Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małaMI:)

czy ktoś piecze chleb?

Polecane posty

Jakieś dwa miesiące temu zrobiłam zakwas, według przepisu znalezionego na necie. Potem wstawiłam go do lodówki i tam sobie stał, uśpiony. Dzisiaj go wyciągnęłam i mam pytanie - jak długo musi się 'budzić' i jak odmierzyć bez wagi jego ilość?

Gość HARY NIE JEST DLA DZIECI
ja biore szklanke na 4 kg robie wszystko na oko

wiesz ja piekę taki kilowy a jaki masz zakwas i jaki chlebek pieczesz? bo mój zakwas żytni a chleb pszenny razowy, może tak być?

zakwas zytni 2 kg zyta i 2 kg przenicy typ mąki to 650 i pieke to pi ecu chlebowym jak zauwarzyłas jest wiele stron z przepisami http://blog.siegnijpozdrowie.org/2011/06/prosty-chleb-na-zakwasie-wg-agaty.html a ile na yutubie http://www.youtube.com/watch?v=0q6sHJX59vQ Chleb pszenno-żytni Zaczyn: 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 300 g wody 20 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 400 g wody 1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej) 3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka), używam drożdży dr Oetkera lub drożdży Lesafre Zaczyn Wieczorem, przed pójściem spać: Składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin. (Zdj. 1) Następnie: dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, ale nie za długo, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut (Zdj. 2). Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi (dzięki temu moje chleby nigdy nie przywierają. Nie smaruję ani masłem, ani oliwą.) (Zdj. 3) Zostawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut. Ja spryskuję wierzch olejem. Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 30 minutach ciasto jest wyrośnięte. Na moim zdjęciu (Zdj. 4) wyglądało tak po ok. 40 minutach. Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. Ja posypuję mąką. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jesli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrwamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba (potem jest lepszy, naprawdę :-) Smacznego!

podbijam

dziękuję, nie doszedł mi wcześniej Twoj post ;)

ile chlebów wychodzi z pierwszego przepisu bo rozumiem, że to ten z którego pieczesz tak? Ja jem sama chleb, więc nie potrzebuję tyle aż. Pomożesz mi obliczyć proporcje na jeden kilo mąki?

ja pieke w blachach od ciasta i mi 4 blacy wchodzi mi do pieca ja na twoim miejscu bym dał 1/4 jak pieczesz tylko jeden chleb a ty sie mna nie sugeruj bo ja sie terz dopiero ucze piec http://www.youtube.com/watch?v=HSCjSl0zN8U

nie wiem czemu ale myślałam, że jesteś kobietą ;) a Ty robisz ściśle według przepisu? chodzi o mąkę

ja robie wszystko na oko

wiem, ale chodzi mi i rodzaje :) czy wyjdzie jak dam tylko mojej pszennej razowej? nie za bardzo lubię smak chleba żytniego czyli zakwas żytni i mąka pszenna razowa - może być taka mieszanina? przepraszam, ze tak wypytuję ale nie chcę zmarnować tyle wszystkiego ;) do tej pory piekłam na drożdżach, ale w końcu od czegoś ten zakwas mam :)

podnoszę bo mi posty nie dochodzą, nie wiedzieć czemu :O

.

ja jeszcze nigdy nie piekłem bez drozdzy daje zakwas i drozdze ja mieszm ruzne gatunki maki nie za bardzo lubię smak chleba żytniego to musisz dac mniej maki zytniej a wiecej przennej a im wiekszy typ maki tym ciemniejsze bedzie chleb czyli jak dasz pszenna razowa typ 2000 to juz bedzie ciemny

dziękuję bardzo za pomoc :*

Gość małaMi:)
jesteś może dobry duszku? ;) ja właśnie piekę chleb, ale mi nie wyrósł :O

jak piekłas chleb bez drozdzy to on nie wyrosnie i jego daje sie do keksówek

Gość niewiemniewiem
dodałam trochę takich sypkich pierwszy raz wyrosło super, potem dałam do formy i też wyrosło ale niewiele, właśnie się wyłączył piekarnik, zostawiłam go w cieple, może nie będzie zakalca :O

Gość niewiemniewiem
to ja, autorka ;)

Gość niewiemniewiem
strona fajna, faktycznie chciałabym taki przepis żeby chleb wyszedł na sto procent no i żeby były proporcje w szklankach/łyżkach, bo nie mam wagi ale wymagania nie? ;)

Gość niewiemniewiem
wyciągnełąm, tragedia, zakalec jak cholera... :( tyle mąki zmarnowałam... masz może jakiś wypróbowany przepis na chleb pszenny razowy na zakwasie albo na samych drożdżach? chyba się popłaczę... :O

za szybko wyjełas i niska teperatura była ja make zytnia kupiłem w młynie po 1,50 a przenna w sklepie biedronka ja wagi terz nie uzywam i termometra bo pieke w piecu chlebowym i pieke na wyczucie zucam kawałek gazety i jak zaczyna sie palic to czekam własnie dzisiaj terz dzisiaj robiłem chleb

wcczoraj wymieszałem 2 kg maki zytniej i 1 szklanka kwasu mlekowego i wody około 2 litr albo 2 było zadkie i pół kostki drozdzy i to zostawiłem na 24 godziny to co wyszło wrzuciłem do miski blaszanej wrzuciłem troche soli z 8 łyzeczek drozdze 3 kostki 4 kg maki przennej troche miodu prawdziwego z 3 łyszki 2 łyszki oleju i to wszystko wymieszałem przed wrzuceniem drozdze rospusciłem w wodzie po wymieszaniu rosło z 30 minut i na blache i tesz rosło jeszcze troche dopuki nie wypaliło sie drzewo w piecu chlebowym i trzymałem chleb z godzine czasu przed włozenie do pieca spryskałem go woda i po wyciagnieciu z pieca terz mozna spryskac go woda olejem i tak wyszło http://zapodaj.net/148d5d193b6c9.jpg.html http://zapodaj.net/f966189dd4c4a.jpg.html http://zapodaj.net/f0ebe0589e7bf.jpg.html http://zapodaj.net/228c2c79240ac.jpg.html oczywiscie to sa robiłem przy pomocy komurki

Gość niewiemniewiem
śliczny Ci wyszedł :) mój to tragedia, nie nadaje się do niczego... powiem Ci że straciłam nadzieję, że kiedyś się uda, to już drugi żytni zakalec... jedynie pszenny razowy mi wychodzi jakoś, na drożdżach

Gość niewiemniewiem
Ty masz chlebowy piec, może dlatego tak rośnie ja piekarnik i to elektryczny

Gość niewiemniewiem
nie z tego pierwszego przepisu który mi wczoraj podałeś