Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość labgeek

Po co renderować filmy?

Polecane posty

Gość labgeek

Może to głupie pytanie ale jak na przykład mamy jakąś kamerę i nagramy nią film to nie można po prostu tego filmu oglądać? Co zmieni renderowanie? Przecież można normalnie do kompa podłączyć i wyświetlić nagrany film.

Gość labgeek
nikt nie jest w stanie odpowiedziec?

Gość labgeek
Czyli np. jak nagrałem jakiś film kamerą to po co miałbym cokolwiek renderować? Tzn. do czego by mi się to mogło przydać?

Gość sfgvsgvsgfs
Mylisz pojęcia smyku :O Pewnie chodzi ci o konwersje :O

Gość labgeek
Ja? Nie ja chcę tylko wiedzieć co to jest renderowanie i w jakich okolicznościach się tego używa. Krótko mówiąc pytanie brzmi "Renderowanie - po co to komu?".

Gość labgeek
wiec moze ktos to wyjasnic?

Gość AVDV
"Rendering to przeliczenie materiału tzw. "surówki" na pełno wartościowy klip (przejścia, efekty, napisy czy zmiana formatu). Czasem zdarza się że odcinek a-b jest identyczny z oryginałem, wtedy rendering nie jest konieczny i te "bardziej qumate programy" nie przeliczają (renderują) a tylko kopiują ten odcinek surówki." Przykład: "Jeżeli masz film z kamery (AVC, HDV czy DV), to rendering utworzy tobie klip wypadkowy dopasowany do standardu DVD - bez renderingu w tym przypadku nie ma filmu. I nie istnieje inna możliwość chyba że masz pliki *.vob i nic z nimi nie robiłeś."

można oglądać z kamery na TV film jeśli kamera nagrywa w formacie który obsługuje TV

Gość labgeek
A czy można np. filmik nagrany w 720p zmienić na 1080p? Albo np. film nagrany w 30fps zmienić na więcej fps?

Np. taki Costner też nie chciał renderować i za Waterworld beknął prawie 200 baniek ;)

Gość labgeek
A może ktoś odpowie na pytanie?

Gość labgeek
nikt?

Gość labgeek
może jednak ktoś jest w stanie to wyjaśnić?

Gość Maciek85
Odpowiedź na powyższe pytanie: Można film nagrany w 720p przekonwertować na 1080p z większą ilością klatek bez problemu - ale jakość obrazu dość ucierpi na tej operacji. Zatem nie ma to najmniejszego sensu. Porównaj sobie zdjęcie: 40x40px rozciągnij je tak aby uzyskać rozmiar 200x200px i porównaj jakość ... tak to mniej więcej działa też z filmem. Zatem z niższych rozdzielczości nie robimy wyższych, tylko z wyższych niższe.

Gość adqq

W wielkim skrócie myślowym:

Rendering filmu ma na celu poprawienie jakości filmu i odczuć u widza z oglądania tegoż filmu.