Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjggjy yguyguyze

CZY ktos mieszka w BELGII lub HOLANDII ???

Polecane posty

Gość hjggjy yguyguyze

jakie ma prawo osoba zza granicy ktora nie a obyatelstwa?? mam tam partnera ale nie spieszy mu sie do slubu mimo ze jestesmy para od 3 lat ja nie mieszkam na stale na razie bo studiuje jeszcze, jesli nie bede mezatka z Belgiem wtedy mam penie ograniczony dostep do opieki zdrowotnej i socjalnej??!! jak to jest??

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
zeby miec dostep do opieki zdrowotnej, to musisz byc ubezpieczona! jako singiel i pracujaca mezatka musisz miec osobne ubezpieczenie, a jesli jestes mezatka niepracujaca, to wtedy mozesz ubezpieczyc sie przy mezu.

Gość hjggjy yguyguyze
ok czyli jak jestem oficjalnie singleika, bo moj facet nie chce sie chajtac musze znalezc prace isie ubezpieczyc?! ale prawa mam takie same i znizki i prawo do macierzynskiego??

Gość Sweet...One
Moja siostra ;)

Gość hjggjy yguyguyze
i jak u niej to wyglada wlasnie??

Gość nlbe
Obywatelstwo mozna dostac dopiero po 5 latach zamieszkania w Holandii. Pracy nie musisz miec zeby sie ubezpieczyc wystarczy placic za nie- w Holandii najnizsze ubezp to ok. 70 euro, ale sa dotacje- 69e. Nie wiem jak jest dokladnie z macierzyskim. Jednak moja kolezanka zaszla tu w ciaze i pracowala do samego porodu. Dostala macierzyski na 3 miesiace, a pozniej koniec. Ona mowila, ze wyliczaja to ile ci sie nalezy ma podstawie dlugosci pracy i dochodow. Jednak nie wiem dokladnie, a tyle co ona mi powiedziala, ale nie interesowalam sie tym dokladnie.

Gość nlbe
aa i jeszcze dostawala dodatek na dziecko. Do 18 roku zycia, ale to nie za wiele, bo jakies 200e na kwartal.

Gość hjggjy yguyguyze
ale to macierzynskie, urlop i dotacje wszytsko po otrzym obywatelstwa?

Gość nlbe
nie. Wszystkie dotacje masz normalnie ze swoim obywatelstwem. Jestesmy w Unii przeciez. Jak masz ich ubezpi, pracowalas to wszystko normalnie Ci sie nalezy.

Gość hjggjy yguyguyze
na razie nic nie mam bo zamieszkac mam tam za jakis czas ale juz o tym mysle, bo wiem ze w Be np oni dostaja zwrot prawie caly za wizyty u lekarza itp

Gość nlbe
to wszystko zalezy od ubezpieczenia itp. Pomysl tez najpierw o mieszkaniu i pracy. Z praca roznie bywa. Mozesz znalezc od razu, ale niekoniecznie. Wszystko zalezy od szczescia. Ta moja kolezanka wlasnie zjechala do Polski, bo nie dawali rady finansowo. Ona siedziala z dzieciem w domu i po 3 czy 4 miesiacach skonczyl sie jej macierzyski. Jej chlopak pracowal fizycznie i stwierdzili, ze jest im za ciezko i wola zejechac. Chociaz oni placili bardzo duzo za mieszkanie, a zawsze mozna znalezc cos tanszego.

Gość hjggjy yguyguyze
no tak moj facet jest belgiem, miszkanie wynajmuje od rodzicow, wiec z tym raczej nie ma problemu , z praca wiem bedzie ciezko, ale martwie sie ze bez obywatelstwa ze wszytskim bedzie ciezej... ;:/ pomoca socjalna, ubezpieczeniem czy opieka medyczna, ubezpieczenie neistety przy rodzicah w tym roku mi sie konczy, dzieki za info

Gość w Belgii bbb
Mieszkam w Belgii...jezeli przebywasz na terenie tego panstwa legalnie to masz takie same uprawnienia zdrowotne jak Belg..obywatelstwo nic tu nie ma do rzeczy..sama je mam i nic sie nie zmienilo.

Gość hjggjy yguyguyze
oke czyli nie musze sie martwic o opieke zdrowotna i socjalna??

Gość poplista
nie!!!!!!! Dziewczyno ile jeszcze ludzi ma Ci to napisac? Tepa jestes? Jestesmy w Unii i masz takie sama prawa do wszystkiego jak Belg, Holender i nie wiem kto jeszcze. Poza tym czemu sie nie zapytasz swojego narzeczonego?

Gość mieszkanka Geentu
no nie wiem czy ma takie same prawa, ja mieszkam tutaj od pol roku i jakos place za lekarza 100% a oni dostaja 80% zwrotu ! poza tym nie pracuje i nie przysluguje mi zadna kasa jak u nas w UP ! nie ma tak kolorowo !

Gość rowniez mieszkanka Gentu
Trzeba sie najpierw zameldowac w tzw. gemeente. Dostajesz wtedy karte pobytu tymczasowego. Potem trzeba wybrac tzw. Mutualiteit czyli ubezpieczalnie, ktora bedzie zwracac za lekarza itp.