Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LISTOPAD2011

jak nauczyc1,5roczne dziecko co mozna a czego nie . . ?????

Polecane posty

Gość LISTOPAD2011

moja córka zaczyna wpadac w furie jak czegos jej nie dam , co robic ???

Gość moze kilka razy jej ustapilisc
moze pokazaliscie jej kilka razy ze krzykami da rade wymusic to co chce i jej ustapials pare razy ,wiec teraz tez w furie wpada aby wymusic cos

Gość LISTOPAD2011
pewnie tak ale jak cofnac czas i ja tego oduczyć ??;-(

Gość takie rady do d....
ignoruj jej furie i tłumacz spokojnie,że tak nie wolno

Gość zonaKraka
Oj, mój też tak miał, podejrzewam że to coś jak "bunt dwulatka" tylko za wcześnie, bo teraz jako dwulatek złagodniał i zmądrzał. Nie ustępować, nigdy, to po pierwsze. Jeżeli dziecko domaga się czegoś rozsądnego, co może dostać, musi powiedzieć/pokazać grzecznie. Umie już mówić "proszę"? Jeśli tak, to wymagaj. Ja swoją rodzinę poprosiłam o współpracę żeby nie było takiej sytuacji że mały z wrzaskiem pokazuje coś palcem a ciocia czy babcia od razu podadzą. Jak prosił o coś czego nie mógł dostać, zawsze tłumaczyłam dlaczego- nóż jest ostry, ale dostał swój mały, nie może ruszać pokręteł od kuchenki jak nie ma garnka, a jak jest- też nie, bo musi się gotować, nie wyjdzie sam na balkon bo jest wysoko... do znudzenia, i dość szybko argumenty zaczęły działać. Szczerze mówiąc, wymyślałam czasem jakiekolwiek byle zrozumiałe dla malucha- np. nie wyjdzie do babci bo babci nie ma, poszła do sklepu (chociaż babcia jest, ale nie może do niej chodzić na cały dzień). Uspokoił się. A na koniec- jak była duża histeria i wiedziałam że się nie uspokoi sam, zabawianie czymkolwiek. Zresztą starałam się albo uczestniczyć w jego zabawach, albo wciągać go do swoich zajęć żeby się nie nudził.

Gość kwejka
super podejscie musze uzbroic sie w cierpliwosc . . ktos ma jeszcze jakies pomysly??

tez mam core w tym wieku i np jak uczylam ją ze nie wolno dotykac noza mówilam tak: Emilko to jest nóż. Widzisz"? pokasalam jej. Tu jest ostre i mozesz sobie zrobic ziaziu. i bedziesz plakac. JAk EMilka placze?( ona udawala ze placze) , noza nie wolno emilce dotykac. teraz jak widzi nóz poakzuje ze E- EMilka nu nu nu

i druga rzecz która u nas dziala. jak drze sie ze cos chce np porcelanową lalkę i nie chce ustąpic odwaracam jej uwagę. np ide do polki z ksiazkami , biore jedną z nich i mówie np tak: ,,o jaka ja mam ladna ksiązeczke , tu jest mis , o auto jedzie, Emilko jak robi auto'? ona wtedy brum brum. i ogladamy razem. Nie ustępuj !

Gość mam syna 19m
U mnie jakaś masakra ostatnio, syn się drze jak czegoś zabronię ruszać lub brać, nawet nie jestem w stanie mu wytłumaczyć że czegoś niewolno i dlaczego bo ten tak piszczy i rzuca się czasem na ziemie że nie jestem w stanie przekrzyczeć tego wrzasku, sposób na ignorowanie takiego zachowania działa tak na dwa razy. Czasem wychodzę lub ignoruję te cyrki, nie raz sam przychodzi i daje buziaka jak nabroi lub mnie zdenerwuje ale nie mam na niego konkretnego sposobu, też chciałabym się dowiedzieć co robić jak histeryzuje o byle bzdurę.

Gość AgullaBiałko
"mozesz sobie zrobic ziaziu"? "ziaziu"? Ja rozumiem tłumaczyć dziecku, że to ostre i niebezpiecznie, ale po co od razu mega głupie zdrobnienia wymyślać. Potem dzieci nie umieją mówić normalnie...

inaczej nie zrozumie jak bedzie rozumiec to jej powiem,, ze ją o bedzie bolec i sie skaleczy"

Gość oksanjka
Ja też mam synka ale 14 miesięcy i juz jak tylko zaczął raczkować i wszystkiego dotykać to ju z mu nie pozwalaliśmy i tłumaczyliśmy że nie wolno (grożąc palcem nu nu nu) W pokoju w zasięgu jego rączek stoi sprzet rtv i tak go wyszkoliłam ze teraz nawet go to nie interesuje:) Ostatnio byliśmy u rodziców i dziadek znalazł pilota starego nie potrzebnego i dał mu go do zabawy a on go wziął do rączki tak delikatnie i mówi nie nie nie i odłożł i sie nim nie chciał bawić:) Musimy być konsekwentni mój synek jak płacze ze coś chce to ja go zostawiam i odchodzę chwilkę popłacze i przychodzi do mnie zapominając o tym ze cos chciał:)