Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akronimma

dlaczego wstydzicue sie Polski?

Polecane posty

Gość akronimma

Sie jej wypieracie?przedstawiacie w zlum swietle. Robicie za tania sile robocza wiec wasze plucie na Polske jest zalosne.

Gość pimpussadellllllllllllllllllko
Zmieni im sie, jak sytuacja w Polsce będzie sie poprawiac.

Gość akronimma
To ze wyjezdzacie na saksy to nie jest powod do dumy. To ze rzadzacy pozbawiaja nas godnosci to nie jest powod do ucieczki.

Gość hhhhhhhhhhhdddddddddss
"To ze rzadzacy pozbawiaja nas godnosci to nie jest powod do ucieczki." a to że nie ma co do garnka włozyc czy też żyć godnie jest takim powodem? a to że wyjeżdża sie aby sie rozwinąć, zrobić karierę i otrzymywać za swoją pracę godne wynagrodzenie? albo po prostu ma się dość życia w kraju rządzącym przez głupich zacofanych ludzi i kościół? nie wrzucaj wszystkich do jednego wora

"Zmieni im sie, jak sytuacja w Polsce będzie sie poprawiac" czego szczerze Polsce życzę!

Gość akronimma
Nie rozsmieszaj mnie.Polacy wykonuja najgorsze prace za minimalna.do rozwoju i prestizu to oni maja swoich-co jest zrozumiale.

Gość akronimma
I jak mozna u nich pracujac pluc na Polske? Tacy powinni miec zakaz powrotu do Polski.

Gość co nas nie zabije to wzmocni
kocham i będę kochała Polskę, znam jej historię, niestety po IV rozbiorze Polski (tak nastał w dzisiejszych czasach to już 4 rozbiór Polski!!) i i po gorszych niż Targowica umowach, Polski już nie ma, Polska to wspomnienie i trzeba nauczyć się z tym żyć. Młodzi ludzie nie znają historii, nie wiedzą co to honor i ojczyzna, zapytać ich o Targowicę, nie mają pojęcia o rozbiorach. I tak krew ich dziadków poszła na marne. Wszystko pod hasłem "by żyło się lepiej" zabrano Wam tożsamość, wypędzono z kraju.Dzisiejszy poziom inteligencji przeciętnego Polaka mnie przeraża.

Gość blockhead
kolejna, ktora generalizuje i uwaza, ze wszyscy Polacy pracuja za minimalna stawke. To jakas paranoja. Sa Polacy, ktorzy pracuja za minimum, ale sa tez tacy co zarabiana grube pieniadze. Nie oszukujmy sie jednak nawet za minimum za granica zyje sie lepiej niiz w Polsce. Poza tym nalezymy do Unii i mamy prawo wybrac gdzie chcemy zyc. Skoro w Polsce wiekszosc mlodych ludzi nie ma szans na prace, godne wnagrodzenie i perspektywy rozwoju to dlaczego ma sie skazywac na zycie w nedzy? Bo patriotyzm? Bo ojczyzna? Prosze cie :o Ja sie Polski nie wstydze, natomiast rzadu, podejscia rodakow do pewnych spraw, ksenofibii i rasizmu owszem. Polacy domagaja sie szacunku, lecz sami uwazaja ze moga obrazac innych. Ba nie maja szacunku do samych siebie. Uwazam, ze w Polsce nie zmieni sie nic dopoki nie zmieni sie "elita" rzadzacych, ktorzy zamiast zajac sie istotnymi sprawami, zajmuja sie pierdolami i wycieczkami persolanymi.

Gość danuta potocka
Dlaczego zakladasz, ze sie wstydzimy Polski? Ja sie Polski nie wstydze, bo niby dlaczego mialabym sie wstydzic? Po pierwsze nikt nie wybiera sobie kraju, w ktorym sie urodzil i kazdy moze sie wstydzic jedynie sam za siebie, po drugie, kazdy kraj jest inny i ciekawy na swoj sposob. Czasem mi jedynie wstyd, gdy widze rasizm i homofobie (np w polskim sejmie), ale wiem, ze to sie musi zmienic z czasem i powoli zmienia.

Gość miszkamisz
kocham Polskę i bardzo tęsknię, ale zmuszona byłam wyjechać bo za1500zł to nawet kredytu mi nie chcieli dać, pracowałam na dwa etaty żeby jakoś żyć, o kupnie domu czy mieszkania nawet nie mogłam marzyć tutaj kupiłam domek, wiadomo mikro rozmiarów i w połowie na kredyt, ale stać mnie ten kredyt spłacić i jeszcze żyć normalnie nie w luksusach, bo do luksusów nie mam parcia

Gość akronimma
Co nas nie zabije... -zgadzam sie z tym co piszesz. Jestesmy okupowani a Polacy sa na wygnaniu. By zylo sie lepiej. A gdzie wasza tozsamosc duma? Tak latwej eksterminacji chyba zaden okupant nie przeprowadzil. A najgorsze ze emigracje traktujecie jako wybor rozwoju. to nie rozwoj ale ucieczka przed bieda.ale droga donikad bo wasza-juz nie wasza -Polska tonie.

Gość blockhead
to wedlug ciebie mamy siedziec w Polsce i klepac biede? Czy to nasza wina ze Polska tonie?

Gość wagadasza
urodzilam sie w Polsce ale to nie byl moj wybor :O Za to mam kochac ten kraj? Kraj w ktorym rzadza i narzucaja swoja wole koscielne mohery, kraj w ktorym ludzie wciaz sa karmieni papka historyczna, kraj gdzie wciaz zyje sie wydarzenaimi sprzed lat, kraj gdzie usmiech i dobre slowo na codzien sa materialem deficytowym, kraj gdzie po studiach zarabia sie mniej niz hydraulik itd...... Wybralam swoje miejsce do zyciia, tu jest moj dom, z tym miejscem jestem zwiazana, czuje swoja przynaleznosc. Nie jestem tania sila robocza (tania bylabym na tym samym stanowisku w Polsce :O) jestem normalnym pracownikiem, nie wypieram sie Polski ale jej nie lubie, nie pluje na Polske ale nie twierdze, ze tam dobrze sie zyje. Kazdy ma swoje zdanie i swoje prawo do zycia gdzie chce i jak chce. Takie proste a tak ciezko niektorym zrozumiec :O

Nie wstydze sie Polski, zawsze z duma podkreslam skad jestem zapytana o to. Sytuacja z wczoraj. Starsza pani (Angielka) na przystanku autobusowym zagadala do mnie. Odpowiedzialam jej grzecznie, na co ona zapytala mnie czy jestem ze Stanow. He he. Nie wiem, akcent niby. Z duma odpowiedzialam, ze pochodze z Polski. Nie wstydzcie sie swojego kraju. Niech kazdy wstydzi sie za siebie. A tutaj bardzo wymowna piosenka dla Was. I jakze madre slowa Kazika ''niech sie wstydzi ten co robi, nie ten co widzi''. http://www.youtube.com/watch?v=FMdyFRTsg0I

Gość kupidlo wahadowe
A inne kraje to niby sa takie wspaniale? Kazdy kraj ma swoje plusy i minusy.

Gość krakowianka jedna
Nie wstydze sie absolutnie!

Gość agonia 36
taaaaaa masz racje wszyscy pracujemy za najnizsza pensje i wstydimy sie polski i to wiesz k...a najlepiej . takich debili jak ty to bym do gazu wsadzala i zakopala w moim ogrodzie za domem ktory kupilam oczywiscie zarabiajac najnizsza pensje

"Nie rozsmieszaj mnie.Polacy wykonuja najgorsze prace za minimalna.do rozwoju i prestizu to oni maja swoich-co jest zrozumiale." ciesze się że się pośmiałeś:) ale tu absolutnie nikt nie broni się rozwijać! a wręcz do tego namawiają. W swojej pracy zaczynałam od zera ale zrobiłam już marę różnych kursów,awansowałam, teraz podjęłam studia.Jestem traktowana na równi z innymi.I nie jestem w swoim przypadku odosobniona. Zadziwia mnie ile razy trzeba pisać że nie wszyscy tu pracują na zmywakach.A wy dalej swoje:o Chociażby wczoraj zadzwoniłam aby opłacić telefonicznie rachunek za gaz i odpowiedziała Polka, dostałam list z uniwersytetu również podpisany polskim nazwiskiem. Polacy tu są nie od dziś i wiele z nich już coś zdążyło osiągnąć. Rożnica miedzy Polska polega na tym że tam nawet jak staniesz na głowie i zaklaskać uszami to i tak wielu nie stać żeby kupić sobie mieszkanie, lub spłacać kredyt.

Gość akronimma
nie rozumiesz, ze nawet jak pokonczylas kursy, dostajesz wyzsza stawke i mniej zapierdzielajace fizycznie satnowisko, to i tak nie jestes u siebie. swiat nie jest wspolny- jeszcze nie nie tedy droga zeby uciec od swojej tozsamosci i zarabiac . to jest eksterminacja z wlasnej woli. jeszcze jestem w stanie zrozumiec wyjazd na jakis czas i przeczekanie ale nie na stale przesiedlanie sie i gardzenie swoimi korzeniami. W Polsce dzieje sie zle, ale takie jest nasze pochodzenie i plucie na to to jak plucie na siebie.

Wybacz ale je wiem lepiej gdzie czuje sie "u siebie" absolutnie nie gardzę swoimi korzeniami, ale to są "korzenie". Czyli coś co jest za mną a ja pnę się do góry i zmieniam kierunek w zależności od słońca:) Dobrowolnie zmieniłam swoje centrum życiowe podobnie jak wielu którzy od wieków robią to samo.Świat sie kurczy. Dziś jestem tu, jutro mogę być gdzie indziej (jak tak zdecyduje).

Gość lukrecjaaaaaaaaaa
Dlaczego mialabym nie szanowac swojej narodowosci, skoro obcy ludzie potrafia ja uszanowac? I skoro szanuje wszystkie inne narodowosci? Nie moja wina, ze niktorzy przedstawiciele mojego panstwa sa zakompleksionymi debilami, debile sa w kazdym panstwie.

"Z duma odpowiedzialam, ze pochodze z Polski. Nie wstydzcie sie swojego kraju. Niech kazdy wstydzi sie za siebie." x U mnie nie ma tak latwo. Bo zawsze jak odpowiadam, ze jestem z Polski to pytaja: "A gdzie to jest?" Wiec trzeba poswiecic te pare sekund na wyjasnienie gdzie lezy Polska. Najczesciej mowie, ze jestesmy sasiadem Niemiec. Wtedy lapia ;)

Gość ror nie ror
jak sie mieszka wsrod dziczy to nalezy sie liczyc z takimi pytaniami :D Jeszcze w zyciu nie uslyszalam pytania "gdzie jest Polska" :D Coz.....srodowisko srodowisku nie rowne :P

Gość kkkaalllanta
A ja sie zgodze z Azjatycka Pania. A my ile wiemy o Kazachstanie? A przeciez to jest panstwo o wiele wieksze od Polski. Polska jest jedynie jako tako znana w Europie, jedz na inny kontynent i zobaczysz ile ludzie tam o nas wiedza.

Gość Home Is Where The Heart Is
a co powiesz na emigracje nie zarobkową tylko z pasji i fascynacji odmienną kulturą, mentalnością, która bardziej mi odpowiada niżeli polska ? Dom jest tam gdzie serce nasze, to że się tu urodziłam nie znaczy, że identyfikuję się z panującymi tu zwyczajami i poglądami. Ale też nie znaczy, że wstydzę i gardzę Polską, bo tak czynią zakompleksieni buracy, ale można w obcym państwie asymilować się z owym społeczeństwem i czuć się lepiej niż we własnym kraju.

Gość najbrzydsze sa golfy
no cóż, ja jeszcze kilka lat temu w uk tez słyszałam to pytanie:O i to zazwyczaj od młodych ludzi

Gość macademian oil
Ech i kolejne brednie... bylas idiotko poza europa kiedykolwiek? Pewnie nie wiec ci cos opowiem. Bedac w Kanadzie, cywilizowanym kraju, pewien gosciu zapytal sie mnie gdzie jest polska. i jeszcze raz zdarzylo mi sie to pytanie w Stanach od kobiety w sklepie. Tobie chyna sie wydaje ze my jacys popularni jesteśmy czy co? Poza europa guzik kazdy o nas i nsszym kraju wie.

Gość blockhead
ja tez w stanach spotkalam sie z ptaniem gdzie jest Polska. I to nie raz. Jeden nawet stwierdzil ze to gdzies we Francji :o

Gość macademian oil
Ja pamietam jeszcze jak kiedys ogladalam w telewizji wywiad Polaka z Jenifer Lopez. I zapytal jej sie co wie o Polsce a ona mowi -Polska?? A gdzie to jest? Aaaa to chyba kolo Rosji? A to musi tam być strasznie zimno. Macie w ogole lato? Pamiętam ten wywiad jak dzis jak z mama ogladalam. To bylo sporo lat temu.