Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PPaulaaa

czy da się zmiękczyć sztywne koronki w bieliźnie (po praniu)?

Polecane posty

Gość PPaulaaa

Witam. Szukam porady czy można jakoś uratować już zniszczoną bieliznę? Zniszczenie polega na tym, że koronka w majtkach stała się bardzo sztywna i noszenie tej bielizny jest już znacznie mniej komfortowe. Nie są to majtki ze straganu, tylko głównie bielizna Wolbar za 30-40 zł. Bielizna była prana tradycyjnie niestety w pralce, z innymi białymi rzeczami, czasem w płynie czasem w proszku. Chciałabym je jakoś zmiękczyć... ale nie mogę znaleźć nic na ten temat.

Gość heeeehhhhhhe
http://czajniczek-pana-russella.blogspot.fr/2012/11/sceptycyzm-wychodzi-w-praniu.html "Różnego rodzaju green-eco-bio strony przekonują nas, że orzechy to superaśna rzecz, niemniej postanowiłem zaczerpnąć opinii ludzi, którzy ich jednocześnie nie sprzedają. Znalazłem na ten temat trzy badania, jedno francuskie i dwa niemieckie. Francuskie pochodzi z miesięcznika 60 millions de consommateurs, w którym przebadano 16 proszków do prania (w tym orzechy piorące) i 19 płynów do naczyń. Wśród płynów ostatnie miejsce zajął oparty na soku z cytryny Ecover, zaś efektywność orzechów piorących oceniono na bardzo bliską lub wręcz identyczną, z praniem ubrań w samej wodzie. Drugi artykuł o skuteczności orzechów pochodzi z czasopisma konsumenckiego ko-test. Niemcy testowali orzechy na 10 różnych plamach, w 40, 60 i 95 C. Większość plam była wciąż widoczna, czasami nawet bardzo. Nieco lepsze wyniki dało 95 C, acz przemywając plamy jedynie wrzącą wodą, uzyskano prawie taki sam efekt. Mój ulubiony test przeprowadziło pismo Stiftung Warentest. Okazuje się, że Niemcy nie tylko uwielbiają testować proszki, ale mają już to orzechowe dziadostwo w płynnie! Zarówno łupiny jak i ekstrakt z łupin uznano za wysoce niezadowalające dla niemieckich Gastgeberinnen. Zwrócono uwagę na szarzenie białych rzeczy, szybsze niszczenie się pralki, a także na substancje odpowiedzialne za pienienie się orzechów - saponiny. Saponiny okazały się słabiej biodegradowalne niż syntetyczne detergenty! Znaczy się, że te cholerstwo nie tylko nie działa, to jeszcze szkodzi środowisku! Co ciekawe, niektórzy ludzie są zadowoleni z orzechów piorących. Co oznacza, że przy odpowiednim nastawieniu, można być zadowolonym z efektów prania czystą wodą."