Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agada

świąd skóry w ciąży- weekend!

Polecane posty

Gość Agada

właśnie.. tak czytam wypowiedzi na forum na temat świądu skóry i cholestazy. Jestem w 33 tyg ciąży i od wczoraj mam uporczywe swędzenie całego ciała (w sumie nogi najbardziej, CAŁE, nie stopy) i ręce (dłonie nie bardzo, raczej przedramiona i ramiona). Wszędzie czytam "BIEGNIJ NA BADANIA BO NIEBEZPIECZNE" i się denerwuję, bo... sobota jest! Jak zwykle mi się w sobotę musi coś dziac :P Dodam że w pierwszej ciąży nie miałam takich objawów.. albo ich nie pamiętam ;] Każda odpowiedź mile widziana.

Gość darnaturyyy
no i co ze jest sobota?

Gość sylabiosa
badanie moczu mozesz zrobic o kazdej porze-wystarczy znalezc laboratorium 24 godzinne, w kazdym wiekszym miescie jest takie,jak wyjdzie ci bialko w moczu to masz na bank zatrucie ciazowe

Gość Agada
No i to, że nie mam gdzie wykonać tych badań?...

Gość Agada
Białko w moczu mam od dwóch miesięcy (nieznaczne)... a zatrucia ciążowego nie mam..

Gość Agada
Po co mi badanie moczu w związku z cholestazą?..

Gość sylabiosa
ty jestes serio taka głupia czy tylko udajesz? bialko w moczu, swiad skory i ew. podwyzszone cisnienie-choc to niekoniecznie to objawy zatrucia ciazowego!!! poczytaj cos wiecej niz kafeterie kobieto bo az wstyd

Gość darnaturyyy
Jesli masz dziewczyno bialko w moczu ( a nie powinnas miec) do tego masz teraz swiad skory to zaczyna ci sie prawdopodobnie zatrucie ciazowe. Zrob badanie moczu na cito i nie bagatelizuj tego bo zle skonczysz.

Przede wsystkim nie panikuj. Na cholestaze musisz zrobic badanie krwi aspat i alat. Ja tez sie drapalam jak glupia do krwi a nie mialam ani cholestazy ani zatrucia.poczemaj spokojnie do pon.

Gość Agada
poczytaj trochę- przy zatruciu ciążowym nie ma świądu skóry. tylko wyższe ciśnienie i obrzęki.

Gość Agada
keysy2121- dzięki że jesteś... bo normalnie ręce opadają jak czytam reszte :P no wiem własnie. mówisz że spokojnie mogę poczekać do poniedziałku? bo jedne piszą żeby na spokojnie, a inne panika bo że zagrożenie rośnie z godziny na godzinę. I człowiek baranieje.

Gość Agada
a co do białka w moczu... lekarz ma pod kontrolą, więc spokojnie! jakbym miała zatrucie ciążowe to bym już o tym dawno wiedziała (tak 2-4 mce wstecz...).

Wyladowalam z zatruciem ciazowym w 34 tygodniu w szpitalu, swiadu skory jaki wtedy mialam nie moge zapomniec do dzis, do tego cisnienie 150/100 i białkomocz. Nie dasz sobie powiedziec, twoja sprawa ale nie upieraj sie ze wiesz lepiej BO NIE WIESZ NIESTETY.

Gość princessaofpersia
Smieszą mnie takie osoby jak ty autorko. Czego oczekiwalas zakladajac topik? Dziewczyny ci pisza i dobrze pisz, a ty drwiaco-kpiąco twierdzisz ze i tak wiesz lepiej. Szkoda gadac.

Gość Agada
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gestoza pytanie brzmiało "czy mogę poczekać do poniedziałku", a nie "postawcie mi diagnozę bo ja przecież lekarza nie mam żadnego". WCZORAJ BYŁAM U LEKARZA- nie mam zatrucia ciążowego- cisneinie w normie, białko śladowe, więc NA LITOŚĆ BOSKĄ. konkret- ciśnienie 110/80. w domu ciśnieniomierz- 116/80 dalej mam zatrucie? chciałam zapytać o CHOLESTAZĘ, tylko. I o czas. Nie mieszkam w Warszawie i nie mam labolatorium 24 na dobę, sorry.

moja siostra miala cholestaze ktora lekarz stwierdzil dopiero w 38 tyg a drapala sie od polowy ciazy i urodzila zdrowa ciorke. wiec zbadaj sobie cisnienie i jak jest ok to poczekaj do pon

Gość moim zdaniem to nic groznego
skoro chcesz czekać do poniedziału. Mnie tak swędzialo ze pierdolca dostawałam. W nocy siedziałam w wannie i wyłam ze zdenerwowania. Nie wytrzymalam do rana i wsrodku nocy wylądowalismy na SORZE wiec skoro ty chcesz czekać 2 dni to znaczy ze cię nie swedzi aż tak i to nic groźnego raczej.

Gość Agada
ciśnienie mam ok, najwyżej na ktg się przejdę dla spokoju ;) nie, mam tylko białko +30, ale lekarz mówi, że nie mam się czym martwić bo nie mam obrzęków no i ciśnienie ma się dobrze. Własnie jak na złość wczoraj wieczorem mnie ta skóra zaczęła swędzieć, bo po wizycie już :D zawsze tak jest :P

Gość moim zdaniem to nic groznego
a dziewczyny mylą tu cholestaze która objawia się swiądem i podwyzszonymi próbami wątrobowymi z GESTOZĄ czyli tak zwanym zatruciem ciążowym gdzie ciężarna ma białkomocz wysokie ciśnienie i często zatrzymanie wody w organiźmie a co za tym idzie obrzeki.

Gość Agada
moim zdaniem to nic groznego- chciałam dlatego dopytać bardziej doświadczonych w temacie. bo w sumie do szpitala nie bardzo na weekend, bo i tak będą kazali czekać do poniedziałku, bo mają labolatorium "ograniczone".. a w domu mam szalonego trzylatka i mamę po operacji usunięcia macicy.

3dni temu wyszłam ze szpitala, mam duza ilosc białka w moczy i mam tez infekcj mialam lekko podwyzszone cisnienie, ale Podwyzszone cisnienie pod koniec ciazy to standart!!! lekarz nic mi przez 14 dn w szpitalui nie powiedział ze mam ,, zatrucie ciazowe'' :) kazda ciaza jest inna.. nawet przy wykrytych saczacych sie wodach płodowych infekcja musiała byc bo tak to juz jest.. i puki co wszystko jest dobrze :) jedna przy swedzeniu moze miec swierzba druda uczulenie a trzecia co innego :)

Gość kfohg
ja tak miałam, ale swedział mnie dekolt i szyja, lekarz zbagatelizowal objwy, bo przecież nie stopy, urodziłam na szczcescie w 38 tyg. a wyniki watrobowe mialam masakra

Gość a ja........
Tak miałam w pierwszej ciąży... Wysokie ciśnienie, swędzenie całego ciała od jakiegoś 30-tego tygodnia ciąży. Lekarz mi wtedy powiedział,ze do 38-tyg jest ok ale dłużej nie można byc w ciąży niż 38tyg bo wtedy to ma zły wpływ na dziecko i ustalili mi wywołanie porodu na wlasnie 38tydz. Zaczekaj spokojnie do poniedz i idź do lekarza.

a nie zjadłaś czegoś uczulającego? raz w ok. 29tc przygotowałam sobie tagliatelle m.in. z suszonymi pomidorami, pesto i czosnkiem - zjadłam na kolację i po 30 minutach zaczęła się masakra - myślałam, że się zadrapię do krwi :-) koleżanka z forum podpowiedziała mi, że to mogą być te suszone pomidory i faktycznie - zrobiłam ponowny test z suszonym pomidorem i było to samo.