Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elmopido

Toksyczna Matka

Polecane posty

Zaborcza, ograniczająca, wiecznie wtrącająca się w Twoje życie. Toksyczna matka. Jak sobie radzić z toksyczną matką?

Pierwszym krokiem jest uświadomienie sobie toksyczności relacji jaką mamy. Jeśli wiemy, że jesteśmy manipulowani, że staliśmy się ofiarą, możemy zacząć działać. CZYTALAM ; USWIADOMILAM SOBIE...I CO DALEJ???

ale nie koncz ksiazki na wstepie, czytaj powoli i zastanawiaj sie, przeciez tam sa przyklady tego co robic, are you retarded or something?

jestes toksyczny jak twoja stara!! Ale to napewno slyszales wiele razy od ojca... hihi

Zawsze szczery, czemu służą te angielskie wtręty? Wzbogacasz swoje kafeteryjne portfolio? Autorko, napisz jak wygląda Twoja relacja z matką.

czemu służą te angielskie wtręty? x w tym przypadku - odcedzeniem powaznych ludzi od mentalnego gimgowna, znow skuteczne jak widac powyzej

Mhmm... zwracam honor ;) Nie wiem jak Ty, szczery, ale ja się chyba kawy napiję. Nie mam dziś głowy do poradnictwa:D

Uważam,ze pierwszy krok to uświadomienie sobie tego,że jesteśmy manipulowani przez rodzica, drugim krokiem powinno być zdiagnozowanie na czym ta manipulacja polega, od kiedy trwa i jaki to ma wpływ na nas Dopiero kolejnym krokiem powinno być wypracowanie metod przeciwstawiania się takim zachowaniom. Lata manipulacji rodzica mogą, a wręcz na pewno, powodują zaniżoną samoocenę, a nawet brak umiejętności podejmowania nawet błahych decyzji bez konsultacji z rodzicem. Dlatego tak ważna jest wiedza teoretyczna, jak radzić sobie w takich przypadkach. Polecam nie tylko literaturę fachową ale również kontakt z dobrym terapeutą,który pomoże zrozumieć nie tylko mechanizmy działania toksycznego rodzica ale takze pokaże jak skutecznie odciąć pępowinę. Powodzenia- bo będzie ci potrzebne.

ooo właśnie Mufka :) Właśnie tak bym powiedziała, gdybym się już obudziła:D Z autopsji wiem, że wojna z toksycznym rodzicem trwa do grobowej deski. I żeby ocalić siebie, wiele trzeba poświęcić.

Szczery-->ok, ok, nie jestem w formie, zniszczę Cię następnym razem;) Póki co miłego dnia, idę po kawę.