Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aśka 5.

Co zrobić z ciasta francuskiego ?

Polecane posty

Gość Aśka 5.

Mam 2 opakowania ciasta francuskiego. Tylko pomysłu mi brakuje co z niego zrobić ? Może znacie jakiś sprawdzony przepis na coś pysznego z ciastem francuskim ?

Gość bezebe
na słodko: kroje ciasto na 6 kawałków, kwadratów, na środku każdego kładę owoc, dżem lub jakąś konfiturę, zawijam, smaruję mlekiem, do piekarnika na 20 min, po wyjęciu posypuję cukrem pudrem; najlepsze na ciepło :)

Gość medus_A
zrób napoleonki :) mniam domowe są pyszne

Gość trrte
francuskie kroisz w kwadraty. piers z kurczaka w kostke, smazysz z ziolami prowans, curry, sol, pieprz. na kazdym kwadracie ukladasz kawalek piersi, suszonego pomidora, kilka kaparow i kostke fety. do piekarnika na zloto.

Gość dusisz pieczarki
z cebulą zawijasz w ciasto i do piekarnika. pyszne paszteciki

Gość cumin
-gotuje zupe gulaszowa, przelewam ja do mini cassoulets, wycinam krazki z ciasta francuskiego, klade na wierzch, smaruje roztrzepanym jajkiem i zapiekam okolo 15min w 180'C fantastyczna przystawka przed daniem glownym, a ciasto francuskie jest zamiennikiem chleba do zupy. -mozna zrobic serowe twistery: kroisz ciasto w paski posypujesz serem (np. cheddar) i skrecasz, smarujesz roztrzepanym jajem, do piekarnika tez na 15min 180'C -ktos wczesniej wspomnial o pasztecikach. potwierdzam ze sa smaczne tylko ja do pieczarek z cebula dodaje jeszcze troszke startego sera zoltego i tymianku - i jeszcze robie cos a'la samosas (oryginalnie sa robione z ciastem filo, z dodatkiem imbiru ktorego nie lubie i smazone na glebokim oleju) ziemniaki, marchew i cebule kroje w kostke, podsmazam na odrobinie oleju, dodaje przyprawe garam masala potem troszke mrozonego groszku zielonego, podlewam woda (niewiele aby nie rozgotowac warzyw i dusze pod przykryciem). nadzienie studzisz i potem postepujesz jak z pasztecikami

Gość Już powoli wiosna się
Z ciasta francuskiego robię: - na słodko: - zawijam mak,jak na makowiec i piekę, -budyń czekoladowy gęsty gotuję,do tego dodaję rozpuszczoną gorzką czekoladę,mieszam,formuje kopertki i piekę, -kawałek jabłka zawijam,piekę i pudruję Na obiadowo robię; zawijam uduszone do miękkości pieczarki z cebulą,studzę,dodaję nieco sera żółtego,zawijam,smaruję jajem,piekę na złoty kolor,podaję z barszcze, albo zawijam z mielonym mięsem drobiowo-wołowym z eosołu + smażona cebula,jajo i rtoche smażonych pieczarek,piekę ja wyżej i też z barszczem podaję:)

Gość a mnie smakują pierogi i
krokiety z ciasta francuskiego :-)

Gość Pieczone pierogi
ruskie,cud,miód:))

Gość ciasto fr
Myslalam, ze podam jakies dobre przepisy, ale juz wiekszosc zostala napisana :) Ciasto francuskie to najlepsza rzecz na swiecie! Mozna podawac, na slodko i na ostro. Mozna wlozyc Nutelle do srodka, zawinac, posmarowac jajkiem i do piekarnika. Mozna zrobic pizze, mini pizze

Gość Aśka 5.
przepisy świetne,dziękuję Wszystkim :-)

Gość Gosia15050125
1. Ciasto podzielić na kwadraty około 5x5 każdy kawałek posmarować ketchupem, położyć po plasterku sera rogi skleić ze sobą, posypać oregano. Piec w 230st około 8-10min. 2. Francuskie rogaliki z serem żółtym bądź twarożkiem. 3. Parówki owinąć ciastem i do piekarnika.

Gość mloda pani domu
A ja robie takie mini rogaliki z ciasta francuskiego. Wycinam trojkaty, na jeden brzeg daje dosc duzo marmolady rozanej, zwijam jak rogalika i do piekarnika. Pyyycha