aaa-nka 0 Napisano Marzec 23, 2013 Przyczyną otyłości brzusznej, ale także problemów z jelitami i złego wchłaniania może być spożycie pszenicy - polecam wywiad z lekarzem kardiologiem, autorem książki "Pszeniczny brzuch" - http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Marzec 23, 2013 Cytuję: Autor książki William Davis: 14 kg temu, kiedy jeszcze byłem entuzjastą „zdrowych pełnoziarnistych pokarmów zbożowych, stale zmagałem się z trudnościami z koncentracją i brakiem energii. Kawa, spacery i ćwiczenia fizyczne były moim sposobem na walkę z powracającą otępiałością. Wyniki badań stężenia cholesterolu odzwierciedlały moje zamiłowanie do produktów pszenicznych: HDL 27 mg/dl (bardzo mało), trójglicerydy 350 mg/dl (BARDZO dużo), a poziom cukru w granicach cukrzycy (161 mg/dl). Miałem wysokie ciśnienie krwi ok. 150/90, a wszystkie dodatkowe kilogramy nosiłem wokół pasa. Był to mój własny, typowy pszeniczny brzuch. Rozstanie z pszenicą umożliwiło mi zrzucenie niechcianych kilogramów wokół pasa, poziom cholesterolu we krwi zmienił się na lepsze (HDL 63 mg/dl, trójglicerydy 50 mg/dl, LDL 70 mg/dl), poziom cukru spadł do 84 mg/dl, a ciśnienie krwi ustabilizowało się na poziomie 114/74 wszystko bez lekarstw. Innymi słowy, to, co wymagało naprawy, naprawiło się samo. Odzyskałem też zdolność koncentracji. Potrafię się teraz skupić na czymś tak długo, że moja żona krzyczy na mnie, żebym przestał. Koniec końców, w wieku 54 lat czuję się lepiej niż wtedy, kiedy miałem lat 30. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Marzec 23, 2013 Dlaczego pszenica nam szkodzi? - Od 30, 40 lat nie jemy pszenicy, tylko zboże sztucznie wyhodowane. Ono teraz zamiast 18 chromosomów ma 48. Jest to zupełnie inne zboże, niż było tysiące lat temu i, niestety, poprzez te sztuczne modyfikacje, stało się ono dla nas toksyczne - wyjaśnia rozmówczyni Grażyny Dobroń. Prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej tłumaczy, że pszenica podnosi ciśnienie, wpływa nie tylko na układ trawienny, ale też powoduje procesy zapalne w układzie nerwowym. Dr William Davis przekonuje, by wyeliminować z diety nie tylko wyroby z mąki pszennej, ale także pełnoziarniste przetwory zbożowe. Dlaczego? - Chodzi o gluten zawarty w tych zbożach. On jest dla wielu osób toksyczny - tłumaczy Małgorzata Źródlak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jvx bbbb Napisano Marzec 24, 2013 mic z tego nie rozumiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef Napisano Marzec 24, 2013 jvx bbbb - masz problem z logicznym czytaniem ? - czego niby nie rozumiesz ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość soryy ale ,,, Napisano Marzec 24, 2013 pomyliłam topiki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ghgty890io Napisano Marzec 24, 2013 ja tam jem bardzo dużo pszenicznych produktów, pewnie wiecej niz przecietnie, bo w ogóle za duzo węgli jem, i mam brzuch płaski jak deska i wąską talię. nawet jak tyję, to nie tyję nic na brzuchu. jestem po 30-tce. piszesz o nietolerancji glutenu, która dotyczy małego odsetka ludzi. wiekszość nie ma z tym problemu!! celiaklia, to straszna choroba, ale dotyczy ułamka populacji. "rewelacje" z doopy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Marzec 24, 2013 ghgty890io - gratuluję dobrego zdrowia i oby tak dalej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef Napisano Marzec 24, 2013 biała mąka z pszenicy, która szkodzi zdrowiu - to dzisiaj potężny biznes: piekarnictwo, pizzerie, przemysł cukierniczy, makaronowy itp. - dlatego problem jest przemilczany, dobrze że docierają do nas najnowsze badania z USA - tu inny artykuł pt. Gluten: To, czego nie wiesz, może cię zabić : http://pracownia4.wordpress.com/2010/01/22/gluten-to-czego-nie-wiesz-moze-cie-zabic/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ssu 0 Napisano Marzec 24, 2013 to nie są "rewelacje" z doopy, poczytaj sobie o grzybicy układu pokarmowego zanim coś skrytykujesz dziecinko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inka30_ 0 Napisano Marzec 24, 2013 Hej :) Jestem studentką psychologii. Piszę pracę mgr na temat psychologicznych aspektów odchudzania. Badanie dotyczy kobiet od 20-60 roku życia. Czy ktoś zgodziłby się wziąć udział w badaniu? Jeśli tak, zgłoś swoją chęć udziału wysyłając e-maila na adres: badania.psychologia@wp.pl W tytule wpisz rozdzielna Kafeteria Dzięki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach