Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana20

POMOCY !!!rejestracja jako osoba bezrobotna proszę pomóżcie !!!!

Polecane posty

Gość zdezorientowana20

Witam. Mam 20 lat i dostałam pracę marzeń - asystentka stomatologiczna 1200 zł netto. Wcześniej pracowałam przez kilka dni jako kelnerka w restauracji na pół etatu albo na jeszcze mniej i nie dostałam żadnego świadectwa pracy (właśnie muszę oddać wypełniony pit). A mój obecny szef chce żebym zarejestrowała się jako bezrobotna i stąd niby chce mnie oficjalnie zatrudnić. Dodam, że jestem osobą niepełnosprawną, a takiej szukał. I tu zaczyna się problem ... Nie wiem jak ta procedura działa i co mam robić. Oficjalnie jestem studentką dzienną, ale od listopada już nie chodzę na zajęcia, ale statusu studenta jeszcze mi nie odebrali. Niedawno nawet załatwiałam rodzicom zaświadczenie z uczelni, że się uczę i żeby mogli dopisać mnie do swojego ubezpieczenia. Tak też się stało. Nie mieszkam z rodzicami więc nie wiedzą, że już nie studiuję, okłamuję ich. Liczę się z tym, że w końcu jak teraz nie oddam karty ocen, a nie oddam to w końcu uczelnia wykreśli mnie z listy studentów. Więc żeby nie stracić zniżek na przejazdy itp. zapisałam się do szkoły policealnej dwuletniej (zajęcia odbywają się zaocznie co drugi weekend), ale za chwilę wydadzą mi legitymację umożliwiającą wszelkie zniżki. O tym rodzice też nie wiedzą. Bardzo chcę dostać tę pracę i umowę o pracę. Tylko co mam robić ? Mogę pójść na uczelnię i to przyśpieszyć. Powiem, że rezygnuję i od razu odbiorą mi status studenta i zabiorę z uczelni papiery (o tym się nie dowiedzą, bo już dawno zmieniłam adres korespondencyjny w razie takiej sytuacji). Więc wtedy już chyba będę mogła zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Tylko czy moi rodzice zostaną o tym poinformowani, że jestem tam zarejestrowana ?? Co z tym ubezpieczeniem, do którego jestem dopisana do nich ?? Oni nie mogą się dowiedzieć o tym, że już nie studiuję. Proszę pomóżcie. :(

poprzedni pracodawca ma obowiązek wystawić świadectwo pracy w dniu zakończenia umowy! także jedź do niego i niech ci wystawi natychmiast a potem z tym świadectwem (i dokumentami potwierdzającymi to jakie masz wykształcenie i niepełnosprawność do urzędu pracy)

Z Urzędu Pracy się nie dowiedzą, no chyba, że jakiś list UP wyśle kiedyś na adres zameldowania i zaczną się domyślać.. W momencie skreślenia z listy studentów wygasa ubezpieczenie zdrowotne przy rodzicu, ale ZUS chyba w żaden sposób o tym nie informuje sam z siebie, co najwyżej jak rodzic przy wizycie w ZUS zapyta o członków rodziny podlegających ubezpieczeniu, albo będzie chciał wziąć zaświadczenie to wtedy mu chyba powiedzą, że nie jesteś ubezpieczona przy rodzicu.

Przepraszam, podałem błędne informacje. Rodzic ma obowiązek w ciągu 7 dni wyrejestrować dziecko podlegające ubezpieczeniu, w przypadku ustania uprawnień członka rodziny do korzystania z ubezpieczenia przy rodzicach (skreślenie ze studiów) Art 76a par.2 ustawy oświadczeniach opieki zdrowotnej 2. Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, która zgłosiła do Funduszu członków rodziny, jest obowiązana poinformować podmiot właściwy do dokonania wyrejestrowania o okolicznościach powodujących konieczność ich wyrejestrowania z ubezpieczenia zdrowotnego, w terminie 7 dni od dnia zaistnienia tych okoliczności.

To znowu ja :) Może lepiej powiedz rodzicowm o rzuceniu studiów, bo jak Cię nie wyrejestruja po skreśleniu z listy studentów to narażasz ich na grzywnę, do 5000zł. Chyba nie będą zadowoloenie jak w jednym momencie dowiedzą się, że rzuciłaś studia, nie powiedziałaś im o tym i dodatkowo mają za to płacić grzywnę. A ZUS nie przebacza nigdy jeśli chodzi o kary i grzywny.

Gość zdezorientowana20
O kurcze... A jeśli powiedziałabym rodzicom, że przenoszę się na studia zaoczne ? Wtedy oni muszą mnie wypisać ze swojego ubezpieczenia i muszę zapisać się w pośredniaku ? Czy mogę zostać nadal przy ich ubezpieczeniu ?

Gość Ale masz problem!
Tak to jest jak się miesza i krętaczy! Przez te kłamstwa narażasz rodziców na wysoką grzywnę.Prędzej lub pózniej sprawa się wyda i będzie problem.Radzę załatwić sprawę w prawidłowy sposób, rodzicom powiedzieć prawdę

W UP bardzo łatwo sie zarejestrować, wypełniasz tylko druczek i musisz mieć świadectwo maturalne, albo ostatniej szkoły jaką kończyłaś i świadectwa pracy jesli pracowałaś, wszystko to skserowane a oryginały do wglądu. Po drugie zaraz po zarejestrowaniu musisz wypisać siez ubezpieczenia rodziców bo nie mozesz być w dwóch miejscach na raz. Po trzecie Twój szef kazał Ci sie zarejestrować może dlatego że jako za studentkę miałby osobną ulgę...no a w tej sytuacji nie wiadomo jak będzie i czy niepełnosprawność wystarczy

Gość knjknkj
Autorko czym objawia się Twoja niepełnosprawność, jak załatwić takie zaświadczenie o niepełnosprawności i jakie są profity z tego??

A mówiłaś nowemu szefowi, że za parę dni/tygodni nie będziesz juz studentką? Zazwyczaj w połowie marca skreślają studentów którz nie zaliczyli sesji(nie przedłużli), więc za kilka dni już nie będziesz studentką, a może to był główny powód twojego ewentualnego zatrudnienia. Co do UP, to możesz sie zarejestrować i mieć od nich ubezpiecznie jak już Cię skreślą z listy studentów, więc najpierw musisz przestać być studentką, a później zarejestrować się w UP. CO do rodziców, to jeśli nie orientuja sie w przepisach to możesz "sprzeadać im kit", że przenosisz sie na zaoczne i wtedy ubezpieczy Cię UP, ale to w praktyce nie realne, bo przy studiach zaocznych, wieku do 26 lat i posiadaniu opiakunów(rodziców) ubezpieczonych UP CIę nie może ubezpieczyć, tylko muszą to zrobić rodzice. No, ale jeśli rodzice są "niekumaci" w przepisach to może przejść. Co do pytania @knjknkj: Ja też mam zaświadczenie o niepełnosprawności i żeby takie trzymać to musisz się zgłosić do PCPR i złożyć wniosek, będziesz mieć komisje lekarską i oni zdecydują(polecam mieć dużo badań/wypisów ze szpitali/innej dokumentacji medycznej opisującej dolegliwości). Profity tak naprawdę niewielkie, bo w niektórych miastach ulgowy na komunikację miejską, karta parkingowa(jeśli masz problemy z poruszaniem), turnus rehabilitacyjny, ulgi dla pracodawcy, który by chciał Cie zatrudnić. Przepraszam za ewentuane błędy, ale mam niesprawną klawiaturę i dodatkowow jestem po %