Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się..........

Dupchaston- pomaga czy szkodzi?

Polecane posty

Zastanawiam się nad działaniem tego leku. 2 razy został mi przepisany i 2 razy straciłam zaraz ciąże. Czy przed podaniem tego progesteronu nie powinno się zlecić pierwsze badania poziomu progesteronu? wiem że zawsze dostają go dziewczyny w zagrożonej ciąży, ale czy są jakieś realne dowody że w czymś pomaga? jeśli oczywiście nie ma się problemu z niskim progesteronem, czy jest sens zażywania tego leku?

Wg mnie na pewno nie zaszkodzi. a jeśli pomoże czemu nie. Choćby psychicznie ciężarna uważa , że zrobiła wszystko żeby ciążę utrzymać. W pierwsze cięży zaczęłam plamić dostałam duphaston niestety cięża obumarła. Przy drugiej zaczęłam brać jak tylko dowiedziałam się o ciąży co mi zalecił gin. Szczęśliwie donosiłam więc chyba warto.

Duphaston, przepraszam za błąd.

Mirka, miałam tak samo. W drugiej ciąży od razu po teście zaczęłam brać po 1 tab, gin kazał zwiększyć dawkę na 2tab i nagle beta zaczęła spadać.

a ja go biorę i boję się skutków ubocznych...więc w moim przypadku aspekt uspokajający nie zadziałał :O i też zastanawia mnie fakt przepisywania leku bez wcześniejszego zdiagnozowania przyczyny plamienia...ale mój gin powiedział, że w przypadku plamień przepisanie tego leku to standardowa procedura...ehhh komuś trzeba zaufać i wierzyć, że będzie dobrze.

Wiesz wydaje mi się że jak coś jest z zarodkiem nie tak to i tak ciąża przestanie się rozwijać. Natura wie co robi. A jeśli przyczyną jest niedobór progesteronu to może pomóc.

planuje znowu spróbować zajść, ale tym razem jeśli się uda chyba nie będę brała, skoro 2 razy nie pomógł....

Skoro już miałaś 2 poronienia to trzeba szukać przyczyny. Bo ona może być inna niż za niskim poziom progesteronu. Może tarczyca albo immunologia. Rozmawiałaś z ginekologiem?

właśnie, w przypadku niedoboru progesteronu to rozumiem, ale skoro nikt nie zlecił badania poziomu progesteronu? a wypisują ten

Gość i tak bez badań
uwierzyłaś lekarzowi i brałaś lek, który tak naprawdę stosowany był u Ciebie w ciemno?:O

Gość tylko wtrące się
Jesteście w ciąży, będziecie miały dziecko, a kompletnie nic nie wiecie o swojej fizjologii w tym stanie, ja pierdzielę :o:o:O:O:o:o:O:o POCZYTAJCIE SOBIE może na temat progesteronu i tego, do czego jest potrzebny, czy można go w ciąży przedawkować (:o:o:O:o:o) i jakie ma znaczenie dla utrzymania ciąży ORAZ o czynnikach niezależnych, które powodują poronienie :o:o:O:O:O:O Aż mi wstyd za was kobity, że takie pytania zadajecie, normalnie wstyd być dorosłą i nie wiedzieć KOMPLETNIE NIC o swoim ciele i tym, jak rozwija się w waszym łonie płód :o:O:O:o:o

tak, mam zrobić badania za 2 tyg na przeciwciała kardiolipidowe, cytomegalia, toxo, hormony, tarczyca, anty tpo? zobaczymy...

tylko wtrącę się, szukam dlatego pytam, a może jakieś konkrety jeśli masz konkretną wiedzę, była bym wdzięczna.

bo wiele napisałaś, ale nic konkretnego...

i bez badań- tak musiałam zaufać lekarzowi, który zapewniał że nie zaszkodzi. Teraz żałluję, ale szukałam info na temat i nic nie znalazłam.

Gość google nie gryzie,
naprawdę, polecam.

Gość tylko wtrące się
Nie wiem, poczytaj sobie w googlu o korelacji miedzy prog a poronieniem, między prog a oksytocyną, między prog a plamieniami, skurczami macicy, tworzeniem się dobrej śluzówki, tworzeniem się i rozwijaniem kory nadnerczy dziecka, między prog a żyakami, obrzękiem płodu, ostudą i wieloma, wieloma, wieloma innymi rzeczami, a przede wszystkim o skutkach ubocznych zażywania progesteronu syntetycznego, których praktycznie NIE MA.

Gość mijan
ja w pierwszej ciazy w 9tc mialam plamienia i dostalam duphaston... za pozno, bo po 2 dniach poronialam... w drugiej ciazy od razu w pierszej wizycie dostalam duphaston i bralam go do 21 tc i mimo dwoch krwotokow w trakcie, ciaze donosilam do 35/36 tc i coreczka urodzila sie calkowicie zdrowa... skutek uboczny - mialam mdlosci do 21tc... wierze, ze ten leko uratowal moje dziecko

jupila- brałam duphaston gdzieś do 14 tygodnia a potem do 25 (chyba) luteinę dopochwowo. Lekarz kazał a ja mu ufam;-)

Gość W moim przypadku
duphaston pomógł- krwawiłam i szybko przestawałam. Gdybym go nie stosowała to kto wie co by było...