Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elcia2989

książeczka sanepidowska

Polecane posty

Gość Elcia2989

hey czy mając taka chorobę jak hemoroidy i szczelina odbytu można otrzymać książeczkę sanepidowska?? bo czasem pojawia się krew i nie wiem czy przez to mogą mi jej nie dać zrobić a mi potrzebna do pracy. ktoś wie coś na ten temat? proszę o pomoc

Oczywiście, że możesz dostać. Taka książeczka jest wydawana, jeśli NIE jesteś nosicielem lub osobą chorą na choroby zakaźne - np. żółtaczka typu C. Przypuszczam, że chodzi tu o pracę związaną z przygotowaniem lub sprzedażą żywności. Poczytaj -----> CO WCHODZI W SKŁAD BADANIA: Badanie obejmuje badanie lekarskie i badanie laboratoryjne. W skład badań laboratoryjnych wchodzi badanie kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, innych pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella. Jeżeli z próby uzyskany zostanie wynik dodatni, to uznaje się, że osoba u której przeprowadzono to badanie, jest identyfikowana jako osoba zakażona odpowiednim czynnikiem chorobotwórczym. Jeżeli w trakcie badania lekarskiego zachodzi podejrzenie gruźlicy lub zakażenia innym czynnikiem chorobotwórczym niż ww. to powinny być przeprowadzone dodatkowe badania laboratoryjne

Gość Elcia2989
dzięki trochę mnie podniosłas na duchu, bo jakoś nigdzie nie mogłam trafic na odpowiedz. ciekawa jestem czy ktoś może tu jest taki kto wyrabiał taka książeczkę i ma też z tym problemy co ją, bo czasem też się pojawia krew i jak bym wtedy musiała oddać te próbki to nie wiem czy przez ta krew nie byłoby jakiś problemów.... a że chce prywatnie wyrobić to może jeśli bym nie mogła to pewnie nie odzyskała bym pieniędzy

Jeśli masz stwierdzoną przez lekarza szczelinę odbytu, to nawet, jeśli w próbce kału wykryją np. ropę, wówczas masz podkładkę, na co chorujesz i że to nie inna poważna choroba jelit (np. zakażenie pałeczką ropy błękitnej) - a jeśli chodzi o krew pojawiającą się w kale, a pochodzi ona z hemoroidów, to też nie jest to nic poważnego, ponieważ taka krew jest świeża i żywo czerwona, w odróżnieniu od poważnych chorób jelit, gdzie wykrywając w kale tzw. krew utajoną, jest ona zupełnie innej struktury i barwy - pojawia się raczej, jako takie malutkie kłaczki/strzępy i są one barwy bardzo ciemno brązowej aż do czarnej. Dla osoby badającej takie próbki nie jest to nic nowego - jest też w stanie rozpoznać, czy to świeża krew pochodząca z uszkodzonego żylaka odbytu czy też z poważnej choroby jelit lub wrzodów żołądka.

Gość Elcia2989
widzę że wiesz sporo na ten temat:) dzięki za to że napisałas bo mi to naprawdę pomogło:) chce pracować w sklepie spożywczym bo mam możliwość i bałam się o ta książeczkę ale jak widać to chyba nie ma o co:)

Nie stresuj się na wyrost, bo wierzę, że wszystko pójdzie OK :) Pozdrawiam Cię i życzę pozytywnego rozwoju sytuacji :) Odezwij się, jak poszło z badaniami i książeczką.

Gość gość
6cats, mam nadzieję, że i mi odpowiesz. Swojego czasu miałam częste biegunki, niekiedy była też widoczna przy tym jasna krew, teraz to się uspokoiło i nawet jeśli jem coś, co powinno do biegunki doprowadzić, to w chyba większości przypadków odbywa się to spokojnie, może też jest to spowodowane zmianą zamieszkania. Chwilami myślałam, że cierpię na wrażliwość jelit. Czy to nie przeszkadza w wyrobieniu książeczki?