Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość user0001234

Silny świąd i pieczenie skóry :(

Polecane posty

Gość user0001234

Od dłuższego czasu borykam się z problemem nieznośnego świądu i pieczenia skóry (świąd występuje w różnych miejscach na ciele; brzuch, nogi, ręce, czasem na głowie i nie dając przy tym widocznych objawów na skórze (rzadko kiedy - pokrzywka), za to kiedy się nawet lekko podrapię - na ciele pojawiają się 'szramy' - odbite ślady moich palców, tak jakby ktoś z całej siły mnie podrapał. Natomiast jeśli chodzi o pieczenie, te objawia się zaczerwienieniem i występuje główne na rękach, brzuchu, czasem szyi i za uchem). Szukałem w internecie o czym mogą świadczyć te objawy jednak nic nie znalazłem, co wskazywało by jednoznacznie co to może być. Jedynie świerzb i atopowe zapalenie skóry są opisane jako przypadłości dające podobne objawy, ale też nie do końca. Tym bardziej że dużą, właściwie całkowitą ulgę przynoszą mi tabletki na alergię typu 'Alertec'(jednak zaczerwienienie takie jak przy pieczeniu, czasem dostrzegam, tylko świądu nie odczuwam) . Od zawsze staram się dbać o higienę, myje się 2-3 razy w ciągu dnia.... Próbowałem smarować się balsamami, kremami z naturalnymi olejkami - np z oliwek, zmieniłem proszek na hipoalergiczny płyn do prania, używam mydła dla alergików.. Ubrania noszę tylko bawełniane. Jednak nic po za tabletkami na alergię nie przynosi mi ulgi. Może trochę smarowanie ciała Alantanem. Ale to nieznacznie. Myślałem że to może od mrozu - poprzedniej zimy też swędziała mnie skóra, jednak tylko czasami i nie tak jak teraz, a o wiele mniej. I objawy na wiosnę przeszły. A to obecnie już trwa i trwa... Czy ktoś mniej-więcej może napisać o czym mogą ów objawy świadczyć? Nikt w moim otoczeniu tego nie ma, więc raczej się nie zaraziłem, ani też nikt nie zaraził się tym ode mnie. Nie przyjmuję też stałych leków czy czegokolwiek co mogłoby mnie non-stop uczulać. Bardzo bym prosił jakąś radę. :(

Gość leweeeeee
Lamblioza.

Gość Izaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
zrób koniecznie badania pod katem boreliozy

Gość user0001234
Ale obie te choroby o których piszecie, maja zupełnie inne objawy. Kleszcza też nigdy nie miałem żeby mieć boreliozę.

Gość leweeeeee
Miałam lamblię i takie wlasnie objawy. Nie miałam żadnych sensacji żołądkowo-jelitowych, jak piszą na wikipedii. Tylko wściekły świąd, czasem czerwone placki na skórze. Pomagał tylko lek na alergie - na kilkanaście godzin.

Gość leweeeeee
Aha - i umiejscowienie miałam jak u ciebie - głownie brzuch i ręce oraz za uszami.

Gość Izaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
wiesz nie zaszkodzi zrobic tych badan, a kleszcz nie musi sie wbic, wystarczy ze ugryzie i nawet nie wiesz kiedy

Gość swierzb
proponuję przenieśc się na bogaty wątek stop świerzb:)

Gość yudka313
jakby miał świerzb to by zaraził kogoś, a z tego co pisze to nie zaraził.

Gość to atopia
odstaw balsamy, bo pogorszą sprawę, kup sobie żele do mycia i kremy, zawierające emolienty-popytaj w aptece, tylko nie daj się naciągnąć na drogie Emolium, są tańsze odpowiedniki, wcale nie gorsze.

Gość aaala_123
Ja mam łuszczycę i wiem co to znaczy silny świąd. Mnie pomógł Dermasis (o taki krem http://dermalab.pl/69,revitol-dermasis.html), więc możesz spróbować. Zawiera emolienty, więc nawilży i natłuści skórę.

Gość user0001234
@to atopia Dziękuję za odpowiedź. A znasz może nazwy tych odpowiedników?

Gość to atopia
Allerco, Atopra. Mój osobisty opatrunek-hicior to Mediderm. Tani jak barszcz, lepszy od najdroższych dermokosmetyków. Polecam, tym bardziej że wiem, jak się męczysz. Będzie dobrze :)

Gość pewnie alergia
ja miałam takie objawy jak ty i była to alergia na zimno bywało że pojawiało sie gdy tylko przeszłam przez zimny korytarz potem zamieszkałam pod kaloryferem i wygrzewałam się w czasie nauki długo się wygrzewałam aż do wiosny i tabletki na alergię i pomogło Te bąble po drapaniu pazurkami to jest typowa pokrzywka alergiczna Warto wykryć co cię uczula i wtedy unikać

Gość sonia892
A moze to nużeniec? Tez daje uczucie silnego swiądu i pieczenia skory. Czytalam o tym ostatnio na stronie Centrum Walki z Nużeńcem i troche mnie to zainteresowało, wiec szukam na ten temat troche wiecej. Moze komus pomoge.