Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość "sierota"

czy moje alimenty nie przepadna,jaksie dowiedziec

Polecane posty

Gość "sierota"

Witam. jestem 17 latkiem prawie,od 8 lat przebywam w w osrodkachtypu wioska dziecieca,teraz dom mlodziezy,.Do 8 roku zycia bylem z mama,tata nie ma praw rodzicielskich,ani sie mna nie interesuje.Mama pobierala alimety przyznane sadownie.W wieku 9 lat zabrano mnie do wioski,pozbawiono mame praw,jak rowniezwstrzymano jej wyplate alimentow. Chce sie dowiedziec czy przez te lata (alimenty przechodzily przez komornika)alimenty nadal byly na mnie sciagane i(ja sie ucze) i czy bede mogl je odzyskac,gdzie i z kim o tym porozmawiac.ojcostwo i zasadzenie alimentow odbylo sie sadownie.Moi wychowawcy nie mowia nic gdy pytam,nikt nie chce mi pomoc. A moze z chwila gdy opieke przejelo panstwo to mi sie nie naleza juz,prosze o podpowiedzi,czy moge sie starac po 18 roku,czy jak?jak sie czegos dowiedziec.Dziekuje,

Gość aranciata
jak rozumiem - ojciec miał zasądzone alimenty. Jeśli były ściągane przez komornika, a nie pobierane w FA, to kiedy matka straciła prawa, zapewne przestał on działać. Chyba, że z takim wnioskiem wystąpił twój opiekun prawny? Jeśli ojciec miał zasądzone alimenty, a nie były one wypłacane to ma wobec ciebie dług. Tyle, że możesz coś z tym zrobić dopiero po skończeniu 18 lat, bo teraz w twoim imieniu musiałby wystąpić opiekun prawny. Musiałbyś odgrzebać jakies dokumenty, chocby sygnaturę akt ze sprawy alimentacyjnej, wychowawcy coś powinni mieć w aktach, to dziwne że nie chcą ci nic powiedzieć. http://prawo.rp.pl/artykul/783095.html

Gość -11 SIEROTA-11
prosze o niej zle nie myslec...to dluga historia.

Gość -11 SIEROTA-11
tAK ,PIENIADZE PRZYSYLANE BYLY PRZEZ KOMORNIKA,A WIOSKA PYTALA MAME O DANE KOMORNIKA,ALE MAMA NIE PAMIETA TERAZ,Z CHWILAGDY PRZESZEDLEM DO DM-U,NIKT NIE CHCE SIE TYM ZAJAC.aLIMENTY MIAL ZASADZONE SADOWNIE I OJCOSTWO,MAMA JEDNAK NIE POZWOLILA DAC NAZWISKA(I DOBRZE),TO MOZNA SIE DOWIEDZIEC W SADZIE RODZINNYM?

Gość aranciata
Można się dowiedzieć w sądzie rodzinnym, ale tobie informacji moim zdaniem nie udzielą, dopiero po 18tce. Teraz musiałby wystąpić twój opiekun prawny.No i lepiej byłoby znać sygnaturę akt sprawy, bez tego trudno będzie to odszukać po tylu latach. Bywasz czasem w swoim dawnym domu? może znajdziesz jakieś dokumenty? Jeśli znasz sygnaturę akt pozbawiających twoją mamę praw rodzicielskich (a te dane powinny być u twojego opiekuna), to możesz prosić o udostępnienie akt sprawy - a w nich być może będzie też przywołana sprawa o alimenty, i tak po nitce do kłębka dotrzesz do czegoś. A mając już wyrok, będziesz mógł sam wnieść sprawę i do komornika, i np. o podwyższenie alimentów (zapewne nie były od wielu lat podnoszone, więc pewnie są śmiesznie niskie).

Gość 11-sierota11
dziekuje bardzo za podpowiedz,naprawde bardzo pomoglo.Milego wieczoru. Mysle,ze kazdy ma prawo sie zapytac,a nikt nikogo obrazac.Tymbardziej kiedy jestes tam gdzie nikt by nie chcial byc,nie masz takiego prawa.Masz rodzicow?to ich kochaj i uczsie od nich kultury i szacunku dla innych i to mi ciebie szkoda czlowieku.