danonegratka 0 Napisano Kwiecień 5, 2013 dobry wieczor! mam problem, jestem strasznie zestresowana, ale mam nadzieje, ze napisze to jak najmniej chaotycznie. 24 marca (niedziela) rozpoczelam branie tabletek anty (Vibin), to moje pierwsze w zyciu opakowanie tabletek, bralam codziennie o godz. 21, dopiero dzis zauwazylam, ze jest to moj 13-sty dzien cyklu, a tabletke wzielam juz 14-sta. nie mam pojecia, jak to sie stalo, nie bralam nigdy dwoch w jeden dzien, (bo zadnej nie zywmiotowalam e.t.c.), moze gdzies wypadla, moze ktos jedna wyjal (wiem, ze to brzmi dziwnie). nie wiem, kiedy zaczela sie na niewlasciwa kolejnosc przyjmowania, bo dopiero dzis zauwazylam, ze jest cos nie tak w klejnosci. kochalam sie 8-mego i 9-tego dnia cyklu (z prezerwatywa) i martwie sie, ze cos moglo sie poprzestawiac z tymi tabletkami, moze maja inny sklad a przez to jakis wplyw na moj i tak nieregularny cykl... nie wiem co mam teraz zrobic, czy bylam zabezpieczona, nawet jesli byla zla kolejnosc przyjmowania. nie wiem, ktora tabletke jutro zazyc - brac normalnie czy czekac do niedzieli i zazyc niedzialna w niedziele? prosze o pomoc osoby bardziej doswiadczone, przewertowalam ulotke, ale nie znalazlam sytuacji, jak moja. bede wdzieczna za wskazowki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość yeeeaaahhh Napisano Kwiecień 5, 2013 kazda tabletka ma taki sam skład. Po prostu są posortowane, przypisane do danego dnia, by było łatwiej je przyjmować. Codziennie bierz jedną. Nie rób przerwy w trakcie brania listka. Jeśli okazało się, że jedna w jakiś dziwny sposób się zapodziała to po prostu skrócisz cykl o jeden dzień. Czyli nie weźmiesz tabletki w ostatni dzień, w który masz wziąść. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lalalilu Napisano Kwiecień 5, 2013 Bierz dalej normalnie. Z tego co napisałaś myślę, że któregoś razu musiałaś wziąć tabletkę z "drugiej strony" opakowania. Sama kiedyś tak zrobiłam. Ale z doświadczenia wiem, że jedna tabletka w tą czy w tamtą nie robi AŻ takiej różnicy, ponieważ zabezpiecza Cię cały cykl, a nie pojedyncza pigułka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
danonegratka 0 Napisano Kwiecień 5, 2013 dziekuje Wam za szybka odpowiedz. niestety nadal nie za bardzo rozumiem. moj blister zawiera 21 tabletek anty i 7 placebo (zamiast przerwy) i nie wiem jak postapic, jak je brac? i chcialam zapytac, czy uwazacie, ze bylam zabezpieczona kochajac sie z chlopakiem? to moje pierwsze opakowanie w zyciu, uzylismy tez prezerwatywy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lalalilu Napisano Kwiecień 5, 2013 Byłaś zabezpieczona. Po 1 - prezerwatywa. Po drugie - był to już trzynasty conajmniej dzień, więc organizm działał wg tego. Nie martw się :) A tabletkę weź kolejną, tak, jakby się nic nie stało. Gdyby to było kilka pominiętych pigułek - to miało by wpływ, ale jedna naprawdę nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
danonegratka 0 Napisano Kwiecień 5, 2013 dzieki za odpowiedz :) jutro chyba zadzownie do ginekologa i zapytam jeszcze co i jak, bo najgorsze jest to, ze nie wiem, kiedy mi sie te tabsy pomieszaly, a wiem, ze codziennie przyjmowalam jedna. to pierwsze opakowanie, a ja juz narobilam zamieszania :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lalalilu Napisano Kwiecień 5, 2013 Zadzwoń - pewnie Cię uspokoi :) Albo zerknij w ulotkę - tam chyba będzie coś o tym wspomniane. Mi też się kiedyś pomieszało, ale z plastrami :) Więc, jak widzisz - bywa :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
danonegratka 0 Napisano Kwiecień 5, 2013 no jest napisane, ale o pominieciu tabletki, a u mnie wlasnie brakuje jednej, nie wiem jakim cudem. dzis zjadlam jutrzejsza. wiem, ze bralam codziennie o 21-szej - to na pewno - ale wychodzi na to, ze wzielam za duzo albo gdzies jedna sie "podziala", choc to bardzo dziwne, bo pamietalabym biorac dwie :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach