Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama2109

ŻYWIENIE 6 MIESIĘCZNEGO DZIECKA .pOMOCY !!

Polecane posty

Moje dziecko konczy 6 miesięcy. Dotychczas karmione było piersią, raz dziennie wieczorem podaję butle z mm. Wcześniej trochę zagęszczałam mleko kaszką ryŻową owocową. Raz w tygodniu podawałam słoiczek ,który konsumowało przez dwa dni. Czasem był to obiadek a czasem owoce. (Wszystko co zawiera w składzie marchew powoduje zaparcia u dziecka) W ostatnich dniach mam bardzo mało pokarmu , Zastanawiam sie nad wprowadzeniem stałych codziennych posiłków do jadłospisu mojego dziecka. Rano kaszka ryżowa owocowa, w południe jakiś obiadek ,po południu jakiś deserek, a wieczorem do spania butla mm z odrbiną mlecznej kaszki manny ( zaczynam wprowadzać gluten ). W między czasie oczywiście pierś na żadanie. Moje pytanie : Czy tak z dnia na dzień mogę wprowadzić tyle posiłków w ciągu dnia czy stopniowo. Bardzo proszę o porady bo jestem zielona w tym temacie .

Jak już wcześniej wspomniałam dziecko już dostawało rózne rzeczy ale sporadycznie a chciałąbym ,żeby zagościły u nas na porządku dziennym .

Zapomniałam dodac na początku ,że niestety ale dziecko po zjedzeniu czegokolwiek co zawieram marchew w swoim składzie ma zaparcia;/ Nie wiem czy omijać marchew szerokim łukiem? Kupkę robi raz na tydzień i niestety muszę długo czekać by sprawdzić czy coś co zjadła czasem jej nie zatwardza. Może najpierw musiałabym zacząć wprowadzać stałe posiłki od kolacji (kaszka ryżowa owocowa z łyżeczką kaszki manny (wprowadzanie glutenu) aż do zrobienia kupki by sprawdzić czy czasem kaszka nie powoduje zaparć .Po paru dniach wprowadzić po południu obiadek więc już będą dwa posiłki stałe az do momentu załatwienia się ,nastepnie dodać do posiłków deser .

Gość ooooo jestem jaka jestem
Kochana, kaszka ryżowa też powoduje zaparcia. Ja np podaję gluten w postaci kaszki z Nestle Zdrowy Brzuszek ze śliwką, co rozluźnia stolce, dodaję ją do mm ona ma w sobie błonnik i córka ładnie radzi sobie z kupkami. Dla rozluźnienia kupki podaję również słoiczki ze śliwką, jabłkiem albo gruszką Williamsa :)

Tak praktycznie od 2 miesiąca życia .Lekarz twierdzi ,że niektóre dzieci tak mają , całkowicie trawią pokarm . Czyli marchwi wcale nie podawać? a co do kaszki to co mogłabym podać jej pozywniejszego na kolację by może trochę dłużej pospała .Budzi mi się co 2-3 godz na jedzenie w nocy.

np możesz zagęścić mleko kleikiem kukurydzianym

Jabłka, gruszki sok jabłkowy ,herbatka jabłkowa z melisą szczerze mówiąc nie za bardzo rozluźniały stolce. Gluten dopiero zaczynam wprowadzać . Posiadam mleczna kaszkę manne . Diziś dostała płaską łyżeczkę kaszki na 90 ml mm. Czy odrazu mogę robić jej kaszkę mannę o której piszę jak zaleca producent . Podwać manne zamiast ryżowej

Gość jkjkj
a jak wy dodajecie tą kaszkę czy kleik do butli z mlekiem jak na opakowaniu pisze żeby dawać łyżeczką?? odpiszcie mi proszę bo też muszę zacząć dawać

na 35ml wody łyżka stołowa kaszki i można podawać łyżeczką, moja córka woli pić z butli dlatego mleko zagęszczałam (nie zagęszczam już, bo mała za szybko przybierała na wadze) na 180ml wody 6 miarek mm i np 4 miarki od mleka kleiku kukurydzianego i tak podawałam Co do glutenu, należy wprowadzać 2 tyg po jednej płaskiej łyżeczce czy do mleka, czy do zupki obojętnie, jak nie będzie złej reakcji na gluten to po 2 tyg można już podać tak jak jest napisane na opakowaniu.

do mama2109 a czy podajesz jakiś prebiotyk? ja podaję raz dziennie acidolac albo lacidobaby do letniego mleka bądź herbatki, prebiotyki regulują pracę jelit.

Gość ja dawalam tak
najpierw jablko, potem marchew z jablkiem (samej march nie chciala jesc), potem ziemniak i dynia, a potem juz lecialo po kolei. 1 dnia 2-3 lyzeczki, posilek dokanczalam mlekiem tylko troche mniejsza porcja, potem wiecej, po 3 dniach nastepny. Po tych 4 skladnikach dawalam juz nowe w postaci dalej porcji, 1 nowy co ok 3-4 dni, mala jadla wszystko. Kaszki nie dawalam bo miala zaparcia, co najwyzej po 2 miesiacack kleik kukurydzuany do 1 mleka

Podawałam acidolac baby w okresie gdy wszyscy w domu chorowali a mała i tak nie chciała pić tego. Nawet po dodaniu do mleka acidolacu nie wypijała tyle i powinna. Może zacznę jej podawać znowu.A co do kleiku to wcześniej mleczko nim zagęszczałam ale za wiele nie pomagał bo małą czasem na cycu dłużej potrafiła spać. Więc nie wiem czy jest sens zagęszczania mleka, chyba ,że tak na sztywno i podać łyżeczką

kurcze to nie wiem już jak Ci mogę pomóc, podawaj duuuuuuuuużo picia wody przegotowanej, jak nie chce pic możesz dodać glukozę, poza tym juz nie wiem co mogłoby pomóc na zaparcia...

a to są jakie zaparcia? robi bobki? powiem Ci jeszcze, że moja córka po 2mc podawania zupek teraz robi w miarę fajną kupkę, przy rozszerzaniu diety też miała mega zaparcia to w skrajnych przypadkach podałam czopek glicerynowy albo pomogłam termometrem.

Robi bardzo twardą kupkę czasem aż odbyt lekkko pęka i krew leci taki wielkie zbite te kupki a ile się naplacze i namęczy biedactwo, ale tylko wtedy kiedy własnie zje coś z marchwią;/ Czy to jabłko z marchwią czy jarzynowa

w takim razie nie dawaj marchwi możesz ją zastąpić dynią przykre to jest, ze maleństwa muszą tak cierpieć, a próbowałaś jakichś syropków na zaparcia? słyszałam, że duphalac jest skuteczny

Gość basssia
To nie dawaj tej marchwi na razie, ryz i banany tez moga powodowac zaparcia. Zrob corce na sniadanie kaszke kukurydziana albo jeszcze lepiej ugotuj owsianke i zblenduj. Do tego starte jablko. Po 3-4 dniach wprowadz jej drugi staly posilek, np obiadek, po nastepnych paru dniach deserek. Podawaj wode do przepicia, miedzy posilkami podaj piers. Po jakims czasie problemy z zaparciami powinny minac. Na Twoim miejscu wstrzymalabym sie z ryzem i marchwia na co najmniej miesiac. I polecam owsianke z jabluszkiem na uregulowanie trawienia.

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi :) Raczej na razie ryzykowała nie będę z kaszką ryżową. Zamiast niej przyrządzę a la kaszkę kleik kukurydziany + mm+ jakiś owoc (czasem ). Wprowadzam gluten więc jeszcze trochę i będzie większy wybór w kaszkach niż tylko ryżowa. Właśnie przygotowałam jej obiadek z ziemniaczka z dodatkiem masełka ale niestety zaczęło ją cofać więc zupka wylądowała w koszu a zamiast tego dostała jabłuszko z delikatnym bananem.

Gość musze kupic kola do auta
spróbuj ten gluten co ja mam Nestle po 6mc zdrowy brzuszek ze śliwką! ;)