Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Obiadowoo

Sosy do makaronu nie tłuste

Polecane posty

Gość Obiadowoo

Ostatnio dość często gotuję makarony z różnymi sosami głownie carbonara i spaghetti bolonese które jak wiadomo są wysokokaloryczne. Proszę podajcie przepisy na lekkie sosy do makaronu :)

Gość ja robie czesto taki:
musi byc bialko i tluszcz. niskokalorycznym sosem sie nie najesz.

Gość ja robie czesto taki:
podsmazam na oliwie z maslem (mala ilosc) kawaleczki piersi kurczaka (pojedyncza piers). mozna tez dodac do podsmazenia drobno pokrojona cebulke (najlepiej szalotke) lub czosnek. przyprawiamy na ostro lub ziolowo. nastepnie dodaje pokrojona w male kawalki papryke ze sloika, ale moga byc tez male kawalki pomidorow. zalewamy slodka smietanka 30% - ale tej smietanki jest malo. moze z 1/3 szklanki (nie wiem dokladnie, bo leje na oko z kartonika). na koniec dodajemy pare lyzek startego sera, najlepiej twardego, np. parmezan. mozna posypac pietruszka lub swieza bazylia. z tym, ze ja taki sos z reguly podaje z ryze lub ziemniakami, poniewaz staram sie unikac niezdrowych pokarmow macznych. ale do makaronu nada sie jak najbardziej :)

Gość Drramat
Nie zgodzę się że makarony i ogólnie produkty mączne są tak bardzo niezdrowe jak to już wiele razy zdarzyło mi się przeczytać na forum. Makaron to przede wszystkim mąka z pszenicy durum, jaja (lub nie) i woda. Główny składni mąki to skrobia (wielocukier) czyli węglowodan który dodaje nam energii nie mylić z pustymi kaloriami którymi są słodycze. Wiadomo jaja to wzorcowe białko dla organizmu, chociaż zawiera sporo cholesterolu to w makaronie tego się nie odczuje. Proszę tak bardzo nie negować makaronów itp. Pozdrawiam :)

Gość ja robie taki:
pszenica jest niezdrowa. to nie jest kwestia, czy ty sie z tym zgadzasz czy nie, tylko tak orzekli naukowcy :) w ogole zboza sa niekonieczne w diecie, ale z wszystkich najgorsza jest pszenica.

Gość ja robie taki:
jaja sa tylko w niektorych makaronach. one sa faktycznie bardzo zdrowe, szczegolnie jesli pochodza od zdrowo hodowanych kure, a legendy o szkodliwosci cholesterolu pora wlozyc miedzy bajki ;)

Gość ja robie taki:
skrobia oczywiscie jest wartosciowa dla organizmu, ale lepiej ja czerpac ze zdrowszych pokarmow, jak np. ziemniaki, ryz.

Gość szpiank moze byc bazą
sosu ale zamiast serow plesniowych czy topionych... można zrobić mix szpinak,por,i podprawić jogurtem naturalnym do tego sporo czosnku,przyprawy-gałka muszk,ważna, i jest,chudo,zdrowo:)

gotowe sosy z Pudliszek np jest taki pyszny z pieczarkami, swietnie doprawiony, a tluszczu jakies 2% o ile pamietam czy nawet mniej.jestem za granica i nie kupuje oczywiscie, ale jak przyjade na wakacje do PL to sie na niego rzuce.tez sie odchudzam i tlustego sosu nie tkne

Gość szoque!
odchudzam sie, a jem makaron ze slodkim sosem z pudliszek :D odchudzam sie, wiec nie tkne tluszczu .... matko, takim odchudzaniem organizm nie ma czym spalac, i chyba chudniesz z miesni, nie z tluszczu. tyje sie od tego, co jest organizmowi niepotrzbne. czyli np. wszystko, co jest przetworzone Makaron, gotowy sos). ale robcie sobie jak chcecie, ja tylko dobrze radze i poczytajcie sobie na czym polega optymalnie zdrowa dieta, a nie jakies diety-cud, gdzie odchudzasz si pozbawiajac organimz najwazniejszych makroelementow (jak np. tuszcz)

Gość szoque!
weglowodany sa i tak przetwarzane na tluszcz, tylko dluzej to zajmie i w czasie tego procesu bedziesz glodna, lub zaczniesz tracic mase miesniowa. bo tluszcz w diecie nie buduje tluszczu w ciele. tluszcze w ciele powodowany jest zqa duza iloscia pustych, prostych weglowodanow.

Gość Eeerrr
Roztopiony w garnku serek Philadelphia Light zmieszany z odtluszczonym mlekiem, zeby go troche rozrzedzic. Mozna dodac przyprawy typu pietruszka, czosnek, koperek, zalezy jak ma smakowac. Czesto robie tez taki sos do grilowanych piersi z kurczaka, pychota!

Gość elektryczny pastuch
Kurwa, chodziło o jakieś przepisy, a nie o wasze mądrości dietetycy z kafeterii! Co za zjeby...

Gość qweqweqw
Którzy naukowcy orzekli, że pszenica jest niezdrowa? Masz jakiś link do badań? :classic_cool:

Gość ostatnimi czasy
szoque wszedzie musi wtrynic swoje 3 grosze na ten temat :o

Gość szoque!
nie wszedzie, ale malo gdzie :) pa-pa i zycze smacznego w jedzeniu smietkow typu kluchy i sos z puchy ;) informacji przyjmowac widac nie lubisz i nie potrafisz 🖐️

Gość szoque!
no chyba sama sobie nie wymyslilam, ze pszenica jest niezdrowa, tym bardziej, ze jest to informacja dla mnie samej niewygodna, bo uwielbiam swiezy chlebus ;) badan na ten temat jest zatrzesienie od dawna, ale podam ci link do takiego najbardziej lopatologicznego zrodla z ostanich czasow: http://bukowylas.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy tam sobie wg. gustu i checi czytania znajdzies odniesienia do taich czy innych badan. a ogolnie o optymalnym dla zdrowia odzywianiu i ewolucyjnych przyczynach i skutkach pisali ostanio doktorzy, panstwo jaminet. wiecej przykladow podawac nie bede, ani p5rzepisywac ksiazek, bo przeciez i tak nawet tam nie zajzysz, tylko chcialas sie podroczyc ;)

Gość Aristox
Polecam np. spaghetti a la pizza: pomidorki (bez pestek) kroimy w kostkę i dusimy na patelni, może być z cebulką smażoną, a jak wolisz lżej - to bez. Dodajesz przyprawy (zioła prowansalskie, bazylię albo oregano) i mieszasz z makaronem, a potem posypujesz mozarellą tartą albo pokrojoną w kosteczkę, dekorujesz bazylią i już :D

Gość O JA PIERDACZE
unikajac tluszczu mozesz zapomniec o ladnej cerze i dobrym nastroju :)