Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość thybtynythny

PISZĘ WIERSZE, CHCIAŁABYM PISAC TEKSTY PIOSENEK. TYLKO GDZIE SIE Z TYM ZGŁOSIC?

Polecane posty

Gość thybtynythny

to moje kochane hobby

Gość

Pewnie czat by coś obecnie podpowiedział.

Jak mi przyjdzie aparat to przetestuje obiektywy które czekają... jak laowa będzie ok to może może kupię ten (?) 

Gość
Napisano (edytowany)

100 mm jest dość ciężki... metalowy, a ten wydaje się bardziej poręczny bo mniejszy... 25 mm ma swoje plusy i minusy. Jest jeszcze 65 mm wszystkie manualne.

Edytowano przez marawstala

Gość

Porównanie wszystkich 3

I wystarczy na dzisiaj kafe. : )

Miał być ten.

Gość
20 minut temu, marawstala napisał:

100 mm jest dość ciężki... metalowy, a ten wydaje się bardziej poręczny bo mniejszy... 25 mm ma swoje plusy i minusy. Jest jeszcze 65 mm wszystkie manualne.

Chyba jednak nie jest taki mały (wagi nie porównywałam). : ) a mniejsza z tym

Gość

Fajny jest ten gostek (dobrze mu z oczu patrzy: )) no i spoko fotki robi... moglby być jednym z guru od makro. Kimś na kim można byłoby się wzorować jako odniesienie do tego co chciałby się uzyskać u siebie.

Nom i tak wygląda przerwa od kafe .)

5 godzin temu, marawstala napisał:

: ) a mniejsza z tym

Myślisz Maro że jest coś takiego jak Karma. Przytoczę dwa przykłady z życia. Jedna kobieta pękała z zazdrości że są lepsi od niej, była niemiła i złośliwa. Wiecznie poirytowana. Teraz choruje na nadciśnienie w oczach. Inna lubiła plotkować, bardziej interesowało ją życie innych niż własne, knuła intrygi i próbowała podkopywać autorytet innych osób, nie lubiła być ignorowana. Teraz leczy się na dermatitis perioralis. A może to tylko ciekawe zbiegi okoliczności ; )

Gość
1 godzinę temu, Miaina napisał:

Myślisz Maro że jest coś takiego jak Karma. Przytoczę dwa przykłady z życia. Jedna kobieta pękała z zazdrości że są lepsi od niej, była niemiła i złośliwa. Wiecznie poirytowana. Teraz choruje na nadciśnienie w oczach. Inna lubiła plotkować, bardziej interesowało ją życie innych niż własne, knuła intrygi i próbowała podkopywać autorytet innych osób, nie lubiła być ignorowana. Teraz leczy się na dermatitis perioralis. A może to tylko ciekawe zbiegi okoliczności ; )

Nie wiem czy karma... pośrednio można tak to nazwać bo na własną karmę sami sobie zapracowujemy (jak sobie pościelesz tak się wyśpisz) emocje, psychika wpływa na ciało jego funkcjonowanie i jest karma w postaci choroby. 

Gość

Jedna z użytkowniczek którą podejrzewałam o bycie moderatorem m.in. dlatego, że nazwę swoją zmieniła twierdziła, że nią nie jest... ale nie wiem może na kompie jest to możliwe... na telefonie nie widzę nic takiego... Może ją zmienię na nowym koncie jak obecne usuną... ale ponoć wystosowałam skomplikowane żądanie i realizacja może się wydłużyć o kolejne dwa miesiące .)

Gość

Poprzednim razem usunęli z dnia na dzień jak o to poprosiłam... zobaczymy : )

Gość

Te są chyba wystarczające jak na mój poziom foto... są inne świetne jakościowo i droższe wiadomo. Ale kupując filtry na największe w swoich kolekcjach obiektywy można dokupić redukcję i będą pasowały na wszystkie mniejsze. 

Taki efekt można uzyskać przy poszczególnych falach nm... te są ciut wyższej im niższe tym więcej wariacji kolorystycznych a im wyższe tym obraz będzie bardziej czarno biały i kontrastowy... Wczoraj z czatem gpt to rozkminialam. Fajny jest do nauki i zgłębiania tematu... porównań i analiz. : )

Gość

Jakby ktoś chciał spróbować to bez przeróbki aparatu też można tak fotografować wystarczy kupić drogi filtr kolari. : ) inne filtry zakłada się na aparaty modyfikowane. 

Im wyższe nm tym filtr jest ciemniejszy... wymaga dłuższego czasu naświetlania i statyw jest potrzebny... ale przy 700 cos nm i poniżej można fotografować z ręki.

Koniec kafe poradnika .)

Gość

Próbka z mojego aparatu tak wygląda... mam fotge taki mały filtr kołowy do 750nm 

Praktycznie prosto z aparatu jedynie kolory zmienione na biało czarne a na niebie widać plamy bo matryca jest trochę zanieczyszczona.

Busko-Zdrój: )

https://ibb.co/rBJFsH7

Gość

I mnie chyba nie było takiego efektu... całkiem przyjemny filtr, ale w sumie może coś przegapiłam. Chyba kupię redukcję by pasował do lepszego obiektywu i sprawdzę jeszcze raz nim zamówię coś innego. 

Mógł pokazać ujęcia z różnych miejsc... : ) 

Znalazłam jeszcze to zdj

https://ibb.co/HR28PYn

Gość

Albo trafił na jakiś wadliwy egzemplarz (?) 

Gość

Już wiem tak jak ktoś w komentarzu napisał... mnie zaskoczyło, że patrzył przez wizjer co nie jest możliwe przy takiej fotografii... miał zwykły nieprzerobiony aparat oczekując cudownych efektów... dawniej na samym początku zanim zaczęłam czytać o tym to też tak myślałam, że wystarczy mieć filtr... no niby można, bo udało się stworzyć coś takiego, ale każdy inny ir no nie... nie wystarczy.

Dnia 31.07.2025 o 21:14, marawstala napisał:

Nie wiem czy karma... pośrednio można tak to nazwać bo na własną karmę sami sobie zapracowujemy (jak sobie pościelesz tak się wyśpisz) emocje, psychika wpływa na ciało jego funkcjonowanie i jest karma w postaci choroby. 

Myślę że ludzie toksyczni mogą mieć niebagatelny wpływ na innych, nie można ich tylko ignorować. To za mało.

Gość
1 godzinę temu, Miaina napisał:

Myślę że ludzie toksyczni mogą mieć niebagatelny wpływ na innych, nie można ich tylko ignorować. To za mało.

Mogą, tu pewnie w zależności od sytuacji trzeba podejść indywidualnie do danego tematu... 

22 godziny temu, marawstala napisał:

Mogą, tu pewnie w zależności od sytuacji trzeba podejść indywidualnie do danego tematu... 

Tak, bardzo indywidualnie. A przysłowie ''jak sobie pościelisz tak się wyśpisz'' nijak się ma do ludzi mieszkających w strefie gazy. Nie o wszystkim decydujemy i nie na wszystko mamy wpływ, ale warto pamiętać że nasze decyzje i  nasze wybory mogą mieć duży wpływ na nasze ''otoczenie''. I to nie jest ''efekt motyla''.

Gość
9 minut temu, Miaina napisał:

Tak, bardzo indywidualnie. A przysłowie ''jak sobie pościelisz tak się wyśpisz'' nijak się ma do ludzi mieszkających w strefie gazy. Nie o wszystkim decydujemy i nie na wszystko mamy wpływ, ale warto pamiętać że nasze decyzje i  nasze wybory mogą mieć duży wpływ na nasze ''otoczenie''. I to nie jest ''efekt motyla''.

Odniosłam się do tego o czym pisałaś... pytałaś o tamte dwa przypadki i o to czy spotkała je karma. Najpierw trzeba byłoby wyjaśnić czym ta karma jest... co wcale nie musi być oczywiste bo różni ludzie mają różne teorie na ten temat. Jest też coś takiego jak karma rodzinna... rodowa... nie jestem ekspertem w tym temacie. .)

Gość

Niektórzy twierdzą, że dusza jeszcze przed narodzinami wybiera sobie życie, rodziców... i doświadczenia które ma do przejścia.

Gość

AI w przeglądarce takie coś podrzuciła...

"Karma, w kontekście religii dharmicznych (buddyzm, hinduizm, dżinizm), to prawo przyczyny i skutku, które mówi, że każde działanie, myśl i intencja mają konsekwencje w przyszłości. Oznacza to, że to, co robimy, myślimy i czujemy, wpływa na nasze przyszłe doświadczenia, zarówno w tym życiu, jak i w kolejnych reinkarnacjach. 

Rodzaje karmy:

W różnych tradycjach można spotkać różne podziały karmy, ale ogólnie można wyróżnić:

Pozytywna karma:

Wynika z dobrych uczynków, pozytywnych intencji i życzliwych działań. Przynosi szczęście, pomyślność i pozytywne doświadczenia w przyszłości. 

Negatywna karma:

Wynika ze złych uczynków, negatywnych intencji i szkodliwych działań. Przynosi cierpienie, negatywne doświadczenia i przeszkody w przyszłości. 

Karma neutralna:

Wynika z działań, które nie są ani jednoznacznie dobre, ani złe. Może jednak mieć wpływ na okoliczności i warunki naszego życia. 

Karma wpychająca:

Silny impuls, który popycha nas w kierunku określonego rodzaju odrodzenia. Może być pozytywna lub negatywna, w zależności od charakteru impulsu. 

Karma dopełniająca:

Okoliczności, które dopełniają nasz los w danym życiu. 

Wpływ karmy na życie:

Karma nie jest fatalizmem, a raczej dynamicznym procesem, który kształtujemy swoimi działaniami. Oznacza to, że mamy wpływ na to, jakie konsekwencje przyciągamy do swojego życia, zmieniając wzorce zachowań i pracując nad swoimi intencjami. 

Przykłady działania karmy:

Pomaganie innym może przynieść pozytywne doświadczenia w przyszłości.

Działania agresywne mogą prowadzić do konfliktów i cierpienia.

Palenie papierosów może skutkować problemami zdrowotnymi. 

Podsumowując, karma to prawo przyczyny i skutku, które kształtuje nasze życie. Nasze działania, myśli i intencje tworzą karmę, która wpływa na nasze przyszłe doświadczenia. Wiedząc o tym, możemy pracować nad sobą, aby budować pozytywną karmę i unikać negatywnych konsekwencji, jak podpowiada nauka o karmie. "

Chatgpt pewnie by to jeszcze inaczej opisał... 

Gość

Zapytałam o to czy jest coś takiego jak karma narodowa bo gdzieś już kiedyś słyszałam podobny zwrot i to przeglądarka wypluła...

"1. Karma w sensie religijnym lub filozoficznym:

W tym znaczeniu "karma" pochodzi z tradycji wschodnich (buddyzm, hinduizm) i oznacza prawo przyczyny i skutku, wpływające na dalsze losy jednostki lub narodu. Koncepcja ta zakłada, że działania danej osoby, w tym jej narodu, wpływają na jej przyszłe losy, zarówno w obecnym, jak i w kolejnych życiach.

2. Karma jako metafora losów narodu:

W bardziej potocznym sensie, "karma narodowa" może być używana jako metafora do opisu pewnych powtarzających się wzorców w historii danego narodu, trudności i wyzwań, które wydają się powracać. Może to być rozumiane jako konsekwencje pewnych wyborów i działań podejmowanych przez naród w przeszłości.

3. Karma w kontekście konkretnych wydarzeń:

Sformułowanie to może odnosić się również do skutków konkretnych wydarzeń historycznych lub politycznych, które wpłynęły na dany naród.

Warto zaznaczyć, że "karma narodowa" nie jest terminem powszechnie używanym w polskiej historiografii czy naukach społecznych. Jest to raczej sformułowanie potoczne, które może być rozumiane na różne sposoby, w zależności od kontekstu i interpretacji."

To informacje,  warto wiedzieć czym różnią się od wiedzy.

Gość

Nie wiem w każdym razie można drążyć temat jeśli jest interesujący... 

Gość
43 minuty temu, Miaina napisał:

To o czym piszesz jak jeszcze raz przeczytałam i przeczytałam opisy AI w sumie są spójne.

Dnia 5.08.2025 o 19:31, Gość napisał:

To o czym piszesz jak jeszcze raz przeczytałam i przeczytałam opisy AI w sumie są spójne.

Maro, ukrywasz się ; ) A ja piszę jak sztuczna inteligencja🤔. Matko i córko! Zapewniam, nie jestem sztuczna🤣

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować