Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama i tylko mama :)

po jakim czasie wasze dziecko zaczęło mówić zdaniami, od uzywania pojedynczyc???

Polecane posty

Gość mama i tylko mama :)

słow??? moj syn za kilka dni skonczy dwa latka :) od okolo 11 mca zycia mówił podstawy czyli mama, baba, tata, dada, nie , tak, robił jak robi kotek, piesek, swinka, okolo 18 mca fajnie juz powtarzal wiecej slow :) a teraz od 2 mcy zna okolo 50 słowek :) wszystko rozumie daję głowe ;) telefonem posluguje sie lepiej niz ja :) powtarza kazde slowo o jakie go poprosze czasem mniej wyraznie ale próbuje :) i moje pytanie brzmi kiedy moge sie spodziewac ze synek zacznie mowic zdaniami? tzn on mowi pić daj, nie wolno, chodz tu, nie pasuje, nie ma, oddaj ale jednak nie pogada sie znim szerzej :) wiem ze kazde dziecko rozwija sie inaczej, ale moze są tutaj mamy któe pamietaja jak to bylo u was????

Gość no wlasnie takie rzeczy trudno
zapamietac, nie pisze w kalendarzu

córka szybo zaczęła mówić w wieku 20 miesięcy mówiła już ładnie całymi zdaniami 15 miesięcy proste zdania i większość słów potrafiła powtórzyć

chłopcy zazwyczaj cięższą mają mowę:) ale po skończeniu dwóch lat zobaczysz jak z każdym dniem bedzie mówił więcej:)

Gość hmmmmmmmmmnmmmmnmmmmmmmmmmmmmm
Mój syn mówił już normalnie... pełnymi zdaniami jak dorosły w swoje drugie urodziny. Mam to nagrane... nie bardzo pamiętam kiedy dokładnie

Gość pamiętam, ze mój mały
Nie całe dwa lata miał jak już krzyczał z kibelka... mama choćć mi wyceć dupke, bo zrobiłem kupke :D

Gość zonaKraka
Mój najpierw takie najprostsze składał, np. "daj pić" "Kubuś idzie" "tatuś je", "dziadziu jedzie"- im więcej czasowników łapał, tym częściej powtarzał je w związku z kimś. Potem załapał coraz nowe grupy wyrazów, i w tym roku potrafił już powiedzieć "śnieg mokry, zimny, biały", albo dodawać podmiot "Kubuś kocha misia", "babcia pali ogień". Kiedy dokładnie? Ciężko powiedzieć, ale na Boże Narodzenie mówił tylko najprostsze zdania a teraz skończył dwa lata i rzadko mówi pojedynczymi hasłami, nawet zamiast krzyczeć "samolot" to woła "samolot leci". I często mówi opisowo, dodaje przymiotniki, albo rzuca skojarzeniami, chociażby z bajeczek. A mówi tak przeciętnie, są dzieci które mówią dużo lepiej (zwłaszcza że masę wyrazów przekręca i nie mówi wyraźnie), ale są dzieci które ledwie dukają, on tak po środku. Tyle że słówek zna sporo więcej niż 50- jeśli miałabym policzyć zwierzęta, rośliny, kolory, pojazdy, żywność, członków rodziny, przymiotniki, czynności, o słówkach podłapywanych z bajek nie mówiąc.

Gość Spokojnie spokojnie
Mój jak miał 2 lata mówił już zdaniami ale z błędami np mama poszedł do sklepu. Nie mówił r wtedy i na wodę mówił doda.

Gość Spokojnie spokojnie
Słówek też więcej niz 50 bo znał sporo angielskich. Kolory i po ang i po polsku, literki znał,do 5 liczył, ale co z jego jak r chyba do 4 roku nie wymawiał

Gość niuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuun
18 m-cy. Pierwsze zdanie brzmialo tak: "mama, daj am jajo" :P A to,ze twoj syn posluguje sie lepiej telefonem od Ciebie to nie powod do dumy. Komorka to nie zabawka dla dzieci.

Gość lolitkaj1
to wcale nieprawda, że chłppcy ciężej i później mówią, zależy tylko i wyłącznie od dziecka mój syn 1 zdanie powiedział miesiąc przed 2 urodzinami, wcześniej mówił parę słów pojedyńczych, dosłownie kilka koleżanki córka w tym samym wieku co moje dziecko zdaniami mówiła za może 2,5 roku, dziwili sie jak usłyszeli w telefonie, że syn mówi do taty: "tato, a jaki to samochód? miał wtedy może 2 lata i 2 miesiące, a ich córa zero

Gość maaamasajksassadsda
moja w wieku 2 lat miala problemy z mowa.Bradzo malo mowila.Pojedyncze slowa. I tak z czasem bylo coraz lepiej.A teraz ma juz 4 latka i bardzo ladnie mowi. oPOWIADA PELNYMI ZDANIAMI.

Gość Spokojnie spokojnie
Koleżanki syn b.pózno zaczął mówić w wieku ok 4 lat. Teraz jest w 6 klasie. Problemy z nauką niesamowite,każdy prawie przedmiot to korepetycje. Mój mówił jak miał 2 lata i teraz jeden z najlepszych w klasie.

Gość spokojnieeeeee
wiem

Gość może być to tak
Tzw. ciężk mowa nie ma nic wspólnego z późniejszymi wynikami w nauce...:O To, że dwulatek mówi całymi zdaniami nie gwarantuje mu późniejszych sukcesów w nauce! I odwrotnie...:O Wiem to na własnym przykładzie. Mój syn dłuuugo mówił tylko pojedyncze słowa, na dodatek niewyraźnie (nie wymawiał "r", "l"). Język "rozwiązał" mu się gdy miał prawie 6 lat! W zerówce zaczął zadziwiać panie bogactwem słów i umiejętnością tworzenia pięknych zdań złożonych. Dziś kończy gimnzjum ze świetnymi wynikami i trudności z mową z wczesnego dzieciństwa wspominamy ze śmiechem...

Gość dfvdv
moj syn ma 2l 4 miesiace i mowi tylko pojedyncze slowka albo zdanie typu mama pic

Gość jhggg
Moj syn ma 28 miesiecy i gada jak najety, nawet przez sen:-\ myli duzo rzeczy, r czasami mu sie uda czasami nie, slownictwo mysle, ze ma bogate, ale mowi wszystko w rodzaju zenskim: polozylam, wstalam i ni jak nie moge go odczuczyc, ale mysle, ze jak na 2 latka to duzo umie

Gość jhggg
Aaa i mysle, ze czytanie ksiazek dzieckuu bardzo duzo daje....