Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Liiiiiiiiidia z Krakowa

Koszty życia w Holandii(Rotterdam) jakie?

Polecane posty

Witajcie dostałam pracę w sieci hoteli wynagrodzenie 2 tys e netto macie orientację jakie są koszty życia w Holandii?

Gość dalej dalej
Napisz konkretnie co Cie interesuje to chetnie odpowiem na wszystkie Twoje pytania. Mieszkanie, oplaty, zycie? Ja mieszkam w Rotterdamie, wiec moze bede mogla pomoc :)

super - ja dostałam pracę w Rotterdamie Jestem samotną matką z 3 letnim synem Muszę pomyśleć o przedszkolu dla niego Moje zarobki to 2 tys netto plus premia będę asystentem dyrektora PR - gość szukał asystentki Polki - praca z polecenia Jakie są koszty wynajmu mieszkania Koszty przedszkola Koszt żywności na miesiąc dla 2 osób koszt szkoły językowej - znam biegle angielski i francuski - porozumiem się bez problemu?

Gość dalej dalej
Lidia obiecuje, ze wszystko dokladnie napisze Ci jutro, bo teraz nie mam juz za bardzo czasu, a pisanie troche mi zajmie, bo chcialabym Ci wszystko jak najlepiej wyjanic. Jutro napisze Ci wszystko, a jak wpadnie Ci jeszcze jakies pytanie to pisz. Odpowiem hurtowo.

dobrze - dziękuję W takim razie do jura

Gość dalej dalej
Hej! Juz odpowiadam na Twoje pytania oczywiscie z mojego punktu widzenia :) 1. Niestety nie wiem jakie sa koszty przedszkola. Jednak fajne jest to, ze dzieci "przyjezdne" maja zazwyczaj raz w tygodniu zajecia z logopeda. Robia tam rozne cwiczenia, aby mowily po holendersku bez akcentu. Kolezanka mowila mi, ze jej corka chodzila i sa super efekty. 2. Zarobkami nie masz sie co martwic, bo to bardzo dobra stawka i bez problemu utrzymasz siebie i synka. 3. A jakie mieszkanie Cie interesuje? Za okolo 500 euro mozna wynajac studio. Chociaz slowo "studio" ma w zasadzie tutaj dwa znaczenia, bo czasem jest to salon z kuchnia i lazienka, a czasami dochodzi do tego sypialnia. Mieszkanie z salonem, kuchnia, lazienka i 2 sypialniami to koszt od 600 do nawet 1000. Wszystko zalezy od tego w jakim jest bloku, jakie warunki, czy jest ogrod itp. Chociaz musze Ci powiedziec, ze czasami mozna wypatrzyc jakas okazje i wynajac bardzo ladne mieszkanie za niewielkie pieniadze. Jesli chcesz wynajac mieszkanie przez maklera trzeba liczyc sie z kosztami poczatkowymi. Jesli mieszkanie kosztuje np. 600 e to maklerowi trzeba dac 1800 (600 za pierwszy miesiac, 600- borg czyli kaucja zwrotna i 600 to oplaty maklerskie, ktore "przepadaja"). 4. Szkoly jezykowe. Nigdy w zyciu nie idz na kurs organizowany przez geemente, czyli urzad miasta. Bylam na takim kursie i to jest najgorsze co moze byc. Jezyka tam sie na pewno nie nauczyc, bo oni wieksza uwage skupiaja na nauce "zycia", czyli jak wypelnic formularz, jak dziala wystawianie smieci jesli masz dom itp. Najlepiej samemu znalezc sobie nauczyciela lub zapisac sie do szkoly jezyowej. Jednak jesli bedziesz myslec o szkole jezykowec zwroc uwage na ilosc osob. Tez kiedys poszlam na taki kurs, ale w grupie bylo 20 osob, wiec wszystko idzie bardzo wolno. 5. Koszty zywnosci sa moim zdaniem niewielkie. Ja mieszkam z chlopakiem i na tydzien wydajemy mniej niz 50 euro, a nie oszczedzamy. Kiedys policzylam, ze koszt spaghetti to 5-6 euro, a wystarcza nam na 2 dni. A jak wiadomo dwie osoby zjedza wiecej, niz dziecko z rodzicem. Niektore rzecz sa drozsze jak np, plyny do plukania czy szampony itp. Ja takie rzeczy staram sie kupowac na promocjach np. 3-4 szampony za 5 euro, albo paczka 4 past do zebow itp. Owoce i warzywa kupuje na targu za grosze. W sklepach sa wszystkie owoce i warzywa sa zazwyczaj spakowane w folie i jakos mnie to zniecheca, wiec chodze na targ. Oprocz tego na targu kupuje ser zolty, oliwki, ryby juz z przyzwyczajenia. 6. Dogadasz sie bez problemu wszedzie po angielsku, wiec o to sie nie martw. Jesli chodzi o bycie samotna mama to moze starac sie o kindertoeslag. To jest taki dodatek. Nie jest tego za wiele, bo z tego co wiem to wyplacaja dla dzieci do 18 roku zycia jakies 200 euro co kwartal, ale zawsze jest. Zajrzyj sobie na stone niedziela.nl Jak klikniesz w ogloszenia to po prawej stronie beda zakladki nauka, mieszkania do wynajecia itp. Moze ta strona bedzie dla Ciebie przydatna. Aaa jesli chodzi jeszcze o mieszkania to jesli jestes zameldowana mozesz starac sie o mieszkanie z gminy. Logujesz sie na stronie, wybierasz w jakim rejonie chcesz mieszkanie i "reagujesz" na oferty. W Rotterdamie czeka sie sporo czasu, ale mamy z dziecmi i np. osoby niepelnosprawne maja pierwszenstwo, wiec masz spore szanse. Wtedy oplata zdecydowanie sie zmniejsza, bo za miesiac placi sie jakies 300 euro. To chyba tyle. Jesli masz jeszcze jakies pytania lub nie wyjasnilam czegos zbyt czytelnie to pisz :)

Dziękuję za informacje :) Bardzo właśnie zapisałam online syna do przedszkola brytyjskiego o przedszkole się nie martwię martwię się o wynajęcie mieszkania i jednak przeraża mnie wizja zaczynania wszystkiego od 0 w obcych państwie z dzieckiem sama mieszkałam w Usa 2 lata i w Paryżu 3 lata - ale mieszkać sama to co innego niż z dzieckiem Dziękuj ę Jak najdą mnie pytania - będę pisać w tym temacie Dzięki i Wesołych Świąt

Gość dalej dalej
Nie ma problemu. Ciesze sie, ze moglam pomoc :) Bedzie dobrze :) Zycze rowniez Wesolych Swiat!

Gość gość
Witam!! planujemy przprowadzić się z cała rodziną do Rotterdamu, mam 5 letniego syna i kompletnie nie orientuje się jak to wygląda w Holandii, czy są tam przedszkola 2-języczne??? jeśli ktoś się orientuję proszę o kilka słów na ten temat.