Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jakakakakajajakajkajakajkj

Jak byście napisali nazwiska: Zabiełło, Dąbrówko, Monko, Hopke?

Polecane posty

Gość Jakakakakajajakajkajakajkj

na zaproszeniu.

Gość lipka i lipeczka
z radością zapraszają Hannę i Dariusza Zabiełło Monikę i Antoniego Dąbrówko Alicję i Tomasza Monko Izabellę i Piotra Hopke ja bym tam napisała :]

Nie słuchaj wypowiedzi powyżej, bo mówi źle. Zabiełłów, Dąbrówków, Monków, Hopków. Jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz napisać do Poradni językowej: poradnia@pogotowiejezykowe.com.pl

ja własnie skończyłam się męczyć z tym problemem. zrobiłam tak, te nazwiska które były jasne i oczywiste odmieniłam a te wątpliwe zostawiłam bez odmiany, np. X i Y Tul (nie pisałam Tulów)

wiii - a właśnie powinnaś napisać Tulów. Odmienia się wszystkie nazwiska.

teoretycznie wiem, że wszystkie się odmienia, ale akurat oni swojego nie odmieniają więc cóż im na siłę będę odmieniała. zresztą mi też tak było łatwiej

Gość koewe4
no właśnie, ja znam wiele osób, które swoich nazwisk nie odmieniają. W takim przypadku bez sensu byłoby pisać ich nazwisko odmienione.

Gość miidomi
Ja nie wiedziałam, czy moi goście nazwiska swoje odmieniają, bo w mowie potocznej często właśnie się nie odmienia i gdy się przedstawiają to mówią i tak w mianowniku. np. Jestem Tomasz Tul, to moja żona Katarzyna Tul, także żadnej odmiany tu wywnioskować się nie da, czy ktoś przychylny do tego czy nie. Bo w codziennym życiu nawet nie ma gdzie użyć tej odmiany nawet jakby się chciało. Ja zgodnie z zasadami języka polskiego wszystkie nazwiska poprawnie poodmieniałam. I nikt nie ma prawa się o to obrażać. Jeśli ktoś lubi swoje nazwisko w podstawowej formie i tylko taką uznaje to trudno, ale nie może denerwować się na ludzi, którzy poprawnie używają odmian. Mam nadzieję, że nikt mi nie wyjedzie z tekstem, że "mojego nazwiska to się nie odmienia" tu ktoś podał fajną stronę, też się nią wspomogłam gdy miałam wątpliwości i polecam ją.

To, że ktoś swojego nazwiska nie odmienia świadczy o jednym - nie ma on zielonego pojęcia o poprawnej polszczyźnie. Zaproszenia ślubne świadczą o osobie, która je wręcza - w tym wypadku byłoby wskazane, żeby przynajmniej ona była świadoma zasad panujących w jej ojczystym języku.

Gość hueehuee
ten link do odmiany nazwisk jest jakis ciulowy... wpisałam kilka nazwisk których sie NIE odmienia a on odmienił...

Gość no jakie niby?
a których to nazwisk według Ciebie się nie odmienia? Bo ja Cię uświadomię wszystkie się da odmienic i ta odmiana będzie poprawna.