe oprogramowanie antywirusowe, to zaksięgujesz to po stronie Wn na wartościach niematerialnych i prawnych oraz drugim innym koncie po stronie przeciwnej). Te bilansy w googlach są głupie. Ale bilans to podstawa.

Polecam wpisać jakieś hasło w wyszukiwarce internetowej np "najważniejsze zasady księgowania" albo "po której stronie księgować", "zapisy księgowe" albo jakiś inne podobne i można znaleźć fajny artykuł w którym będzie miała Pani wytłumaczony ten problem