Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnoV

Tak z ciekawosci-menu w przedszkolach Waszych dzieci

Polecane posty

Gość AnoV

Tak sobie czytam forum i wciaz obecne sa wypowiedzi matek odnosnie diety dzieci-slodycze sa bee, smazone niezdrowe itd. Co wiec jedza Wasze dzieci w przedszkolu? Moje dziecko chodzi do prywatnej placowki i tam serwuja normalne, domowe obiady i sniadania (obiady: zupy wszelkiego rodzaju, bigos, kotlety, pulpety, lasagna, spagetti, gulasz, kurczak; sniadania-kakao, herbata, mleko, kanapki z wedlina, serem i keczupem, z pasztetowa, dzemem itd.). Jest tez dzien slodyczy, gdy na drugie sniadanie dzieci dostaja cos slodkiego, oczywiscie sa tez dni kanapek, i warzyw. Ogolnie bardzo mi przypadlo do gustu menu, nie ma udziwnien, sa domowe dania i dziecko chetnie je zjada.

Gość amelkaaaa z metkaaa
sniadanie: platki owsiane na mleku kanapki z pasztetetem, wedlina i np. kawalek pomiodra czy ogorka obiad: rozne zupy- ogorkowa, piezarkowa itp. 2 danie- ziamniaki lub kasza z meisem i surowka +kompot podwieczorek rogal z maslem+ mleko smakowe to jest przykladowe menu Dla gruoy 3 latkow przedskzole panstwowe

generalnie przedszkole wprowadza teraz 'zdrowe jedzenie', ale pogląd na to co zdrowe mimo wszystko się trochę rózni między Polską a UK;) spisuję z zeszytu córki: ok. 9 jest przekąska, nie jest to liczone jako śniadanie, więc są tosty z masłem, owoce i ciastko, jajecznica na szynce plus ciastko, ciastka owsiane plus ser, plus banan... kurde muszę pogadać o tych ciastkach, za dużo tego ok. 12 lunch: lasania z pieczywem czosnkowym, zapiekany makaron z serem i groszkiem, paluszki rybne z warzywami i ziemniakami, kanapki, ryż z warzywami i kurczakiem zapiekany z serem, wołowina w sosie z ziemniakami i warzywami, zupy..itepe po lunchu jest deser: owoce, albo jogurt, czasem ciasto czy lody - ogólnie masa węgli, chociaż jak są warzywa to dziecko zjada (a w domu niekoniecznie) po południu ok. 15 30 jest przekąska i tutaj już dzieci przynosza swoje jedzenie, ostatnio wprowadzono szlaban na batony i czipsy i bardzo dobrze więc dlatego staram się w domu żywić jak najzdrowiej mogę, bo już niedługo starsze dziecię do szkoły i w stołówce będzie nie lepiej niż w przedszkolu

Gość u nas w przedszkolu
dzieci jedza doslownie wszystko, od chleba z czekolada po sledzie w smietanie, codziennie dostaja tez na podwieczorek mleko smakowe plus jakies herbatkimi, drozdzowke itp przedszkole panstwowe

Gość AnoV
Jak wchodze do przedszkola to zaraz mam apetyt-takie zapachy :) sama bym wiele z tego zjadla. Ale gotuje w domu. dziecko mimo, iz je w przedszkolu, to i w domu obiadem nie pogardzi :D

Gość same syfy jedzą
dziecko ma sklonnosci do tycia. w domu pilnuje zdrowej diety warzywa troche owoców białko, a w przedszkolu dają białe pieczywo weke najczęsciej, zupy ze śmietaną 36, makarony z sosikami z mąka, dosładzane suróweczki. Efekt taki ze od wrzesnia moje dziecko przytyło 9 kg! Nie wiem co robić bo nie mam możliwości zabrać z przedszkola i musi tam jeść bo jest od 7 do 17 więc nie może tyle godzin bez jedzenia, z drugiej strony jest tragicznie. Dziecko ma 5 lat a nie mieści się w ubrania dla 7-8 latków. Kupno spodni to horror.

Gość ggrfgrf
w prywatnych przedszkolach jest czesto catering i niedobre jedzenie, w publicznych gotuja kucharki

Gość bezboznica...;.;.
to troche dziwne że tylko twoje dziecko tak tyje, przecież chyba wszystkie dzieci mają te same posiłki. Może twoje dziecko ma jakieś zaburzenia hormonalne? może bierze dokładki albo podjada gdzies? Sprawdzałaś wszystkie możliwości? Może to nie jedzenie jest tylko winne?

Gość do same syfy jedzą
to że masz chore dziecko nie znaczy że takie jedzenie wszystkim szkodzi :D nie wierzę, że wszystkie dzieci takie :D:D

Gość Szpindlerowy mlyn
u mjej corki w przedszklu gotwaly kucharki bardzo fajne dania z polskiej kuchni, same tez piekly wedliny, pasztety i ciasta, corce bardzo smakwalo i zapach tez sie bardzo przyjemny po przedszkolu sie roznosil, przedszkole panstwowe

Gość tak bierze dokładki
nawet po 4 czy 5 jednego dania. Mówiłam już tyle razy panią zeby nie dawały aż tyle ale jak grochem o ściane. One się cieszą że zjada i pokazują ją dzieciom ze to niby przykład że ona zjada 5 porcji zupy albo 3 dokładki ziemniaków czy makaronu a inni nie jedzą wcale. Jestem bezsilna. Z dzieckiem rozmawiam ale nie slucha. Mówi ze nie będzie brac dokładek a potem i tak bierze i się nie przyznaje. Dowiaduje się dopiero od innych dzieci.

Gość bezboznica...;.;.
hahaha no to dziwisz sie że tyje jak po 5 dokładek bierze? boże jakie przepadzite dziecko...

Gość AnoV
U nas gotuja kucharki, nie ma cateringu. Moje dziecko je I i II sniadanie, 2 dania na obiad i gdy wraca, to jest glodne i zjada obiad w domu i kolacje tez. mowi, ze w przedszkolu panie daja male porcje. No i tez pewnie nalata sie tam, wiec spala energie. Ja tez kupuje corce ubrania na 6-7 lat a ma 5. Wazy 20 kg i ma 113 cm wzrostu. Ale wyglada normalnie, nie jest chuda jak wiekszosc dzieci, ale taka normalna.

Gość ma-ma...
śniadanie: zestaw 1 - zupa mleczna, bułka, masło, wędlina, rzodkiewka, pomidor, kawa zbożowa i herbata. zestaw 2 - płatki na mleku, chleb, masła, pasta jajeczna, papryka, ogórek, kakao, herbata. zestaw 3 - zacierka na mleku, bułka maślana z dżemem truskawkowym, kawa zbożowa, herbata. zestaw 4 - owsianka, bułka, masło, twaróg, ogórek, szczypiorek, kakao, herbata. obiad: zestaw 1 - zupa jarzynowa, kasza pęczak, indyk w warzywach, mięta. zestaw 2 - zupa krupnik z wkładką mięsną, naleśniki z serem i brzoskwiniami, herbata owocowa. zestaw 3 - zupa pomidorowa z makaronem, kopytka z sosem pieczarkowym, buraczki, kompot owocowy. zestaw 4 - zupa kalafiorowa, makaron z polewą jagodową, kompot. podwieczorek: zestaw 1 - kasza manna z sokiem owocowym, herbata owocowa, kiwi. zestaw 2 - ciasto marchewkowe, mięta, jabłko. zestaw 3 - galaretka z bitą smietaną, herbata owocowa, banan. zestaw 4 - tosty z serem żółtym i pomidorem, keczup, mięta, pomarańcza. Zestawów jest masa i nie pojedyńcze dania nie powtarzają się częściej niż raz na 3 tygodnie, codziennie zupa mleczna i kanapki na śniadanie, napój mleczny i herbata. Na obiad zawsze zupa, drugie dania przeważnie z mięsem lub rybą ale zdarzają się też racuchy lub naleśniki wtedy zupa jest z wkładką, a podwieczorek też konkretnieszy. Codziennie świeży owoc na podwieczorek. Mały chętnie je, czasem prosi o dokładkę, nauczył się jeść rzeczy których w domu nie tykał. Jadłospis wywieszony jest na cały tydzień bardzo dokładny, wszystkie składniki zupy są wyszczególnione itp. Nie ma podrobów, rzaaadko pasztet. Zadowoleni jesteśmy. Ciasto, bułki słodkie pieczone w przedszkolu, pierogi, kopytka, kluski śląskie również, kotlety pieczone a nie smażone. Przedszkole państwowe, jedno z kilkunastu w mieście ( w niektórych np. kaszanka na obiad :/ itp)

Gość mama3dziewxzynki
Moja corka idzie od pazdziernika do przedszkola od 8 do 13 i w menu maja tylko obiad z cateringu:( obawiam sie ze to troche przy malo tymbardziej ze moja cotka jest bardzo chudziutka i nie potrafie ja ,,podtuczyc,, :( obawiam sie ze jeszcze w przedszkolu schudnie. A jeszcze ten catering- wszyscy mowia ze jedzenie nie smaczne. To moja cora na pewno nie bedzie jadla czegos co jej nie posmakuje;( co robic?

Gość ma-ma...
zmienić przedszkole :) jak da radę oczywiście. Ja bym się nie zdecydowała na taki wariant jak u Ciebie. Mój synek dziubnie w domu mały jogut ok. 7, w przedszkolu je śniadanie ok. 8.45, obiad 11.30, podwieczorek 14.30. Mi to pasuje, a itak ok, 16.30 jak wracamy to jest głodny i je obiad w domu. Też jest drobny, na początku schudł w przedszkolu nieco, ale teraz chętniej je i jakoś leci. Systematyczne jedzenie jest ważne w diecie zwłaszcz u takich maluchów, bo mają małe żołądki i szybciej potrzebują kolejnego posiłku,

Gość gvjbhjnnk
To dziwne,że tylko jeden posiłek mają. U nas jest ok.8.30 śniadanie o 11.00 zupa do tego jakiś owoc,jogurt itp. a 13.30 drugie danie.

To nie w Polsce, ale sie dopisze. O 6.30 Owsianka z owocami, bądź suszone owoce, albo z rodzynkami O 9.00 bułka z masłem, kawałek owoca, szklanka mleka z lodówki. 12.00 obiad, 2 razy w tyg ryba, pulpety, zupy. 14.30 chleb ciemny z wędlina, pasztetem, ziemniakiem gotowanym, marchewka, bądź jajkiem i krewetkami, taca warzyw. Do picia woda z kranu albo mleko z lodówki.

Gość gość
U nas w przedszkolu bardzo zdrowe jedzenie l) Dopytałam się i to właśnie katering od Smakusia

Gość gość
Polecam firmę cateringową Smakuś :)

Gość gość
Dla dzieciaczków to firma Smakuś chyba najlepsza