Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _ciekawamama_

Co jedza Wasze płótoraroczniaki???

Polecane posty

Gość _ciekawamama_

Jestem mama synka 17ms,wazy ok.10 kg i mierzy 86cm... Jego jadłospis wyglada mniej wiecej tak: g.7-mleko/kakao 200ml g.9-10 parówka/kanapka/płatki g.13 obiad (je tylko jedno danie) kilka łyżek zupy lub innego dania g.16-17 kisiel/owoc/budyn (kilka łyzeczek) g.19 mleko 200ml Posiłki zjada w bardzo małych ilosciach i trzeba mu wmuszac wszystko;/ jedyniemleko chetnie wypija...CO jedza Wasze maluchy i ile waża?

mój ma 16 mcy, dziś np zjadł : 7 - 150 mleka 9 - parę kęsów suchej bułki (z serem już nie chciał) 11 - 105 mleka 17 (tak późno bo od 15:30 próbowałam wcisnąć mu chociaż kilka łyżek obiadu, ale się poddałam) zjadł kaszkę z gruszką na ok 90 ml wody 20 180 melka z kaszką :( dzis kicha, raz m dni że ładnie je, a raz nie chce prawie nic :( waży ok 11 kg

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Moje roczne dziecko zjada więcej od waszych. 8 2 kanapki, albo parówka/jajecznica + 150 mleka, 10 - 11 lubisia albo jakis owoc, 13 obiad (albo zupa z mięsem albo zupa bez mięsa i drugie danie) 17-18 owoc,albo kisiel, 19.30 kolacja (omlet, płatki, kanapka, jajko na miękko- któras z wersji) ok 20 mleko albo kakao 150ml.

Gość b.e.a.t.a
Corka ma rowne poltora roku, jest wysoka i ma niespozyte poklady energii. dzis zjadla: 9:00 owsianka na gesto z jablkiem 100ml 12:00 pol banana, jablko, 3 lyzki jogurtu naturalnego, plasterek zoltego sera 14:30 1golabek, troche soku pomaranczowego z woda 17:30 mleko 250ml, pol kromki chleba z serem 21:00 mleko 250ml, kilka orzeszkow pistacjowych, garsc platkow kukurydzianych

Gość b.e.a.t.a
A wazy cos miedzy 11-12kg, nie wiem dokladnie.

Gość ????!!!;;
Beata twoja cureczka ma nadwage.

Gość rudolfina14
o joj...to mój ciagle coś jje,ma 14 m i od tygodnia mleka pije tylko pare łyków-a wczesniej,aż za wiele bo ok 5 razy po 190 0k 6-7 pije 0k 100 herbatki 0k 8 ok 30 ml mleka z kaszka,ok 8.30-9.00 parówkę żadko dwie (małe),w miedzy czasie jakaś mała kanapka(uwielbia chleb) i kilka chrupek kukurydzianych(nie zawsze) ok 12 jakiś mały obiadek (ostatnio tylko udka jje) - potrafi całe (małe) pije ostatnio bardzo czesto 0k 50 ml (herbatki lub soczku) co ok godzine-dwie...w miedzyczasie jakieś jabłko czy deserek,nie ma stałych posiłków bo jje kiedy ON chce

Gość rudolfina14
jej córeczka ma nadwage?ogarnij sie ....

Gość od beaty corka wazy
PRAWIDLOWO! Za to od azalii 16 msc i same mleczne posilki praktycznie :o dziewczyno daj temu dziecku coś jesc!

Gość gfhth
moja córeczka, dokładnie półtora roku, je mniej więcej: 7- kaszka albo owsianka, manna lub kaszka kukurydziana na mleku- 150-200 ml 10- jogurt, serek, budyń, parówka albo kanapka 13- zupa 16- owoc, kisiel, ciastko lub bułka z soczkiem 20- 180 mleka z kaszką w międzyczasie jakieś chrupki, płatki kukurydziane

Gość gfhth
i waży 11 kg.

Gość moj synek je
5-6 210 mleka lub 180 kaszy owocowej 7 jogurt 11 zupa 13 jogurt 15 ziemnaki jakies miesko gotowane i surowka przecier mus owocowy albo banan kasza lub mleko na kolacje

Gość moj synek je
no i chrupki kukurydziane non stop i herbatniki buzia rusza caly czas

Gość fgffhh
Moj syn na bilansie 2latka mial 87 wzrostu i ważył 12 kg. Jadł juz wszystko to co my..ogólnie zaczął jeść to co my jak mial rok.

Gość klara1982
Strasznie dużo mleka piją te wasze dzieci ;) czemu nie dajecie im w więcej stałych pokarmów? Mój syn 1,5 roku je tak od kiedy skończył rok: śniadanie: jajecznica pół kromki chleba razowego, owsianka, płatki z mlekiem krowim, kromka z dżemem wędliną lub serkiem wiejskim/czosnkowym do tego ogórek pomidor szczypior, parówka z keczupem i kromką razowego z masłem. 2 śniadanie: jogurt danio lub 2 danonki do tego pół jabłka, sam owoc, drożdżówka lub słodka bułka z masłem. obiad: to co my jemy czyli wszystko! smażone, gotowane, pieczone itp zupy, warzywa itp podwieczorek: zwykle coś takiego jak na drugie śniadanie zależy co jadł rano. kolacja: zwykle coś co je na śniadania tylko nie daję nic na mleku albo robię jakieś warzywa na patelnie czy zapiekanki z serem. Na noc 210ml mleka waniliowego Nestle jak braknie daję krowie. Między posiłkami je gumy, ciasteczka, czekoladki, chrupki czasem robię frytki jak na obiad była tylko zupa albo daję kakao na krowim mleku przed popołudniową drzemką ;) Mój syn wszystko zje i raczej wszystko lubi. Codziennie je jakieś słodkości np. gumę bo wszystkie posiłki ładnie zjada. Waży 13,5kg mierzy ok 88-90cm.

Gość ghdsdd
klara strasznie dużo dajesz słodkiego badziewia, do tego podjada między posiłkami. KOSZMARNIE żywisz dziecko, tak małe dziecko :O

Gość a ja myśłę że
każda z was żywi swoje dziecko tak samo jak klara1982 a jak nie tak samo to bardzo bardzo podobnie

Gość klara1982
Mam w dupie co myśli tu ktoś o dawaniu dziecku słodyczy! Puki mój syn je ładnie każdy posiłek bez cudowania i wybrzydzania będzie dostawał słodycze bo niby dlaczego mam mu odmawiać przyjemności? jedna guma dziennie czy czekoladka jak dla mnie jest ok nie jedna z was tu pasie dupsko zjadając tabliczkę czekolady a dziecku nie da kawałka bo to niby niezdrowe i źle działa na ząbki. Ja jestem za dawaniem dziecku słodyczy mówię o rozsądnych ilościach! co innego jak dziecko ma przez złe odżywianie problemy z wagą, moje nie ma i mieć nie będzie bo nie karmie go śmieciami :)

Gość właśnie pasiesz
o byle gównem! Słodkie bułki, danonki, serki, słodkie mleko same badziewie, to nie jest zdrowa zbilansowana dieta a gdzie 5 porcji warzyw i owoców? To chyba jakieś prowo jak ktoś może być taki głupi i jeszcze chwalić się tym.

Gość glopgolp
Desperatki mateczki poleczki :) co czekolady nigdy nie jadły :)

Gość glopgolp
A ty nade mną to masz chyba nie równo pod sufitkiem. W zimie 5 porcji warzyw. Marzycielka :P

Gość a co to za problem
mieć pomrożone warzywa i owoce, nawet kupione w sezonie są o wiele lepsze niż te które są dostępne zimą. Oczywiście najlepsze są owoce regionalne ale można dać dziecku też avokado, banana (nawet zrobić deser z czekoladą), pomarańcze czy mango albo po prostu owoce z kompotu, są rewelacyjne np. do jogurtów naturalnych, nawet sok typu bobo frut jest już lepszy niż drożdżówka, chyba że domowy placek drożdżowy to zwracam honor ;)

Gość klara1982
Oj komuś tu odbija! Syn dostaje jeden owoc dziennie np jabłko, banan, pomarańcz. Warzywa są do obiadu lub kolacji, po za tym do kanapki pomidorek ogórek czasem rzodkiewka. No już takie nie bądźcie idealne! Nabiał w diecie też jest ważny a nie same warzywa i owoce. A owoce niby nie są słodkie???? W sezonie letnim mam swoje warzywa i owoce to inaczej wygląda menu ale teraz jemy to co jest. To jak te 5 porcji ma wyglądać? Pewnie nie wiele z was gotuje dzieciakom kompot jak ja i jakoś o tym nie trąbie na prawo i lewo jak inne dzieci dostają sok czy inne kubusie. A co do drożdżówek to nie bądźcie śmieszne, biszkopty dla dzieci też mają cukier zresztą co nie ma!

Gość uwielbiam takie tematy :D
" A owoce niby nie są słodkie???? " - a Ty nie znasz różnicy między cukrem ze słodyczy, a cukrem z owoców????????? glukoza, fruktoza, laktoza?????? mówi Ci to coś?? podstawówkę skończyłaś??

Gość klara1982
Dawno seksu nie miałaś że tak się frustrujesz? a może ci cukru brak hehe pisz sobie pisz jak masz się poczuć lepiej jeżdżąc po kimś chamsko :)

Gość a co to za problem
Zgodnie z powiedzeniem jesteś tym co jesz- niestety jecie byle gówno i dokończcie sobie, bo mnie nie chodzi o obrażanie kogokolwiek. Niestety dzieciom od urodzenia wyrabiacie złe nawyki żywieniowe. Taka mała dygresja jak człowiek jest inteligentny usłyszy coś z czym się nie zgadza, nawet coś przykrego ale zastanowi się, spyta się specjalisty, czy poszuka w internecie, książkach, artykułach i wyciągnie jakieś wnioski dla siebie, człowiek głupi zaczyna wyzywać, bo on uważa się za najmądrzejszego.

Gość a ja wolę dać dziecku
taką słodką bułe niż te kaszki papkowate przecież ma zęby to po co te miksy ma jeść.

Gość malutka100000
Klara ma spoko menu dziecka po co te jazdy, nie je samych słodyczy ślepe jesteście??? je to co wszyscy plus te słodycze. Jak robię zakupy to nie widzę matek z piramidą żywienia w koszyku to skąd sie tutaj takie biorą?

Gość uwielbiam takie tematy :D
klara ma dobre menu?? weź to przeczytaj, tam "cukier cukra cukrem pogania" ... danonki, drożdżówki, mleczka waniliowe, gumy, czekolady

Ja nie wiem jak wy zywicie te dzieci... mam nadzieje, ze chociaz ten kisiel to wlasnorecznie robiony... Parowki, bulki slodkie... Moze jeszcze pasztety . To juz moja 7 miesieczna je dosc dobrze w prownaniu z dwulatkami, ktore przeciez potrzebuja tyle pozywnych posilkow. Wczoraj np zjadla: - piers - 120 ml - na gesto kaszy jaglanej z przetartym jablkiem i gruszka - piers - 125 gr obiadku - sama gotuje. Krolik, ziemniaki, buraki, por, seler - piers - 120 ml kaszy orkiszowej z bananem i morelami - piers.