Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytampytam233322

Jak zrobić pieczarkową?

Polecane posty

Gość pytampytam233322

Mam problem, chciałabym zrobić zupę pieczarkową, ale problem polega na tym,że nigdy nie ugotowałam żadnej zupy gdyż u mnie w domu mama nie robiła zup ewentualnie od czasu do czasu naszło ją na grochówkę czy krupnik których ja znowu nie znosze. Mam pieczarki, skrzydełka (7sztuk), ziemniaki i znajdą się jesszcze inne warzywa typu marchewka itp. Co będzie mi potrzebne? Czy muszę mieć kostkę rosołową (czy jak mam skrzydełka to już nie?) albo zupe w proszku? Pomóżcie, tylko proszę Was o dokładne instrukcje.;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vvvvvvvvv*
nie mam pojecia jak wy w ogole robicie zupy bo ja np je gotuje:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
to w takim razie jak gotujesz swoją?;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
Tylko nie taką z serkami topionymi, bo trafiam na takie w google. nie jem takich rzeczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolencjone
podniosę bo ...też nie umiem , prosze wykład łopatologiczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrobić zgodnie z przepisem
to znajdź sobie w google taką bez serków topionych , przepisów jest bez liku więc w czym problem.. chyba z czytaniem ze zrozumieniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papapapsdasfa
zrób wywar na skrzydełkach z włoszczyną - pogotuj porzadnie, aż cały smak wyjdzie. na osobnej patelni przeduś cebulę z pieczarkami, dodaj do wywaru i zabiel :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
lolencjone- to chyba nie dostaniemy odpowiedzi;) ja umiem dużo rzeczy zrobić ale wlasnie nie umiem ugotować żadnej zupy;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
no właśnie problem, bo szperam w google i ciężko jest znaleźć porządny przepis, w jednym piszę tak a w innym inaczej, a dla kogoś kto nigdy żadnej zupy nie ugotował to nie jest takie proste jak się wydaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
papapapsdasfa- a ile dac tych skrzydełek i ile wody(danie dla dwóch osób, ale jak wyjdzie więcej to będzie na dwa dni;)? i oczywiście z tymi skrzydełkami wrzucać całe warzywa? Czytałam jeszcze ,żeby przypalać całą cebulę? jak to się robi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrob wywar z warzyw i kurczaka, mozesz dodac kostke usmaz pieczarki, dorzuc je do zupy z ziemniakami i gotoj do miekkosci dodaj piertuszke pod koniec gotowania zabiel smietana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fv cefdc
zrób wywar ale tak z 3 skrzydełek, bo inaczej wyjdzie ci taki rosól,t tzn skrzydełka ugotuj, dodaj marchew starta , czy w kostce, troche pora, wg warzyw, cebuli, jak skrzydełka beda miekkie , dodaj pokrojone w kostke ziemniaki, mozesz dac troszke nie wiem kucharka czy kostke jak uzywasz pieczarki pokroj na dosc duze kawalki, podsmaz na masle, czy margarynie, z dodatkiem wody, mozesz dodac cebulki, posól, jak tluszcz i woda odparuja dodaj pieczarki do wywaru, no i pogotuj, posól, na koniec dodaj troche smietany rozbełtanej z mąką i zimna woda , jak jadasz zupy z torebki to dadaj peiczarkowa z torebki ( ja nie dodaje), no i orzyprwa i taka najprsotsza zupa gotowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja dusze pieczarki ale bez cebuli w garnku ugotuj wywat-woda ze skrzydelkami(ja bym dala 3-4szt) zbierz szumowine dodaj kostke rosolowa dodaj ze 3 marchewki pociete jak chcesz,pol pietruszki dodaj ziemniaki pokrojone w kostke troche podgotuj wrzuc podsmazone pieczrki na samym koncu zabiel smietana zagotuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
dzięki kobiety;) to zrobię tak : wrzuce do garnka warzywa(seler, marchew,pietruszka)i 3 skrzydełka, pogotuje to z 30minut?? potem dorzuce ziemniaki i pieczarki pokrojone w plastry i podsmazone, wyciągne skrzydełka, poobrywam tego mięsa i wrzuce do zupy, marchewke pokroje w plastry, A jaka śmietana do zagęszczenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ughuh
A więc tak gotujesz skrzydełka do nich dorzucasz pokrojone warzywa (bez pieczarek i cebuli) cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażasz na masełku gdy się zeszkli dodajesz pokrojone w talarki pieczarki. Pieczarki i cebulę wrzucasz do bulionu ze skrzydełek i warzyw możesz też dodać takie kostki bulionowe winiary z pieczarek z maślaną nutą są naprawdę super:) Dwie łyżki mąki mieszasz ze śmietaną (dodajesz tyle żeby powstała gęsta papka) do tej śmietany dodajesz po trochu bulionu wlewaj powoli żeby się grudki nie zrobiły. I później ten bulion ze śmietaną dolewasz do reszty bulionu też powolutku ciągle mieszając żeby się nie zważyło gotujesz jeszcze chwilę aż zupa zgęstnieje i gotowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kamil56
ja tak gotuje Zupa pieczarkowa 1 kilogram korpusów włozyc do garnka i gotowac na małym ogniu jak rosół potem szumnąc białko nastepnie obrac pokroic warzywa marchew ,seler, pietruszka i kawałek w całosci pory po zagotowaniu wrzucic warzywa i gotowac na małym ogniu potem obrane usmazone pieczarki wrzucic nastepnie sól pieprz i warzywko do smakowac i zalac smietana wczesniej ugotowac makaron smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
zrob tak jak mowia, tylko NIE dodaway kostek i warzywka, bo bedziesz miala smak jak zupa z torebki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abcd2211447
Ja nie dodaję selera, bo ma sam w sobie dość wyrazisty zapach, a chodzi Ci przecież o zupę pieczarkową. Z ziemniakami uważaj, bo zalezy od gatunku, ale lubia się rozgotowac. Za dużo nie podsmażaj tych pieczarek (raczej podduś), bo zupa wyjdzie koloru raczej ścierki. Ja też nie dodaję mąki, tylko samą śmietanę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja nie gotuje pieczarkowej na miesie ani na korpusach tylko na masle-rozpuszczam maslo dodaje pieczarki jedna cebulke to wszystko smaze i jak widze ze woda z pieczarek wyparowala to dodaje 2 kostki bulionu i zalewam gotujaca woda..gotuje jakies 20 minut dodaje potem slodka smietanke ....ziemniaczki podaje osobno -piure.ale mozna dodac rowniez do zupy w czasie kiedy dolewa sie wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytampytam233322
ughuh-dobry pomysł z tymi kostkami, jutro ich poszukam w sklepie;) a ile tak mniej wiecej gotowac skrzydełka z warzywami?pół godziny starczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
ja bym zrobila w najprostrzy sposob: podsmazyc na dnie garnka cebule z pieczarkami i marchewka. zalac to mala iloscia wody i wrzucic skrzydelka oraz ziemniaki. kawalek selera (korzen lub lodygi) tez by sie przydal do smaku. pogotowac jakies 15 min. wyjac skrzydla. przyprawy: na pewno sol i swiezo mielony czarny pieprz, a idealnie byloby tez miec zielona pietruszke. na koniec zabielic mala iloscia kremowki. trudno mi pisac o proporcjach, bo oprocz tych slrzydelek nie piszesz ile masz czego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
jak wolisz sztuczny smak kostkowy, to tez nie ma sprawy 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
jak chcesz dodawac kostki, to lepiej oszczedz te skrzydelka na cos innego. kostki sa wslanie po to, zeby nadaja bulionowy smak i juz nie musisz sama robic miesnego wywaru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
z pieczarek sie nigdy packa nie zrobi, a skrzydelka sa taki male, ze sie ugotuja. ale rob jak chcesz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sbzhjxx
Jesli masz zamiar dodac te skrzydelka do zupy po prostu wyciagnij jedno po 20min i sprawdz czy sie ugotowalo a warzywa wes np marchewke na lyzke i zpbacz czy juz miekka sie zrobila

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zimowa mama
Ja robie tak: na 1,5 l wody z kostka rosolowa lub bulionu dodaje 30 dag startych na grubych oczkach pieczarek, 3/4 paczki zacierki i dwa duze serki topione hochland smietankowe. Gotuje tak dlugo az zacierka sie ugotuje. Palce lizac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do mamy zimowej
a te zacierki kupujesz?gdzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurdeczko
lomatko - ale zupa a :D nic wartosciowego, same sztuczne smiecie - kostki rosolowe, zacierka, "serki" topione. bosz, jak ludzie maja "swiedomosc". i to sa dorosle osoby, ktore ponoc potrafia czytac i myslec. ponoc ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×