Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmmmmamaaaaaa

Pytanie o becikowe 2013, proszę o pomoc bo nie wiem

Polecane posty

Gość mmmmmmmamaaaaaa

Do jakiej wysokości dochodu przysługuje becikowe? 1922zł to netto czy brutto na osobę w rodzinie, i czy wlicza się w to dziecko(pierwsze), czy tylko rodziców?

Gość cieakwe
Też jestem ciekawa ... I na co mozna przeznaczyć tą kwotę ? I jak jest wypłacana ? w jakim czasie od porodu ?

Gość mmmmmmmamaaaaaa
raz czytam, że netto a raz, że brutto. Nie wiem :/

Gość kaczuszka444
becikowe przeznaczasz na co chcesz (mozesz nawet przepic:-) zarcik. wyplacane jest o ile pamietam miesiac po porodzie jakos tak ale kwoty nie pamietam. wygogluj sobie.

Gość ta kwota
to netto, dzieli sie dochody netto na ilosc czlonkow rodziny, czy w rodzinie 2+1 na 3 osoby... Czyli rodzice lacznie moga zarabiac niecale 6 tysi - chcialabym tak..... Kwote sie dostaje chyba do 30 dni, trzeba odebrac decyzje.... Mozesz wydac na co chcesz' od wózka po wódkę...

Gość ta kwota
i wniosek skladasz dopiero jak pesel dziecko bedzie mialo, czyli u mnie 2 tyg po porodzie, tydzien po bylam po akt urodzenia i dopiero wtedy papiery wysylaja po pesel do ewidencji ludnosci.... A to kolejny tydz czekania... I potrzebne tez zaswiadczenie od lekarza do becikowego...

teraz to jeszcze chyba chcą zaświadczenie z US albo PIT? Jeszcze jest becikowe gminne np. w Krakowie z tym, że na to ponoć trzeba mieć faktury, że wydało się na rzeczy dla dziecka np. szczepionki itp.

Gość a 6 tysięcy dochodu to dużo?
A niby te 6 tysięcy dochodu to niby tak dużo? może i na papierze to dobrze wygląda ale w rzeczywistości :O u nas: kredyt na 10 lat,mczna rata 2.000zł czynsz plus woda 600zł prąd 120zł na 2mce gaz 60 zł na 2mce paliwo do auta 600zł opiekunka do dziecka 1800zł pieluchy 200zł mleko 150zł dobrze,że mamy prawie 8tysięcy bo inaczej na jedzenie by nam brakowało. może 6tysięcy dla kogoś kto mieszka u mamusi i nie robi żadnych opłat to kupa kasy,ale dla normalnie żyjących ludzi to minimum za które nie da się praktycznie żyć.

Gość a jednak są ludzie co nie zara
biają 6 tysięcy, tylko we dwoje i to dużo mniej i też jakoś muszą żyć i na opłaty mieć!

Gość oni nie żyją oni pasożytują :\
Ci którym to becikowe się teraz należy to pasożyty! mieszkają z rodzicami, żyją na ich koszt bo utrzymać SIĘ SAMODZIELNIE ZA TO NIE DA RADY. I nie chrzańcie że jest inaczej!

Gość hnbcfdhbfhdjf
o, z tego, co widzę to tylko istoty płacące ratę kredytu w wysokości 2 tysięcy za mieszkanie nie są pasożytami a są ludzie, którzy obyli się bez takiego kredytu i co? mają tych kredytowanych uważać za niedorajdy i fajtłapy życiowe, które nie były w stanie za gotówkę kupić mieszkanie? my mamy swoje własne mieszkanie kupione za uzbieraną gotówkę do 6 tysięcy na miesiąc nam teraz daleko, ale nigdy nie nazwałabym nas pasożytami przynajmniej nie musiał nas wspomagać bank:)

Gość Bądź sobą
jest to dochód netto liczony na: jeśli jest was dwoje i urodziło się pierwsze dziecko to na troje jeśli jest was dwoje, macie 1 dziecko i urodziło się kolejne-na czworo itd :)

Gość Bądź sobą
nie jest określone na co można przeznaczyć tą kwotę, dostajesz na konto, albo przelew i robisz co chcesz a czy kupisz za to wózek, czy laptopa (bo są tacy rodzice) to już Twój interes.

Gość Bądź sobą
i nie jest wypłacane miesiąc po porodzie! Idziesz do MOPSu, składasz papiery, mają na rozpatrzenie wniosku 30 dni. Ja dostałam wczoraj chyba albo jakoś kilka dni temu(nie sprawdzam codziennie konta) a urodziłam 24 stycznia... Wszystko zależy kiedy zostały złożone papiery.

Gość Bądź sobą
i ta pani od pasożytów, mam wrażenie że przekroczyła kilka złotych i jest zła ;)

Gość Bądź sobą
i nie trzeba żadnego zaświadczenia! jedynie od ginekologa, że zjawiłaś się u niego do 10tc, a owszem pit potrzebny-wpisujesz z niego dochody i składki, z ZUSu tak samo, ja zapodziałam pit i składałam do ZUSu i US, żeby wydali mi zaświadczenia, ale nie załączałam ich do wniosku tylko musiałam z nich przepisać.

Gość no bez jaj ludzie
Ta nie miałaś 6 tysięcy dochodu a uzbierałaś 200tysięcy w gotówce na mieszkanie? HA HA HA :D dobre,dobre napisz coś jeszcze bo ubawiłam się przednio! co do pytania autorki to już wszystko zostało napisane przez "bądź sobą." nie jestem tylko pewna czy przy kolejnym dziecku też są te progi dochodowe?

Gość no bez jaj ludzie
A i piszę 200 tysięcy bo to takie minimum. w większych miastach to nawet kawalerki za tyle się nie kupi. odkładając 1000zł miesięcznie w ciągu roku masz 12tysięcy,czyli 200tysięcy trzeba odkładać jakieś 18lat. odkładałaś od urodzenia? :D a może odkąd zaczęłaś pracować czyli średnio koło 20rż,więc swoje kupiłaś mając 38lat? a wcześniej u mamusi na garnuszku :O ale nie zapewne zarabiałaś 3tysiące a 4tysiące co miesiąc odkładałaś bo taka zaradna byłaś :D

Gość Bądź sobą
z tego co wiem, to są przy KAŻDYM dziecku... Skoro jeśli masz już jedno a urodzisz drugie to wliczają się obaj/obie/oboje ;) Z resztą pewnie wszystko się okaże w 2014, bo zapewne znowu zmienią tak, żeby mniej wypłacić. I co do tej zaradności, czy nie zaradności... Brane są pod uwagę dochody z 2011, więc ktoś w 2012 mógł zarabiać i 20 tys miesięcznie a w 2011 był bezrobotny, więc dostanie ;)

Gość mmmmmmmamaaaaaa
już wiem jak z tym becikowym wygląda syt. Załatwia się w MOPSie (tam gdzie w waszych miejscowościach załatwia się świadczenia rodzinne) 1922zł to dochód netto na jedną osobę w rodzinie 3 osobowej - przy pierwszym dziecku (rodzina 2+1, o inne nie pytałam :) ) Trzeba załatwić to w ciągu 12 miesięcy od narodzin dziecka. Przy okazji pełno papierów do załatwienia, z zusu od pracodawcy, od położnej lub lekarza. Liczy się dochód za 2011r. dla dzieci urodzonych do listopada 2013r., po listopadzie będzie się liczył dochód z 2012roku. A po resztę wniosków i papierków, które trzeba wypełnić trzeba i tak wybrać się do MOPSu lub gminy. Miłego załatwiania!

Sluchajcie a w sytuacji kiedy mieszkam z moim chlopakiem i jego synem, a teraz urodzi sie nasze wspolne dziecko to dziele dochod na 3 czy 4 osoby???

Gość mi sie wydaje
ze jezeli pojdziecie zalatwiac becikowe to pewnie napiszecie jakies oswiadczenie ze jestescie w konkubinacie i wtedy dochody na 4...pewnie beda chcieli dochody twoje, od chlopaka i jeszcze sie zapytaja czy tamto dziecko nie ma alimentow... A co do dochodow za 2011r to jjest cos takiego jak dochod uzyskany i utracony... Czyli mogl byc wtedy dochod a teraz badz w 2012 go nie bylo...

Gość do a 6 tys dochodu to duzo?
to czemu swojej niani dasz tylko zarobic 1800zl? A nie 3000? Wez sie w głowe puknij bo z nudów głupoty wypisujesz, a nawet czytać dokładnie nie umiesz czego temat dotyczy, są inne tematy na których chorzy ludzie licytują się kto ile zarabia i na co wydają....

Gość a czy może wiecie
czy jeśli złożę wniosek na początku przyszłego roku lub w listopadzie to dochód będzie brany za 2012 rok czy nadal za 2011? dodam, że dziecko urodziło się w tym miesiącu.

Gość Myślałam, że pod uwage
bierze się rok zaliczkowy do wypłacenia becikowego a nie rok podatkowy?

Gość Ewka83
Na złożenie wniosku macie 12 miesięcy i jeżeli zlozycie jej w 2014 to dochód liczyć się za 2013 i tym samym wlicza się nowonarodzone dziecko !!!

Gość pewne
drodzy tatusiowie i mamusie pewne jest na 100% że nowo narodzone dziecko wlicza się do członków rodziny i dzieli się dochód 2 (dwoje rodziców) +1 (nowo narodzone dziecko) przez 3 osoby, podobnie z rodziną 2 rodziców z dzieckiem + 1 (nowo narodzone dziecko) dochód dzielony przez 4 osoby, dowiadywałem się w dwóch różnych MOPS- ach w dwóch różnych miejscowościach, pozdrawiam