Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pluszaq

co myslicie o schabach upieczonych na kiszonej kapuscie? prosze o opinie :)

Polecane posty

Gość pluszaq

mam zamiar kupic grube schaby (tak na 1-2 cm.) z koscia i je najpierw dobrze przyprawic na kilka godzin (jeszcze nie wiem jak, ale to juz szczegol polegajacy na nastroju w danej chwili). potem je zesmazyc krociotko na zlocisty kolor z obu stron i wstawic do piekarnika. piekarnik bedzie juz nagrzany do granic wytrzymalosci, a w piekarniku brutfanka z zagrzana w ten sposob kiszona kapusta. i klade schaby na kapuste na jakies 15 minut - powinny sie dopiec w srodku. czy robil ktos cos podobnego i czy to ma szanse powodzenia? jakie dodatki byscie proponowali? moze cebula, pieczarki podsmazone przed miesem? moze inne warzywa? O z gory dziekuje za podpowiedzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajny pomysl
i tez sie chetnie dowiem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eee, mi się wydaje ze schab
wyjdzie suchy. On sam w sobie pieczony jest suchy i trzeba go polewać w trakcie pieczenia albo piec w rękawie. Na kapuście wydaje mi się, że to nie wypali. No ale spróbuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jhjho
ja robilam w podobny sposob zeberka i golonke ale z zasadnicza jedna roznica - kapusta byla pod spodem ale i przykrywala mieso. inaczej by wszystko wyschlo na wior. Przykladowo zeberka obsmazalam i ukladalam je na warstwie wyplukanej i doprawionej "na oko" (cebulka przyprawy) kapusty i na wierzch rowniez reszte kapusty. Przykrywalam naczynie zaroodporne i na 2 h do piekarnika. Wyszlo super i temperatura wystarczy 200*C Zycze smacznego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xsantrypa
-to sie nie uda - bo schab bedzie suchy jak wior, twardawy a jak go pogotujesz to sie rozpadnie na kawalki ale miekki nie bedzie, przyprawy z miesa w kapuscie tez nie dobre bo kapusta nie potrzebuje przypraw -kapuste robi sie bardzo prosto i smacznie -kiszona w woreczku pol kilo, albo wloska( o miekkich lisciach)pokroic, udusic 1-cebule na patalni z troche oleju, ale tak aby nie byla ciemna - ma bac tylko szklista i dodac kapuste,za chwile dodac ok. szklanke wody, do surowej kapusty trzeba troche wiecej wody, pozostawic na bardzo malym ogniu aby sie dusilo i bylo tam troche wody , nie ma byc nigdy sucha, dodac pieprz, do surowej dodac sol, - GOTOWE i bardzo latwe !- biala kapuste mozna przegotowac wpierw i odlac wode -bedzie latwiej i szybciej, sa gospodynie co dodaja do kapusty grzyby - ja nie lubie ! - inne warzywa wszystko odpada ! - jesli to ma byc bigos to dodac dobrze jest starta na jarzeniowce marchewke i jesli kapusta byla nie kiszona to dodajemy 1 -2-kwasne jablka pokrojone i dodajemy ugotowane - tluste miesa, mieszamy i pieczemy- smazymy to razem z ta woda z gotowania, - czesi robia swoja kapuste tak ze dodaja jeszcze taka zasmazke - na patelni rozgrzac troche tluszczu i dac lyzke maki wymieszac aby ta maka sie rozeszla- zestawic od razu z ognia ( to ma byc nadal biale -nie brunatne !) dodac do tego sosu z kapusty wymieszac zrobi sie biala mazia - dodac to do kapusty i zasmazac- to jest wtedy kapusta zasmazana - bardzo dobre !!! - z mies tlustych zeberka sa dobre -golonka jest tez tlusta ale jeszcze nie slyszalam aby ja mieszac z kapusta - sama w sobie stanowi juz gotowe danie- bez dodatkow - a przyprawy to tylko pieprz - czesi daja kminek -nawet dobre to - smacznego zycze !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xsantrypa
a moze tak zrob - cebula -srednio duza, zeszklij na triche oleju - ma byc nadal biala, dodajesz woreczek kiszonej kapusty za pare minut dajesz szklanke wody, wszystko na malym ogniu piecze sie jeszcze 2-3 godziny, woda ma byc w kapuscie,( pilnowac aby nie wyschla) dodac pieprz - i gotowe ! bardzo latwe i tanie i smaczne, ale czesi jeszcze dodaja ta zasmazke - maslo lub inny tluszcz rostopic na patelni dosac lyzke maki -wymieszac -nadal to ma byc biale, dodac plynu do tego - zrobi sie biala mazia, dodac do kapusty, woda ma byc zawsze w kapuscie nie mozna dopuscic do wyschniecia i to sie zasmaza na malym ogniu jeszcze 2-3 godziny, a kotlety schabowe sa pyszne jak je zrobisz z indyka, poprostu rozplywaja sie w ustach i kazdy ci powie ze dobrze gotujesz ! - a cala tajemnica to to ze mieso z indyka jest o wiele lepsze w smaku i rozplywa sie w ustach - rewelka ! do tego kartofle posypane zielona pietruszka , pyszne ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiem że żeberka są pycha
robione w ten sposób , więc podejrzewam ,że schab też powinien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiem że żeberka są pycha
a może po prostu upiec w brytfance to nie wyschnie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GAMBA-STAR
to wyjdzie schab ugotowany w kiszonej kapuscie - czyli wyjdzie WIOR -do tego kwasny, - blleeee ! - co innego zeberka - mozesz z nimi wszystko robic - do kapustyq lub bez, zawsze dobre bo tluste i nie zrobia sie wiorowate , - schab upieczony w brytfance bedzie smakowal i wygladal jak podeszwy od butow, juz wiesz ? czy ugotujesz go w kapuscie, czy we wodzie w smaku bedzie taki sam wiorowaty i tyle, daj se spoko, kup piers z kurczaka albo indyka, pokroj na kotlety, kazdy kotlet wloz do woreczka foliowego i zbij - lekko z obu stron aby nadac ladny ksztalt kotleta, posyp wegeta odcisnij lekko w mace i smaz - albo zrob jak schabowe - panieruj w mace, jajku i bulce - usmaz partiami, wszystkie wloz na jeszcze goraca patelnie i ... uwaga - wlej cwiartke szklanki wody i przykryj szczelnie i zdejmij z ognia zobaczysz efekt ! - zaparuja i zrobia sie mieciutkie i grubiutkie mniiaammm ... pycha ! - a teraz blyskawiczny i super smaczny sos grzybowy - nauczyl mnie szef hotelu w niem. - kupisz sos grzybowy albo pieczarkowy w torepce, kupisz pieczarki zamrozone pokrojone juz sa, w torebkach- i tak -na patelnie dajesz troche oleju i ile chcesz tych pieczarek - ja daje 3 -garscie, chwile dusisz jak sa juz miekkawe to dajesz wode i ten gotowy sos grzybowy - zagotuje sie to razem i gotowe ! REWELACJA - popiszesz sie przed kazdym ! a takie proste i latwe .. na sam koniec dodaj slodkiej smietanki zeby choc widzieli ze go sama robilas ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GAMBA-STAR
proste, latwe , super smaczne ! pyyyszneeee! - napisz co z tego wybralas ? bom ciekawa ... - autorko mozesz mi nie wierzyc i zrobic ten schab w tej kapuscie, przynajmniej sie przekonasz i zobaczysz sama...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajajajajaj!
jezeli uwazacie, ze steki schabowe pieczone ok 15 minut beda suche to sie bardzo mylicie. szczgolniez koscia. one beda pyszne, soczyste i rozowiotkie. schab nigdy nie jest suchy, jezeli sie go nie przesuszy bedac nieumiejetnym kucharzem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xsantrypa
nooo ! - autorko i coooo wyszlo tooo ! - prosze napisz !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heeeedhhhhe
GAMBA-STAR, wegetą... jasne... :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GAMBA-STAR
-tak wlasnie !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wegeta czy dobrze widzę?
o bogowie....po prostu brak słów :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ixyyyyyyyyyyy
hahaha szef kuchni w niem. hotelu robi sos z "torePki"? :D przeciez to kazdy glupi potrafi zrobic, i wybacz, ale sosem z torePki to sie przed nikim nie popisze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heeeeshhhhe
To na pewno nie skorzystam. Ktoś, kto używa wegety i torebkowych sosów gotować nie potrafi, więc jego "przepisy" można o kant potłuc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość franczesko i gamba
tak - wegeta to moj pomysl, robie tak i wszystkim smakuje ( mozna kupic w netto) ale mozna tradycyjnie sol i pieprz, ja gotuje w niem. prywatnie (mam gewerbe) ok. 10- lat i to co ugotuje bardzo chwala, - do ixyyyyyyyyyy - pewnie ze NIE szef kuchni - tylko szef malego hotelu - to jasne, a robi obiady dla - takich jak np. znajomych, byla to brygada pracujaca akurat tu i nocujaca kilka miesiecy, byc moze ze czesciej, nie wiem, a facet jest takim HOBBI -kucharz mysle - faktem jest ze jedlismy ten obiad i smakowal BOSKO! - miod- malina mniiiammmm! -pychota a torePka - wiem ze tak napisalam - ale niestety po czasie, myslalam o "dobrym zarciu" wiec sie zapomnialam, ale pozniej napisalam inaczej - zobacz sobie, wiec nie wytykaj !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość glutaminian sodu zeżarł mózg
ale nie mi tylko wam , wegeta to sam syf tak jak kostki knora ,które są "bardzo zdrowym zamiennikiem rosołu z kury lub jarzyn a do tego dietetycznym" , nie skorzystam z takich przepisów gdzie walicie wegetę łyżkami :P w przeciwieństwie do was wolę użyć ziół i normalnych przypraw może odrobinkę dosolić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czym jest torePka...
O BOGOWIE.... "albo pieczarkowy w torepce" czym jest zatem TOREPKA :P ? nie jedzcie takich gówien bo mózg wam rozpuszczą , za twoje przepisy mądralo to ja z góry podziękuję :P nie jedzcie i nie używajcie takich syfów bo szkodzi na mózg :P i cytując mądrale od szefa kuchni to niech se ten przepis "..we.." dupee wsadzi :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze torepka
o mamuniu :O nie skomentuję bo nie wiem jak :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GAMBA-STAR
- podalam prosty bardzo i smaczny przepis ktorego nikt raczej nie zna a moze nie robil - tak mysle, -a ktory nie moze sie nie udac ! - JAK SIE KOMUS TO NIE WIDZI ,TO NIECH WYPIERDZIELA - !!!- dla jasnosci ok. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ixyyyyyyyyyyy
z torePki to sie wszystko zawsze uda :D ale nie o to chodzi co to za wyczyn zrobic danie z torePki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ixyyyyyyyyyyy
i nie wiem co smacznego moze byc w samej chemii ale co kto lubi, dla ciebie to "cud-malina" :o wiec sobie jedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xsantrypa
- do ixyyyyyyyyyy - z torePki to nie wyczyn zrobic danie , to jasne jest - tyle tylko ze smak jest duzo- duzo- duzo lepszy i niejeden ci to powie, a torePke mozna zachowac w tajemnicy aby stac sie" genialnym kucharzem" - podpowiadam ci OSIOLKU !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xsantrypa
i - dalej jak pieknie piszesz kwiatuszku - " i nie wiem co smacznego moze byc w SAMEJ CHEMII , ale co kto lubi ... - tooo posluchaj dziecko nie doszkolone, - odnosnie vegety toooo - Vegeta - przyprawa produkowana jest przez firme Podrawka od - 1958 roku a sposob produkcji jest tajemnica i duma narodowa chorwatow juz 45 - lat , -wypuszczona byla na rynek jugoslowianski do dzis sprzedawana jest w 30 -krajach ! jej sukces polega na niepowtarzalnosci smaku, dumne haslo mozna przeczytac na opakowaniu donosi ze Vegeta jest " BEZ ZADNYCH SZTUCZNYCH DODATKOW" - skladniki tej przyprawy to - sol,suszone warzywa, skrobia kukurydziana, glutaminian sodu - nie jest sztuczny bo wystepuje w brokulach i burakach cukr. i witamina B-2 (ryboflawina) - to tytulem wyjasnienia abys sie uswiadomila a pozniej pisala ! - bo jak czegos nie wiesz to MILCZ PROSTAKU !!! - i zapamietaj sobie to ... - KOZI WYPIERDKU Z POD OGONA !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xsantrypa
i - dalej jak pieknie piszesz kwiatuszku - " i nie wiem co smacznego moze byc w SAMEJ CHEMII , ale co kto lubi ... - tooo posluchaj dziecko nie doszkolone, - odnosnie vegety toooo - Vegeta - przyprawa produkowana jest przez firme Podrawka od - 1958 roku a sposob produkcji jest tajemnica i duma narodowa chorwatow juz 45 - lat , -wypuszczona byla na rynek jugoslowianski do dzis sprzedawana jest w 30 -krajach ! jej sukces polega na niepowtarzalnosci smaku, dumne haslo mozna przeczytac na opakowaniu donosi ze Vegeta jest " BEZ ZADNYCH SZTUCZNYCH DODATKOW" - skladniki tej przyprawy to - sol,suszone warzywa, skrobia kukurydziana, glutaminian sodu - nie jest sztuczny bo wystepuje w brokulach i burakach cukr. i witamina B-2 (ryboflawina) - to tytulem wyjasnienia abys sie uswiadomila a pozniej pisala ! - bo jak czegos nie wiesz to MILCZ PROSTAKU !!! - i zapamietaj sobie to ... - KOZI WYPIERDKU Z POD OGONA !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×