Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elżbieta Jan 2603

Sernik-pytanie o ciasto

Polecane posty

Gość Elżbieta Jan 2603

Witajcie, mam przepis na sernik, mam wątpliwości co do samego ciasta-spodu(mąka, kostka margaryny, cukier puder, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) : w składnikach jest również CAŁE jajko,. Zwykle w takich przepisach dodaje się tylko żółtka. Moje pytanie do Was: czy to może być błąd w druku? czy w ogóle da się zagnieść takie ciasto z białkiem.Pozdrawiam!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie, że da się
zagnieść. Jeśli masz wątpliwości dodaj tylko żółtko. Myślę jednak, że powinnaś zrobić jak podno w przepisie, czyli całe jajo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta Jan 2603
Dzięki, mam nadzieję,że zagniotę :) Przepis z książki także myślę, że się uda.Pozdrawiam serdecznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lena204
ja zawsze piekę sernik tygrysi i tam też do ciasta idzie całe jajko, a ciasto jest po prostu pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta Jan 2603
Aha :) a co to za przepis? jakiś z kakao? bo brzmi intrygująco :) na Wielkanoc chcę upiec ze dwa serniki, w tym jeden z kakao.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bardzo smaczny,uwielbiany
przez moją rodzinę - sernik na ciastkach: Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (zdecydowanie nie polecam wiaderkowego) 200 g masła 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mleka 5 jajek 2 budynie waniliowe (bez cukru) szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego (dałam cukier z wanilią Kotanyi) 7 opakowań herbatników petitków 5 łyżek śmietany kremówki(słodkiej) 1 czekolada gorzka 100gam 1/2 czekolady mlecznej 50 gram Masło rozpuścić w garnku,dodać cukier i cukier waniliowy,podgotować na małym ogniu ciągle mieszając dodać ,ser,budynie rozrobione w 3/3 szklanki mleka,dokładnie wymieszać.Dalej gotować i energicznie mieszając dodawac po 1 jajku Wymiwszać,ostudzić.Mase podzielić na 2 części,do jednej dodać 2 łyżki ciemnego kakao.Na prostokątną blaszkę wyłożyć herbatniki,na nie wyłożyć połowę masy z kakao,na masę drugą warstwę herbatników,na nie ostatnią,białą masę serową,na masę herbatniki.W rondelku rozpuścić śmietankę z czekoladami i polać wierzchnią warstwę herbatników.Można po niej posypać sielane orzechy,płatki migdałowe,wiórki kokosowe lub kolorowe cukierki.Sernik jest pyszny jak postoi z 24 godziny w chłodzie.Polecam:))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta Jan 2603
Dzięki :) "wygląda" na smaczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bardzo smaczny,uwielbiany
Poprawka do mleka - mleka ogólnie ma być 2 szklanki w tym w 3/4 szklanki do rozrobienia budyni,resztę wlac do masy serowej podczas gotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja men
mam przepis na sernik wiejski,bez spodu,jest zaje... uważam że spód do sernika to profanacja:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała mee_13
Kurczę, takie mi się to skomplikowane wydaje ;) zwykle robiłam proste, tj.bez spodu, ucierałam żółtka z cukrem do tego ser i piana z białek.po najmniejszej lini oporu ;) teraz chce upiec coś innego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała mee_13
Ile ludzi- tyle opini ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja men
a jaki pyszny jest sernik z gotowanego mleka? mleko musi być od chłopa,ze sklepowego nie wiem czy wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała mee_13
O kurczę-wygląda smakowicie ;) ale to chyba"wyższa szkoła jazdy"...:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała mee_13
A jak włożyć plaster ananasa do foremki ananasowej, tj.jak duża ma być ta forma?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jak robię sernik to też zawsze daję całe jajko. Ostatnio robiłam sernik królewski i wyszedł rewelacyjny, więc na pewno nie oddzielone nie psuje ciasta. Pewnie zależy od tradycji jakie kto woli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×