Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna XXI

czy religia może być źródłem przemocy wobec kobiet ?

Polecane posty

Gość grrrrr
pewnie, np islam

Gość nie tylko islam
chrzescijanstwo w upokarzaniu kobiet, zezwalania na przemoc fizyczna i psychiczna tez mialo swoj ogromny udzial.

Gość chrzesnijanstwo tez nawoluje d
chrzesnijanstwo tez nawoluje do przemocy wobec dzieci //kobiet Wystarczy Stary Test. poczytac dokladniej

Gość zależy jak na to patrzeć
bo dzięki niektórym aspektom np. islamu kobiety się tak nie puszczają u nich.

Gość jak chcrześcijaństwo
odbiło wam do reszty?! Miłosierdzie a nie przemoc. To, że zwalacie swoje błędne decyzje przy wyborze partnera na religie to przekracza ludzkie pojęcie.

Gość dziarrra
znam to nagranie - obie filozofki strzelająw 10. Najbardziej szokuje mnie to, że przemoc w religii sprzedawana jest jako owoc miłości i opieki. To hipokryzja totalna. Świadectwoi załgania religii !!! Dotyczy to wszystkich religii abrahamicznych.

Gość dziarrra
"dzięki niektórym aspektom np. islamu kobiety się tak nie puszczają u nich." nic nie wiesz o świecie islamu jeśli opowiadasz takie dyrdymały ! Człowiek jest zawsze tylko człowiekiem i religia tego nie jest w stanie zmienić, może co najwyżej zabić.

Gość Zuzanna Amelia & 1
Oczywiscie ze religia jest zrodlem przemocy wobec kobiet i nawet sa prace naukowe na ten temat. Oczywiscie nie w Polsce i nie tlumaczone na polski.

Gość facet musi bić kobietę
bo kobieta wtedy czuje prawdziwego męskiego faceta prawdziwego samca i takich najczęściej wybieracie

Gość religia nie
ale tępota faceta debila - tak.

Gość Anna XXI
proponuję "wchodzić" do dyskusji po wysłuchaniu załączonego na początku nagrania.

Gość Zuzanna Amelia & 1
Ja wysluchalam. Ciekawy program. Pokazuje ze jest duzo gorzej niz myslalam.

Gość Chrzescijanstwo,islam
chrzesnijanizm, Islam sa zrodlem przemocy i nawolują do krzwdzenia Ludzie cytują fragmety piosma sw (korau)i dokonują przemocy Bo bog tak chial, Tak Bblie interpretują

Gość dgrffdht
największym i najpowszechniejszym źródłem przemocy wobec kobiety jest druga kobieta

Gość Zuzanna Amelia & 1
dg - albo odrzucony facet

Gość księża to zamordyści
kobiet i uczą zamordyzmu. Słyszałam co się mówi na zakrystiach o kobietach. Strach powtarzać bo kobiety masowo porzuciły by katolicyzm.

Gość leonardo to ile
ty wyżej pierd@lisz jak potłuczony.

Gość Zuzanna Amelia & 1
Co mowia ?

Gość Big Dżou
chrześciaństwo to semicka zaraza podlana tylko indoeuropejskim sosem. Na Bliskim Wschodzie kobiety się traktuje jak psy - czyli w myśł zasady, że kobieta i pies to najlepsi przyjaciele człowieka.

Gość księża to zamordyści
mówią różne rzeczy które można streścić jednym zdaniem: kobiety to małpki.

Gość wyspa szczawiu
Durny temat, durne wypowiedzi. x Dyskusji w linku całej nie przesłuchałem, bo za dużo w niej jadu i uprzedzeń. Mam na myśli sformułowania takie jak: - "w telewizji jest za dużo głupich mężczyzn, niekompetentnych, itd." (obrażanie mężczyzn) - "ci mężczyźni w sutannach tzn. księża i biskupi" (okazywanie lekceważenia stanowi kapłańskiemu) - "kościół zszedł na drogę walki z nowoczesnością" (politowania godna próba wmówienia widzom, że to co plotą feministki to "nowoczesność", a kościół to zacofanie). x W tych kilku minutach, które przesłuchałem, nie dostrzegłem żadnej głębszej myśli, za to było mnóstwo puszenia się, przemądrzania, etykietowania kościoła, lekceważenia innych. Naprawdę nieprzyjmnie się takiej dyskusji słucha. x Kościół głosi przykazania "nie kradnij", "nie zabijaj", "nie mów fałszywego świadectwa", "kochaj bliźniego swego". Mąż poślubiając żonę ślubuje jej "miłość wierność i uczciwość małżeńską". Gdzie tu przemoc ? Przemoc i zło dzieje się wtedy, gdy ludzie nie słuchają nauczania kościoła. Obwinianie kościoła za przemoc, to tak jakby winić strażaka za to, że jest pożar.

Alez pewnie ze religia nawoluje do stosowania przemocy Wystarczy poczytac Stary Tesmament jakie okrucienstwa tam mozna wyczytac ,a ludzie to odbierają doslownie i traktuja jako nakazywanie powielanie takich sadystycznych przemocowych zachowan w Imie Boga

Gość USA nie są wprawdzie
katolickie,ale tam do dzisiaj formalnie obowiązują prawa,regulujące kwestie jak należy dawać żonie nie,a jest to kraj w niektórych regionach wręcz fantatycznie chrześcijański.Za przemoc wobec kobiet tak jak wobec,odpowiada w dużej mierze model rodziny,w której żona i dzieci są podporządkowane panu domu.

Jeżeli kobieta tak jak dziecko,jest podporządkowana mężowi według modelu tradycyjnego rodziny ,to jak ma na niej posłuszeństwo wymusić.

jak się wymusza posłuszeństwo nad osobą podporządkowaną

Gość wyspa szczawiu
"ToksycznaKobita Alez pewnie ze religia nawoluje do stosowania przemocy Wystarczy poczytac Stary Tesmament jakie okrucienstwa tam mozna wyczytac ," No to mów konkretnie jaka religia i jaka konkretna rzecz jest tym okrucieństwem, bo inaczej powiem, że bajki opowiadasz. x Polecam np. ewangelię, w której przyprowadzono prostytutkę do Pana Jezusa i zapytano go co z nią uczynić, bo wg prawa Mojżesza należałoby ją ukamienować. Pan Jezus odrzekł, że kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci w nią kamień. Nikt nie rzucił. Jak myślisz, czy kościół katolicki głosi prawo mojżeszowe, czy naukę Chrystusa ? x Ja nie spotkałem się z tym, by kościół nawoływał do przemocy względem kobiet. Tłumaczenie, że wprawdzie nie zaleca, ale jakiś katolik mógłby coś źle zrozumieć, to czysta obłuda. To tak jakby mówić, że strażak jest winny pożaru, bo wprawdzie on go gasi a nie rozpala, ale zawsze jak jest pożar, to straż pożarna jest w pobliżu, więc może jest coś na rzeczy.

Gość teraz to już nie wiem
up

Gość Znalezc ci
wypowiedz księdza z Frondy,sprzed paru miesięcy,który wypowiadając się przemocy domowej,mówi,nie mylmy przemocy z karceniem.