Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aśka 5.

Co zrobić z ciasta francuskiego ?

Polecane posty

Gość Aśka 5.

Mam 2 opakowania ciasta francuskiego. Tylko pomysłu mi brakuje co z niego zrobić ? Może znacie jakiś sprawdzony przepis na coś pysznego z ciastem francuskim ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezebe
na słodko: kroje ciasto na 6 kawałków, kwadratów, na środku każdego kładę owoc, dżem lub jakąś konfiturę, zawijam, smaruję mlekiem, do piekarnika na 20 min, po wyjęciu posypuję cukrem pudrem; najlepsze na ciepło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
zrób napoleonki :) mniam domowe są pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trrte
francuskie kroisz w kwadraty. piers z kurczaka w kostke, smazysz z ziolami prowans, curry, sol, pieprz. na kazdym kwadracie ukladasz kawalek piersi, suszonego pomidora, kilka kaparow i kostke fety. do piekarnika na zloto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dusisz pieczarki
z cebulą zawijasz w ciasto i do piekarnika. pyszne paszteciki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cumin
-gotuje zupe gulaszowa, przelewam ja do mini cassoulets, wycinam krazki z ciasta francuskiego, klade na wierzch, smaruje roztrzepanym jajkiem i zapiekam okolo 15min w 180'C fantastyczna przystawka przed daniem glownym, a ciasto francuskie jest zamiennikiem chleba do zupy. -mozna zrobic serowe twistery: kroisz ciasto w paski posypujesz serem (np. cheddar) i skrecasz, smarujesz roztrzepanym jajem, do piekarnika tez na 15min 180'C -ktos wczesniej wspomnial o pasztecikach. potwierdzam ze sa smaczne tylko ja do pieczarek z cebula dodaje jeszcze troszke startego sera zoltego i tymianku - i jeszcze robie cos a'la samosas (oryginalnie sa robione z ciastem filo, z dodatkiem imbiru ktorego nie lubie i smazone na glebokim oleju) ziemniaki, marchew i cebule kroje w kostke, podsmazam na odrobinie oleju, dodaje przyprawe garam masala potem troszke mrozonego groszku zielonego, podlewam woda (niewiele aby nie rozgotowac warzyw i dusze pod przykryciem). nadzienie studzisz i potem postepujesz jak z pasztecikami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Już powoli wiosna się
Z ciasta francuskiego robię: - na słodko: - zawijam mak,jak na makowiec i piekę, -budyń czekoladowy gęsty gotuję,do tego dodaję rozpuszczoną gorzką czekoladę,mieszam,formuje kopertki i piekę, -kawałek jabłka zawijam,piekę i pudruję Na obiadowo robię; zawijam uduszone do miękkości pieczarki z cebulą,studzę,dodaję nieco sera żółtego,zawijam,smaruję jajem,piekę na złoty kolor,podaję z barszcze, albo zawijam z mielonym mięsem drobiowo-wołowym z eosołu + smażona cebula,jajo i rtoche smażonych pieczarek,piekę ja wyżej i też z barszczem podaję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mnie smakują pierogi i
krokiety z ciasta francuskiego :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pieczone pierogi
ruskie,cud,miód:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto fr
Myslalam, ze podam jakies dobre przepisy, ale juz wiekszosc zostala napisana :) Ciasto francuskie to najlepsza rzecz na swiecie! Mozna podawac, na slodko i na ostro. Mozna wlozyc Nutelle do srodka, zawinac, posmarowac jajkiem i do piekarnika. Mozna zrobic pizze, mini pizze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aśka 5.
przepisy świetne,dziękuję Wszystkim :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosia15050125
1. Ciasto podzielić na kwadraty około 5x5 każdy kawałek posmarować ketchupem, położyć po plasterku sera rogi skleić ze sobą, posypać oregano. Piec w 230st około 8-10min. 2. Francuskie rogaliki z serem żółtym bądź twarożkiem. 3. Parówki owinąć ciastem i do piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mloda pani domu
A ja robie takie mini rogaliki z ciasta francuskiego. Wycinam trojkaty, na jeden brzeg daje dosc duzo marmolady rozanej, zwijam jak rogalika i do piekarnika. Pyyycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×