Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małaMI:)

czy ktoś piecze chleb?

Polecane posty

Gość małaMI:)

Jakieś dwa miesiące temu zrobiłam zakwas, według przepisu znalezionego na necie. Potem wstawiłam go do lodówki i tam sobie stał, uśpiony. Dzisiaj go wyciągnęłam i mam pytanie - jak długo musi się 'budzić' i jak odmierzyć bez wagi jego ilość?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość HARY NIE JEST DLA DZIECI
ja biore szklanke na 4 kg robie wszystko na oko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
wiesz ja piekę taki kilowy a jaki masz zakwas i jaki chlebek pieczesz? bo mój zakwas żytni a chleb pszenny razowy, może tak być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość HARY NIE JEST DLA DZIECI
zakwas zytni 2 kg zyta i 2 kg przenicy typ mąki to 650 i pieke to pi ecu chlebowym jak zauwarzyłas jest wiele stron z przepisami http://blog.siegnijpozdrowie.org/2011/06/prosty-chleb-na-zakwasie-wg-agaty.html a ile na yutubie http://www.youtube.com/watch?v=0q6sHJX59vQ Chleb pszenno-żytni Zaczyn: 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 300 g wody 20 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 400 g wody 1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej) 3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka), używam drożdży dr Oetkera lub drożdży Lesafre Zaczyn Wieczorem, przed pójściem spać: Składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin. (Zdj. 1) Następnie: dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, ale nie za długo, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut (Zdj. 2). Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi (dzięki temu moje chleby nigdy nie przywierają. Nie smaruję ani masłem, ani oliwą.) (Zdj. 3) Zostawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut. Ja spryskuję wierzch olejem. Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 30 minutach ciasto jest wyrośnięte. Na moim zdjęciu (Zdj. 4) wyglądało tak po ok. 40 minutach. Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. Ja posypuję mąką. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jesli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrwamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba (potem jest lepszy, naprawdę :-) Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
podbijam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
dziękuję, nie doszedł mi wcześniej Twoj post ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
ile chlebów wychodzi z pierwszego przepisu bo rozumiem, że to ten z którego pieczesz tak? Ja jem sama chleb, więc nie potrzebuję tyle aż. Pomożesz mi obliczyć proporcje na jeden kilo mąki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość HARY NIE JEST DLA DZIECI
ja pieke w blachach od ciasta i mi 4 blacy wchodzi mi do pieca ja na twoim miejscu bym dał 1/4 jak pieczesz tylko jeden chleb a ty sie mna nie sugeruj bo ja sie terz dopiero ucze piec http://www.youtube.com/watch?v=HSCjSl0zN8U

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
nie wiem czemu ale myślałam, że jesteś kobietą ;) a Ty robisz ściśle według przepisu? chodzi o mąkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość HARY NIE JEST DLA DZIECI
ja robie wszystko na oko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
wiem, ale chodzi mi i rodzaje :) czy wyjdzie jak dam tylko mojej pszennej razowej? nie za bardzo lubię smak chleba żytniego czyli zakwas żytni i mąka pszenna razowa - może być taka mieszanina? przepraszam, ze tak wypytuję ale nie chcę zmarnować tyle wszystkiego ;) do tej pory piekłam na drożdżach, ale w końcu od czegoś ten zakwas mam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
podnoszę bo mi posty nie dochodzą, nie wiedzieć czemu :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość HARY NIE JEST DLA DZIECI
ja jeszcze nigdy nie piekłem bez drozdzy daje zakwas i drozdze ja mieszm ruzne gatunki maki nie za bardzo lubię smak chleba żytniego to musisz dac mniej maki zytniej a wiecej przennej a im wiekszy typ maki tym ciemniejsze bedzie chleb czyli jak dasz pszenna razowa typ 2000 to juz bedzie ciemny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMI:)
dziękuję bardzo za pomoc :*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaMi:)
jesteś może dobry duszku? ;) ja właśnie piekę chleb, ale mi nie wyrósł :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak piekłas chleb bez drozdzy to on nie wyrosnie i jego daje sie do keksówek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiemniewiem
dodałam trochę takich sypkich pierwszy raz wyrosło super, potem dałam do formy i też wyrosło ale niewiele, właśnie się wyłączył piekarnik, zostawiłam go w cieple, może nie będzie zakalca :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiemniewiem
to ja, autorka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiemniewiem
strona fajna, faktycznie chciałabym taki przepis żeby chleb wyszedł na sto procent no i żeby były proporcje w szklankach/łyżkach, bo nie mam wagi ale wymagania nie? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiemniewiem
wyciągnełąm, tragedia, zakalec jak cholera... :( tyle mąki zmarnowałam... masz może jakiś wypróbowany przepis na chleb pszenny razowy na zakwasie albo na samych drożdżach? chyba się popłaczę... :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
za szybko wyjełas i niska teperatura była ja make zytnia kupiłem w młynie po 1,50 a przenna w sklepie biedronka ja wagi terz nie uzywam i termometra bo pieke w piecu chlebowym i pieke na wyczucie zucam kawałek gazety i jak zaczyna sie palic to czekam własnie dzisiaj terz dzisiaj robiłem chleb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wcczoraj wymieszałem 2 kg maki zytniej i 1 szklanka kwasu mlekowego i wody około 2 litr albo 2 było zadkie i pół kostki drozdzy i to zostawiłem na 24 godziny to co wyszło wrzuciłem do miski blaszanej wrzuciłem troche soli z 8 łyzeczek drozdze 3 kostki 4 kg maki przennej troche miodu prawdziwego z 3 łyszki 2 łyszki oleju i to wszystko wymieszałem przed wrzuceniem drozdze rospusciłem w wodzie po wymieszaniu rosło z 30 minut i na blache i tesz rosło jeszcze troche dopuki nie wypaliło sie drzewo w piecu chlebowym i trzymałem chleb z godzine czasu przed włozenie do pieca spryskałem go woda i po wyciagnieciu z pieca terz mozna spryskac go woda olejem i tak wyszło http://zapodaj.net/148d5d193b6c9.jpg.html http://zapodaj.net/f966189dd4c4a.jpg.html http://zapodaj.net/f0ebe0589e7bf.jpg.html http://zapodaj.net/228c2c79240ac.jpg.html oczywiscie to sa robiłem przy pomocy komurki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiemniewiem
śliczny Ci wyszedł :) mój to tragedia, nie nadaje się do niczego... powiem Ci że straciłam nadzieję, że kiedyś się uda, to już drugi żytni zakalec... jedynie pszenny razowy mi wychodzi jakoś, na drożdżach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiemniewiem
Ty masz chlebowy piec, może dlatego tak rośnie ja piekarnik i to elektryczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiemniewiem
nie z tego pierwszego przepisu który mi wczoraj podałeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×