Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mały_smuteczek

torbiel, laparoskopia, ciąża, sex, prosze pomóżcie.

Polecane posty

Witajcie, pisze z nadzieja ze ktos przechodzil przez cos podobnego jak ja i podpowie mi jak to jest z praktycznego punktu widzenia, bo teorie znam. Kilka tygodni temu, podczas rutynowego badania, lekarz wykrył u mnie torbiel na jajniku wielkości 6,5 cm. Narazie próbujemy zwalczyc go Luteina, i po kolejnej miesiączce (jedną juz mialam) sprawdzimy czy rosnie czy się zmniejsza. Dodam że jest to jak narazie torbiel krwotoczna prosta i CA125 mam w normie. Chciała bym wiedziec czy ktoras z Was miała torbiel podobnej wielkosci i czy musiała go usunąc czy sam sie wchlonął? Czy któras z Was musiala miec przy tym usuniety jajnik lub przydatki? Jak jest z zajsciem w ciąze po takiej operacji? Czy komus moze pekł taki torbiel i jak to wygladało?Pytan mam wiele poprostu piszcie co wiecie na tem temat lub co przezyłyście.

hej ja miałam podobna torbiel wielkosci 7cm ale mi sie wchoneła bo w tym samym czasie zaszłam w ciaze w sumie dowiedziałam sie jak poszłam do ginekologa bo zrobiłam test ciazowy nie wiedziałam ze mam torbiel to cud ze zaszłam z torbiela ale własnie moja ciaza wyleczyła mi torbiel po miesciacu sie sama wchłoneła ciaza leczy takie rzeczy a jak ty masz torbiel to pomagaja tabletki antykoncepcyjne tylko ze jak sie je przestaje brac to znow moze torbiel sie pojawic mi po ciazy mineło 2 lata i nie mam torbieli wiec skutecznie mi wyleczyła ciaza torbiel

ja perzez kilka lat brałam tabletki antykoncepcyjne i własnie jak przestałam je brac (bo moj narzeczony wyczytał że po nich mozna miec problem z zajściem w ciąże) to po ok 4 cyklach wykryto u mnie ta torbiel. Boje sie ze jezeli bedzie konieczne jej usuniecie to usuna mi tez jajnik i bedzie problem z zajsciem w ciąże :(

Gość torbiel jest spora,wiec
nie ma się co stresować, bierzesz luteinę i dzięki niej torbiel szybciej będzie się wchłaniała. Torbiele krwtoczne ( tzw. LUF) robią się z niepękniętych pęcherzyków, co może utrudniać zajście w ciażę, ale jeśli sytuacja będzie się powtarzała, a zdecydujesz się na dziecko, to będziesz musiała miec cykle monitorowane i w odpwiednim momencie podany pregnyl lub ovitrelle

Gość torbiel jest spora, więc
cykle monitorowane znaczają to, że w odpwiednim dniu cyklu zaczyna się chodzić na usg w celu kontroli wzrostu pęcherzyka

Przeraza mnie mysl o tym ze moge sie tak meczyc do konca zycia mam dopiero 24 lata :( a czy Wam powracał problem z torbielami czy nie? i czy podczas laparoskopii wycinają zawsze jajnik?

tak, jak napisałam- ja miałam ten problem przez kilka miesięcy, ale u mnie była też nieco inna sytuacja, poniewaz miałam stymulacje jajników lekami, podczas laparoskopii nie wycinaja jajnika, tylko nakłuwają torbiel

Dziekuje Ci za odpowiedz mi lekaz powiedział że jezeli torbiel uszkodzi jajnik to trzeba go wyciac czasem razem z przydatkami dlatego bylam przerazona :( , a czy majac torbiel mozna normalnie wspołżyc?

może zmień lekarza, bo jesteś młoda, chcesz miec zapewne dzieci, więc lekarz ma dążyć do tego, by usunać torbiel jak najmniej inwazyjnie, a nie słyszałam jeszcze tym żeby LUF tak uszkodził jajnik, żeby trzeba go był usuwać, moim skoromnym zdaniem w przeciągu max. 3 cykli wchłonie sie jednak sama

a współżyć można normalnie

Dziękuję Ci bardzo za odpwiedzi, zmieniłam juz lekarza, jeszcze nie tak do konca (tymczasowo chodze do dwóch) poniewaz mój lekarz prowadzacy nie robi USG poszlam na nie do innego gabinetu i tam własnie spotkalam innego bardzo miłego i chyba profesjnalnego ginekologa z sercem, tylko ze do Niego są ogromne kolejki a jak sie chce szybko to wizyta z usg kosztuje 180zł na co tak czesto nie bardzo mnie stac, ale zapisałam sie do Niego na pocztek kwietnia na NFZ, a narazie konsultowałam sie z starym i On choc moze nieswiadomie mnie troche nastraszyl z tad moje watpliwosci.

nie stresuj się, bo nie ma sensu i pamiętaj, że dobry ginekolg to podstawa, powodzenia

na dziale: antykoncepcja płodnosć ginekolog jest osobny temat o torbielach, poczytaj tam:) też tam pisałam, bo miałam czesto torbiele, po laparoskopi zaszłam w ciaze i od 4msc cisza z tymi torbielami:)

Gość Torbiel
Hej. Za pół roku mam lat 17. W czerwcu ubiegłego roku zdiagnozowano u mnie małą torbiel krwotoczna na jajniku. Wchlonela się sama po 2msc. Po czym było wszystko dobrze. Bez żadnych dolegliwości itd. Ostatnio spóźniała mi się miesiaczka dość długo. W ostatnią sobotę dostałam mega bólu jajników. Aż się poplakalam. Pojechałam na pogotowie. Stwierdzili że na lewym jajniku mam małą torbiel. A na prawym torbiel ok 4 cm średnicy. Przepisali antybiotyk i luteine. Wrazie bólu kazali wrócić. Wróciłam torbiel przez 3 dni urosła o cm więcej. Powiedzieli że nie zrobią zabiegu bo za młoda jestem. Przepisali tabelki anty. Ale co mi po nich jak od miesiaczki mogę zacząć je brać dopiero a tym czasem zwijam się z bólu, mam problem z chodzeniem bo boli i przy załatwianiu okropnie boli. I co teraz? Mam czekać i się męczyć czy iść do innego gina?

Gość gość
Ja miałam torbiel usuwana przez laparoskopie. Lekarz mnie uprzedził że w zaleznosci jak to będzie wyglądało moga wyciac wszystko. Zaszlam w ciaze pol roku pozniej. Nie ma co panikowac.

Gość gość
O rany to stary temat, no ale moze komus sie przyda ;)

Gość gość
Wszystkim kobietom polecam naturalne sposoby leczenia torbieli,( oklady z olejku glicerynowego, suplementy, wizyta u osteopaty itp.) Ja dalam sie pokroic i mam jeszcze wieksza torbiel....trzeba zwalczac przyczyne!!-# ps.lekarze sa bardzo,bardzo ograniczeni.