Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aella

Mój chłopak myśli o zostaniu księdzem!!

Polecane posty

Gość Aella

Zupełnie nie wiem, co mam robić. Poznałam go w internecie, pisaliśmy ze sobą 2,5 roku, bardzo regularnie, potem się przeprowadził i zaczęliśmy się spotykać. Jesteśmy razem od ośmiu miesięcy, już jak zaczynaliśmy ze sobą pisać to o nim marzyłam, on o mnie też, od dawna chcieliśmy ze sobą być. Problem w tym, że jest bardzo religijny i wspominał mi o tym, że myślał o zostaniu księdzem. Próbowałam z nim o tym rozmawiać. Powiedział, że fascynuje go odprawianie mszy świętej, ogólnie że jest się wtedy blisko Boga i - w skrócie - pomaga się ludziom. Jak zapytałam z drugiej strony - dlaczego miałby zostać ze mną - to powiedział, że dlatego, że mnie kocha, chciałby ze mną spędzić przyszłość i założyć rodzinę, jest ze mną szczęśliwy itp... Chciałabym go przy sobie zatrzymać, ale naprawdę nie wiem jak. Z Bogiem walczyć nie będę, a jest mi bardzo ciężko z tą informacją. Często płakałam z tego powodu, czuję się niepewna, wiem, że w każdej chwili mogę go bezpowrotnie stracić. Nie radzę sobie sama ze swoimi myślami. Co mam robić? Proszę, żeby nie wypowiadały się osoby, które zamierzają się wyśmiewać z Boga.

Gość Spodniarkowski
Moze zostac diakonem i miec zone. Diakon moze wszystko robic co ksiadz, z wyjatkiem spowiedzi i mszy sw.

Gość knedel ze sliffkom
Kurcze, nie rozumiem,tu chce zostac ksiedzem, t z drugiej strony byc z Toba.Wydaje mi sie,ze przegrasz z jego wiara, poswieceniem itd.Ze bedziesz na drugim miejscu.

to rozmawiaj z nim językiem religijnym, czyli "niech stara się rozeznać swoje powołanie". I podkreśl to, że założenie rodziny i małżeństwo to też jest powołanie. To jest coś równorzędnego sakramentalnie do kapłaństwa. I powiedz mu "niech się modli o światło Ducha Świętego". Taka argumentacją powinna do niego trafić, a każdym razie uzmysłowić mu, że potrafisz wejść w system jego wartości i kryteriów.

Gość Aella
Z tym diakonem to ciekawe, ale nie wiem czy by na to poszedł. Czy ktoś może doradzić mi co mam robić?

Gość Aella
Niclas, dzięki za pomoc, spróbuję :)

Gość wredniucha101
on zostanie proboszczem, a ty jego gospodynią - wszyscy będą mówili do niego ojcze, a jego własne dzieci będą mówiły do niego wujku - wszystko zostanie w rodzinie i chłop się nie narobi a będzie zawsze przy forsie, więc nie będzie ci niczego brakowało - ma gość łeb i dobrze planuje przyszłość!