Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co za głupota...

100% zasiłku chorobowego w ciąży to zwyczajna ściema

Polecane posty

Gość co za głupota...

od tygodnia jestem na zwolnieniu - jestem w 5 m.c.Właśnie sprawdziłam jak obliczyć ile będę dostawała wynagrodzenia na zwolnieniu. I te 100% wynagrodzenia w ciaży to zwyczajne brednie. Znalazłam cos takiego "Poniżej przedstawiam sposób wyliczenie zasiłku chorobowego: - przeciętne miesięczne wynagrodzenie wynosi np. 1.126,00 zł, po odliczeniu 13,71 proc. tej kwoty wynosi 971,63 zł, - wynagrodzenie w kwocie 971,63 zł dzielimy przez 30 dni i ustalamy stawkę dzienną zasiłku, -stawkę dzienną mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego; uzyskana kwota stanowi wysokość brutto zasiłku chorobowego, - z kwoty zasiłku potrącamy podatek dochodowego w wysokości 19 proc" i gdzie tu niby wychodzi te 100% które pracownik dostawał nie będąc na zwolnieniu?

Gość a dlaczego ty odliczasz to
od kwoty netto

Gość a idź ty ciemna maso
A no wychodzi,bo wyobraź sobie jak masz wynagrodzenie co MIESIĄC to też ci potrącają składki i podatek matołku!

Gość głupoty to TY piszesz
to nie jest byle jaki zwyczajny zasiłek chorobowy tylko L4 na okres ciąży płatne 100% przestań pieprzyć bo widać ze hormony ci na łeb walą

Gość fasia
Po co tyle kombinacji.Dostajesz do ręki normalną wypłatę, gdybyś nie była w ciąży to idąc na zwolnienie L4 dostałabyś 80% tego co by ci zostało po odbiciu normalnych składek.

Gość dziwna sytuacja :O
Nie dostaje się normalnej wypłaty :O Dostaje się średnią pensję z ostatnich 12 miesięcy lub średnią z okresu od ostatniego L4. Przykład autorka idzie na zwolnienie od 1kwietnia. Wcześniej w lipcu ubiegłego roku miała grypę i była 10 dni na zwolnieniu. W związku z tym otrzyma średnią z wynagrodzenia od sierpnia 2012 do marca 2013. Jeżeli w tym czasie miala stałe wynagrodzenie to nie ma problemu,ale jeśli np od stycznia dostała podwyżkę,to niestety na zwolnieniu będzie dostawać mniej niż w ostatnich miesiącach. Jeżeli miała stałą pensję,ale dostawała premie od których były odprowadzane składki ZUS,to zasiłek będzie wyższy niż pensja. Ja dostawałam na zwolnieniu 35 zł więcej niż miałam pensji :)

Gość ja za to sama nie wiem co i
jak bo za marzec dostałam 221 zł mniej niz za styczen a przeciez i styczeń i luty maja po 31 dni. Jutro jadę do firmy to wyjaśnić.

Gość to ja nie wiem jak wy to robic
ja od początku ciąży do teraz 6 m-c dostaje tyle samo co przed ciążą.

Gość Osiem kropek
bo dostajesz średnią z ostatnich 12 mcy..może te kilka miesięcy temu zarabiałaś mniej.

Gość po chleb chodzę blisko
nie ma żadnych kosztów uzyskania przychodu, dlatego kwota jest niższa

Gość ja za to sama nie wiem co i
ja akurat co miesiąc dostawałam taka sama wypłate. A teraz za marzec dostałąm mniej niz za luty!

Gość hnndnd
Ja dostaje jakies 300 stowki wiecej :)

Gość takie są teraz księgowe...
Bo księgowe teraz takie zatrudniają i tak obliczają! Nie ma możliwości aby ktoś dostawał na zwolnieniu co miesiąc taką samą kwotę bo płaci się za każdy dzień zwolnienia,więc kiedy jest różna liczba dni w miesiącu,wtedy będzie różna stawka. Mi księgowa jak wyliczyła to dostałam trochę ponad połowę pensji :O Bo właśnie 8 miesięcy wcześniej byłam chora i ona zsumowała pensję z 7 miesięcy,ale podzieliła przez 12 miesięcy i jej wtedy super wyszło :O