Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przemmmmm;s

Arytmia Serca...kilka pytań

Polecane posty

Gość Przemmmmm;s

Witam, od kilku miesięcy mam prawdopodobnie dodatkowe skurcza serca, czuje charakterystyczne "przeskakiwanie" nie mam przy tym zawrotów głowy, cisnienie mam dobre zazwyczaj około 120-138/80-90 Puls tak samo jest mniej wiecej taki sam 65-85 zalezy od pory dnia. Na początku myślałem że to może chwilowe i samo przejdzie bo podobno każdemu człowiekowi to się zdarza, ale tak mijały tygodnie i czasem arytmia ustępowała na kilka tygodni po czym znów wracała na kilka dni i tak w koło, od środy znów odczówam że się pojawiła i wkońcu dzis zdecydowałem że w poniedziałek udam się na wizyte do lekarze, chcę iść najpierw do rodzinnego aby dał mi jakieś skierowanie na EKG/Holter mam pytanie czy badanie Holtera(jeśli było by to konieczne) wykonuje się w szpitalu i trzeba zostać na 24h w nim? bo słyszałem że to badanie trwa dobę. 2. jeśli mi wypisze skierowanie rodzinny ile się oczekuje na takie badanie +-?

Gość Przemmmmm;s
Dodam że mam 22 lata i nigdy problemów ze zdrowiem nie miałem, dlatego jest to dla mnie tym bardziej dołujące... i chcę cos z tym zrobić.

Gość do Przemmmmm;s
Arytmia może być spowodowana wypoceniem elektrolitów Mg, Na odpowiedzialnych za przewodnictwo nerwowe w mm sercowym. Spróbuj na noc brać Magnez + B6 i absolutnie nie myśleć o arytmii. Równolegle zmuś serce do miarowego tętna poprzez rekreacyjny wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu. Masz tu linki do różnych opracowań: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ http://www.youtube.com/watch?v=sNcF_f5sdoo 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_lewatywa_-_jak_to_zrobic_cz2.html

Gość grazelka
rodzinny powinien dac skierowanie do kardiologa.Kardiol. dopiero da skierowanie na Holter ekg.Zakladaja go pacjentowi i po 24 godz. wraca sie na jego zdjecie.Nie trzeba lezec w szpitalu.Ale juz teraz rodzinny powinien zlecic EKG ,niestety badanie to nie jest miarodajne i nie zawsze pokaze zaburzenia pracy serca (arytmie) Powinien taz rodzinny skierowac na badania potasu (gdyz jego niedobor powoduje arytmie i TSH bo moze to kwestia hormonow tarczycowych.

Gość Przemmmmm;s
grazelka wiem że EKG nie zawsze wykazuje, dlatego też pytam o Holtera, jesli na EKG nic mi nie wyskoczy to pewnie na holtera dadzą mi skierowanie. Prawdopodobnie mam cos z elektrolitami, niedobór etc ale bez lekarza nic się nie dowiem szczególnego, Magnez biorę już od prawie miesiąca (Chela magB6) ale tak jak napisałem te dodatkowe skurcze pojawiają się i znikają tak samo z niczego. Dziękuję za odp.

Gość Przemmmmm;s
Żałuje tez że dzis odrazu nie poszedłem do lekarza, z tego względu że w Poniedziałek arytmia mi może znów zniknąć na kilka tygodni i nic mi EKG pewnie nie pokaże...:/ Zazwyczaj ta arytmia pojawia mi się na 3,4,5 dni i znika dlatego myśle że do poniedziałku prawdopodobnie juz jej nie będzie, ale dłużej już nie mam zamiaru czekać bo mnie to męczy psychicznie.

Gość grazelka
zaburzenia na pewno holter wykaze , ostatecznie jak rodzinny nie da skierowania do poradni kard. ,to trudno trzeba prywatnie-zdrowie wazniejsze. Dobry bierzesz magnez+wit.B6 ,chelatowany czy Olimpu 555mg?Powinienes tez zazywac (dotyczy to wszystkich) Omege3.....-to wazne dla serca.

Gość Przemmmmm;s
grazelka tak biorę ten magnez który podałaś 555mg.

Gość Przemmmmm;s
Chela-Mag B6 555mg z olimpu

Gość grazelka
To bierz min.2kapsulki ,bo jedna zawiera jedynie 100mg.magnezu (lekarze nawet zalecaja 3-4 ,bo bierze sie 6mg/kg ) ,ale nie ma co szalec..przed diagnoza..Zazywaj te Omege3 1000mg.dziennie to zaleci nawet kardiolog... Zdrowia zycze i zrob wszystko zeby sprawdzic skad biora sie te zaburzenia-to powazna sprawa....🖐️

Gość Przemmmmm;s
Dawniej (2,3) lata temu moje serducho było przyzwyczajone do sportu, do dużego wysiłku, od 10roku życia uprawiałem wszelakie sporty z dużą pasją, duzo biegałem prawie codziennie, grałem w piłkę, tenis i wszystko przy czym się dobrze męczyłem nigdy nie miałem kłopotów z sercem... Ale od 3 lat trochę mi się życie skomplikowało, przestałem uprawiać sport jedynie w okresie letnim dużo na rowerze sobie dyndam ale nic pozatym, wiem że to dla mnie niedobre szczegolnie że mój organizm był przyzwyczajony do dużych wysiłków praktycznie codziennie, teraz strasznie żałuję że tak się ostatnio zaniedbałem i może w tym też jest trochę przyczyny, planuję wrócić do uprawiania sportu ale jeśli nie będę miał jasności że nie mam jakiejś wady serca to tego nie zrobię.

Gość grazelka
SPORT to podstawa!!!. Mam nadzieje ze masz wady serca ...oczywiscie kardiolog moze dac skierowanie na test wysilkowy jesli bedzie taka potrzeba.. Ale.....najpierw idz do lekarza, zrob badania -bez tego nie ma co gdybac..i nie stresuj sie. dobranoc :)

Gość grazelka
Jezu!! oczywiscie "mam nadzieje,ze NIE masz wady serca" :)

Gość Przemmmmm;s
Frazelka własnie ta psychika jest najgorsza... nie da się niestresować, bęą całe życie zdrowym jak ryba, na grype chyba dwa razy w życiu chorowałem i tyle, a tu nagle czuje że mam tzw przeskoki w rytmie serca... to straszne i okropne. Juz bym chciał poniedziałku i tej cholernej wizyty, ale wiem że nic mi nie pomoże "Użalanie" się nad sobą musze jakos sobie z tym radzić i poczekać te dwa dni.

Gość Przemmmmm;s
A nie wiesz jaki czas mogę czekać na badanie EKG? bo jesli maja to być tygodnie to wole zapłacić i iśc prywatnie.

Gość grazelka
....ojejku spac nie dajesz....rodzinny daje skierowanie i na miejscu "od reki" sie wykonuje...tak jest w mojej przychodni (w ramach NFZ) .JUZ SPIE 💤 😴

Gość Przemmmmm;s
Ok Dziękuje Ci bardzo za wszystkie odpowiedzi, nie chciałem być natrętny:) Dobranoc

Gość Karo99
Dobrym wyborem był ciśnieniomierz Simple Sanity. Trochę miałam wątpliwości co do niego bo to tak naprawdę pierwszy mój automat w życiu ale działa dobrze. To co najlepsze to pompowania i cały system pomiaru który chroni rękę przed nadmiernym uciskiem. Normalnie jak mierzyłam ciśnienie na aparacie mojej siostry to mnie ręką bardzo bolała po takim badaniu, mój aparat jest bardziej przyjazny pod tym względem.

Gość gość
Simple można kupić dość tanio biorąc pod uwagę że ma generalnie te same funkcje i udogodnienia co inne modele z wyższej pułki.

Gość ola

Mam bardzo zbliżone odczucia w kwestii Simple. To jest prawda, że badanie jest wyjątkowo komfortowe bez dyskomfortu na ramieniu. Druga rzecz która mi się tutaj podoba to wygodny wyraźny wyświetlacz z bardzo przejrzystą informację o aktualnie zrobionym badaniu i o tych które zapisały się w pamięci. Można przeglądać nawet do 60 starych pomiarów z ich datami.

Gość marta

Mi wnuczka dała w prezencie SmartCardio niedawno i trochę się na początku bałam tego ciśnieniomierza, bo jednak jest wyjątkowo nowoczesny. Jest akumulator do ładowania przez kabel, ale nie ma już rurki do transportu powietrza, więc dla mnie to coś nowego, bo wcześniej przez lata używałam zupełnie innych modeli. Ale okazało się że nie taki diabeł straszny i nauczyłam się całej obsługi w kwadrans.

Gość barta
Dnia 20.12.2018 o 15:04, Gość ola napisał:

Mam bardzo zbliżone odczucia w kwestii Simple. To jest prawda, że badanie jest wyjątkowo komfortowe bez dyskomfortu na ramieniu. Druga rzecz która mi się tutaj podoba to wygodny wyraźny wyświetlacz z bardzo przejrzystą informację o aktualnie zrobionym badaniu i o tych które zapisały się w pamięci. Można przeglądać nawet do 60 starych pomiarów z ich datami.

Kupiłam sobie niedawno też Simple i też wrażenia mam bardzo pozytywne. Przede wszystkim badanie nie boli, w tym sensie że mankiet nie dociska na maksa na rękę jakby chciał ją połamać...niestety ale we wcześniejszych ciśnieniomierzach z jakich korzystałam to był nagminny problem.

Gość mara
Dnia 28.01.2019 o 13:16, Gość marta napisał:

Mi wnuczka dała w prezencie SmartCardio niedawno i trochę się na początku bałam tego ciśnieniomierza, bo jednak jest wyjątkowo nowoczesny. Jest akumulator do ładowania przez kabel, ale nie ma już rurki do transportu powietrza, więc dla mnie to coś nowego, bo wcześniej przez lata używałam zupełnie innych modeli. Ale okazało się że nie taki diabeł straszny i nauczyłam się całej obsługi w kwadrans.

U nas też w domu jest Smart Cardio już chyba od roku i cały czas mierzy tak samo prawidłowo, wygodnie, nie mam uwag.

Gość aaa

Poszukując właściwego dla siebie mi bardzo przypadł do gustu ciśnieniomierz SmartCardio. Badanie jest w pełni automatyczne, wszystko idzie szybko i sprawnie, po badaniu pokazuję informację o jakości pomiaru. Dla mnie wielki plus.

Gość arek
Dnia 18.06.2019 o 13:17, Gość aaa napisał:

Poszukując właściwego dla siebie mi bardzo przypadł do gustu ciśnieniomierz SmartCardio. Badanie jest w pełni automatyczne, wszystko idzie szybko i sprawnie, po badaniu pokazuję informację o jakości pomiaru. Dla mnie wielki plus.

Tez polecam

Gość aaa

Nie wiem jaki konkretnie będziecie szukali sprzęt, ale na pewno warto wybierać polskie produkty, co do jakości będzie można liczyć, że będzie na wyższym poziomie. Mając np. od Sanity ciśnieniomierz Serce Plus jeszcze nie miałem z nim problemów.

Gość Arek

Właściwie najlepiej będzie poszukać ciśnieniomierza gdzieś w aptece, bo to właściwie najwygodniejsze rozwiązanie, będziesz mógł zasięgnąć porady osoby tam sprzedającej co ewentualnie w Twoim przypadku będzie najlepsze. Jak ostatnio byłam po leki to Pani kupowała coś od Geratherm chyba Easy Med czy jakoś tak i płaciła około 100 więc to może być sensowna opcja.

Gość marta

Chciałam kupić jakiś ciśnieniomierz dla dziadków i dlatego szukałam jakiegoś modelu, który będzie łatwy w obsłudze. W sieci niezbyt dużo udało mi się dowiedzieć więc korzystałam z pomocy aptekarki i tak zaproponowano mi model Serce Plus Sanity, dziadkowie korzystają, nie narzekają więc chyba rzeczywiście ta obsługa jest ok.