Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakaźny rak?

Czy ktoś w Waszej rodzinie umarł na raka?

Polecane posty

Gość zakaźny rak?

Jakiś czas temu znajoma w pracy pokazała mi artykuł jakiegoś amerykańskiego naukowca,który promował teorię,że rak jest chorobą zakaźną. Początkowo wydało mi się to wręcz głupie,ale jak tak się zastanowiłam to może coś w tym jest? W mojej rodzinie na raka umarli: dziadek siostra dziadka jej mąż jej syn jej córka mąż córki ze strony taty tata :( dziadek brat dziadka żona brata O ile zależność genetyczna może być między rodzeństwem czy dzieckiem i rodzicem o tyle w przypadku małżonków jej nie ma. A akurat tak było że małżonkowie chorowali krótko po sobie. Co o tym myślicie?

Gość no skoro w jednej i drugiej
rodzinie był rak, to i mąż i żona przecież niespokrewnieni ze sobą mogą mieć raka

Gość zostać chrzestną?
może cos tego raka wywołało- jakiś wspolny mianownik. U mnie dziadek zmarł na nowotwór złosliwy płuc. więcej zachorowan na raka w rodzinie nie było. Nie słyszałam o cyzms takim aby nowotwory były zaraźliwe

Małżonkowie od wieków umierali jedno po drugim, nie zawsze oczywiście, ale sama znam przypadki - tracili sens życia. U mnie też sporo, ale to nie jest zakaźne, to raczej jednak czynniki środowiskowe, styl życia, palenie... ale jak to mówią: amerykańscy naukowcy udowodnili, że ludzie wierzą we wszystko co napisali amerykańscy naukowcy;)

Gość gołodupce i biedaki
rak jest zakaźny, poczytaj o HPV i o raku macicy, jeżeli nosiciel hpv uprawia seks oralny, seks analny-to zaraza rakiem jelita, rakiem gardla. i rakiem macicy poprzez zwyczajny stosunek

Gość zakaźny rak?
No właśnie chodzi o fakt że mąż i żona mają różne geny a praktycznie w jednym czasie chorowali... Też wcześniej o tym nie słyszałam i to nie mój wymysł tylko teoria jakiegoś naukowca.

Gość nigdy tego nie pojmę
tesciowa zmarla na raka pluc, nigdy nie palila ani nikt w domu, zdrowo się odzywiala, nawet az za bardzo, prace zawsze miała lekka i skad????w jej rodzinie nigdy rak nie wystąpil

Gość rak to zło najgorsze
u mnie wszyscy na rak poumierali babcie dziadkowie ciotki wujostwo tata tez a dwa miesiące temu moja mamusia umarła tez na raka płuc to i pewne i ja na raka tez umre

Gość O BIDNY TY BOZIU
rak nie jest zakazny!!! rak jest albo dziedziczny albo genetyczny i tylko zachodzi w powiazaniach rodzinnych, a nie zona- maz! chyba ze sa rodzina daleka, to owszem moze cos sie wydarzyc ale to jest loteria.

Gość wiele lat temu
zmarła siostra mojej babci na raka płuc. Jej mąż zmarł niedawno i nie na raka tylko na serce. Mój dziadek jest chory teraz na raka, praktycznie umiera, boję się, że nie zdążę się z nim pożegnać, że nie zobaczy swojej pierwszej prawnuczki. Ciężko mi się z tym pogodzić ..

Gość O BIDNY TY BOZIU
do nigdy tego nie pojmę a moj dziadek nie palil od jakichs 20 lat i zmarl na raka pluc. pozniej mial przerzuty. a tylko dlatego mial raka, bo mial rowniez jego brat raka oskrzeli, mama tez miala raka (moja prababcia), jak rowniez raka mial ojciec mojego dziadka i akurat nie bylo powiazan rodzinnych miedzy mezem a zona, ale w dalekiej rodzinie zdarzaly sie nowotwory wiec dziedziczylo sie je. rak nie jest zakazny!!! nie wiem skad to macie!! a jak tak to proponuje wstawic artykul ktory napisal jakis naukowiec genetyk, ktory nad swoja praca spedzal wiele godz w laboratorium!! u nas jasno lekarz powiedzial ze rak jest albo dziedziczny albo pojawia sie genetycznie.

Gość nigdy tego nie pojme
ale jak piszesz to w rodzinie już wystepowal rak a u teściowej nie

Gość A WŁAŚNIE SIĘ MYLICIE!!!
Poczytajcie najpierw a dopiero się mądrzyjcie :O Wyszukajcie sobie informacje o onkowirusach: m.in. hpv i wzw. Tak rakiem można się zarazić-zwłaszcza od małżonka.

Gość gołodupce i biedaki
hpv i rak szyjki macicy?

Gość A WŁAŚNIE SIĘ MYLICIE!!!
Tak hpv i rak szyjki macicy-tutaj mąż może zarazić wirusem,nie bezpośrednio nowotworem, ale już w przypadku wzw i nowotworu wątroby oboje mogą mieć nowotwór. Nie jest to klasyczne zarażenie nowotworem,tylko czynnikiem mu sprzyjającym. Ale istnieje zależność przyczynowo-skutkowa,więc są lekarze,którzy twierdzą,że można się zarazić rakiem. Ale są też i inne onkowirusy-wystarczy w google wpisać. Jest to naprawdę ciekawe-może wyjaśniać fenomen chorowania na takie same nowotwory przez małżonków-choć są onkowirusy,które powodują kilka typów nowotworów i wtedy choroba może się rozwinąć w różnym kierunku.

Gość gość
Opiekowalam sie osoba w ostatniej fazie chorej na raka limfatycznego. W ostatnim miesiacu wychodzily jej wlosy i mnie tez zaczely wychodzic,czulam sie zle. Po jej smierci wrocilam do siebie,wlosy nie wychodza i czuje sie lepiej.

Gość gość
moja mamusia zmarła 2 lata temu na raka...

Gość gość
wiesz co? Ty głupia chyba jesteś! rak nie jest zakaźny - co najwyżej może być predyspozycja genetyczna w danej rodzinie. jak tyle osób chorowało - trzeba sobie przeprowadzić testy. profilaktyka potrafi uratować. pamiętaj - rak wcześnie wykryty jest uleczalny - każdy lekarz tak Ci powie