Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fhdfh

***zwolnili mnie z pracy** tydzien ponziej dowiedzialam sie ze jestem w ciazy **

Polecane posty

Gość fhdfh

co teraz?

do 3 miesiaca miałas czas pod warunkiem że byłas jeszcze zatrudniona i nie obejmował cię okres wypowiedzenia, jeżeli jestes jeszcze na wypowiedzeniu to ewentualnie porozmawiaj z pracodawca żeby ci przedłuzył umowę na czas określony do końca ciąży i idź na zwolnienie potem przejmie cię zus a składki pracodawca i tak bedzie miał zwrócone jeżeli jednak nie pójdzie ci na rękę to jesli masz zamiar urodzić dziecko to jestes lekko udupiona :(

Gość fhdfh
jestem teraz w 6 tygodniu, wypowiedzenie dostałam w 5-tym. moge cos zrobic?

Gość Mialam tak samo
Wtedy szybko do lekarza po l-4 i do porodu ciagnij l-4.masz na to 2 tyg od ostatniego dnia pracy

znaczy się jaki masz okres wypowiedzenia bo może jeszcze zdążysz pójsć na l4 i pociągnąć na zusie ostatnia pensję do porodu a potem macierzyński

Gość niestety w tej sytuacji
prawo pracy Cię nie chroni...Po prostu nie masz już pracy. Jeśli pracowałaś odpowiednio długo i na cały etat, to może dostaniesz zasiłek:(.

Gość Mialam tak samo
Do 3 m ca nie jestes chroniona wiec tylko to co wyzej napisalam

Gość Izabelka......... ...:)
nie wiem tylko po co mieszać w to inspekcje pracy. Przeciez gdy dostała wypowiedzenie ani ona ani pracodawca nie wiedzilei, że jest w ciąży

Gość mama007
zapytaj w inspekcji pracy, ale o ile wiem, to jestes chroniona i muszą cofnąć to wypowiedzenie, automatycznie przedłużają Ci umowę do dnia porodu i do wtedy masz płacone, macierzyński już nie. Z tym 3miesiącem to jakis chory mit.

Gość Mialam tak samo
Tylko l-4 do dnia porodu i to tylko jak od razu pojdziesz. Powtarzam! Mialam tak samo. Umowa mi wygasła a 3 dni pózniej zrobiłam test.

Gość Mialam tak samo
Mama 007 nie dawaj idiotko ludziom rad jak masz blade pojecie. Cofną wypowiedzenie,hahahaha. Lepszego tekstu nie słyszałam

Gość fhdfh
wypowiedzenie 2 tygiodnie, umowę miałam do 2017

Gość Diane2525555
mama07, to nie jest żaden chory mit. Jeśli umowa jej się skończyła teraz i nie przedłużyli, to nic jej się nie należy. Jeśli komuś umowa kończy się po 12 tc, moze zanieść L4 i ma przedłużoną umowę do dnia porodu + zasiłek macierzyński z Zusu, potem może jeszcze kuroń. Ale jeśli umowa jej teraz wygasła to jest w czarnej dupie niestety.

Gość Diane2525555
Autorko, myśle, że powinnaś zrobić tak jak radzi "miałam tak samo" - szybko do lekarza po zwolnienie (bo na razie jeszcze pracujesz, tak?)

ooo racja a mi wmawiali że od 12 tygodnia na jedno wychodzi co pracodawce obchodzi że nie wiedziałas że jestes w ciąży? dostałas wypowiedzenie nie dlatego że jestes w ciąży więc nie ma to znaczenia że teraz jesteś w ciąży

Gość Radosław Kołodziej
Szukamy osób, które doświadczyły lub były świadkami rozwiązania umowy o pracę z kobietami w ciąży, nie przedłużenia z nimi umowy zlecenia, pruby wyżucenia z pracy itp. Jednym słowem- dyskryminacji kobiet w pracy z powodu ciąży co doprowadziło lub mogło je doprowadzić do utraty świadczenia macierzyńskiego lub innych niekorzystnych konsekwencji. Jesteśmy Stowarzyszeniem i zajęliśmy się problemem przepisów prawa, które nie chronią pracujących kobiet ciężarnych. O problemie będzie już można przeczytać w najnowszym numerze „Przeglądu” i najprawdopodobniej jednym z najbliższych wydań „Rzeczpospolitej”, namawiamy też do pisania o tym problemie inne tytuły. Liczy na to, że uda się znaleźć większą grupę osób co pomoże w nagłośnieniu problemu. Ciąża jest prawem kobiety a nie formą niepełnosprawności o czym zapomina wielu pracodawców co mnie osobiście strasznie złości. W razie pytań i wątpliwości odpowiemy mailowo i telefonicznie- dane kontaktowe na naszej stronie- Stowarzyszenie w Praktyce, Teorii, Działaniu, www.swptd.org

Gość gość
zależy od umowy jaką miałaś, masz jakieś szanse coś załatwić, pod warunkiem, że umowa była na 3 miesiące i więcej (oczywiście umowa o prace, a nie np. zlecenie) i przepracowałaś 2 miesiące. Jeśli tak to dzwoń jutro do insepkcji pracy i ci powiedzą co masz robić, mi zmienili umowę-z okresu próbnego na zastępstwo, podpisując nie wiedziałam o ciąży, dowiedziałam się 2 tygodnie później, zaniosłam zaświadczenie, umowę mi zmienili, na taką do dnia porodu.

Gość gość
Jestes bezpiwczna masz pelne prawo zglosic wniosek o wycofanie wypowiedzenia przysluguja ci wszystkie swiadczenia lacznue z urlopem maciwrzynskim . Ja zaszlam w ciaze bedac juz na wypowiedzwniu a mimo to prawo mnie chronilo. Pocztaj kodeks pracy.