Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewairekj

nowa praca i ciąża???

Polecane posty

Hej dziewczyny ja z takim nowym wątkiem mianowice jestem po wypowiedzeniu umowy o prace króry przypadał na 27 01 od 12 01 tj dzień po wypowiedzeniu przebywałam na chorobowym w zus (ponieważ jestem po operacji kręgosłupa ) do 19,03 bo jak liczyć miesiące po operacji to wtedy upływa 182 dni miałam zaledwie miesiąc przerwy między zwolnieniami i teraz moje pytanie Jestem w 4 tyg ciąży i albo będę kontynuować zwonienie do czerwca potem zasiłek do dnia porodu czy lepiej poszukać pracy i iść na chorobowe za jakiś czas? ile muszę wówczas przepracować by znów móc iść na chorobowe i żeby należał mi się macieżyński? dodam że do tej pory pracowałam przez 10 lat bez przerwy już nie wiem co mam robić pomocy

Gość Mona.M0
z tego co ja wiem to cos kolo 33 albo 31 dni...

dzięki to mnie cieszy a jak to jest z kontrolą z zus o wyłudzenia czy ja mogę również być wzywana w tej sprawie?albo mój pracodawca?

Gość asdasdas
A ty dalej jesteś na L4 czy już nie?

Gość asdasdas
A doczytałam że nie jesteś już. "Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby, nie dłużej jednak niż przez 182 dni, a jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą - nie dłużej niż przez 270 dni. Do okresu zasiłkowego wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy, a także okresy poprzedniej niezdolności do pracy, spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej, a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni. Jeżeli po wyczerpaniu okresu zasiłkowego osoba jest nadal niezdolna do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy, może ona wystąpić z wnioskiem do ZUS o wypłatę świadczenia rehabilitacyjnego. Przysługuje ono przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy."

ja jeszcze rośliną nie jestem żyję chodzę i oddycham a sex to wcale nie musi być wysiłek ja mam problem z dźwiganiem i długim siedzeniem a męża raczej na rękach nosić nie muszę i siedzieć przez osiem godzin w trakcie sex-u też nie nie oceniaj jeśli mnie nie znasz sex to również rodzaj gimnastyki a operacja raczej nie skreśla człowieka na całe życie, ludzie na wózkach inwalidzkich też mają dzieci bo mają do tego prawo !!!

a dodam jeszcze że dotychczasowa moja praca należała do ciężkich bo na magazynie w markecie raczej kawy się tylko nie spija dlatego też moje zdrowie nie na wszystko pozwala a żeby zdobyć nową lżejszą pracę to trochę trzeba poszukać ja nie twierdzę że nie nadaję się już do niczego bo nie należę ale życie bywa przewrotne ;-)

Gość jjsjs
A zaplanowalas te ciaza? Bo teraz dopiero dostaniesz "po kregoslupie"

ja nigdy od państwa niczego nie wołałam przez ponad 10 lat jak pracuję ani razu na chorobowym nie byłam nawet na głupią grypę nie mów mi jaka jestem bo mnie nie znasz i nie wypowiadaj się na forum jeśli nie masz nić do powiedzenia w temacie są ludzie co piją całe życie dzieciom marnują życie i żyją z opieki społecznej z m-ca na miesiąc byleby na wódką starczyło a Ty mnie oceniasz? nie masz prawa ja 5 dzieci nie mam i głodem też nie przymieram i i nie życz drugiemu co tobie nie miłe nie wiesz jak Tobie w życiu pójdzie a wtedy pamiętaj jakoceniasz innych a jaką miarą mierzysz taką będziesz mieć oddane

nie nie zaplanowałam samo tak jakoś więc skoro życie tak mi karty układa to niech tak będzie jestem twardym człowiekiem i wiem że dam radę ;-)

Gość jjsjs
Wszystkiego dobrego w takim razie