Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość twwttwwwwtt

Półroczne dziecko chce chodzic...

Polecane posty

Gość twwttwwwwtt

Córka ładnie siedzi,a od wczoraj wstaje łapiąc się czegoś i robi kroki. Jak ją trzymam za rączki to ładnie idzie. Czy to nie za wcześniej ? Mała jest bardzo silna.

Gość to dosc czeste jest
bo ja trzymasz, to twoj opdstawowy blad dzieci sie nie prowadza, dziecko jest gotowe do chodzenia gdy samo wstaje, o wlasnych silach i samo stoi, samo kroczy stawy jej zmarnujesz

Gość to dosc czeste jest
skrot myslowy...w ogole nie powinas byla podawac rak, stawiac, pomagac siada sama, przekrecajac sie najpierw na 4 konczyny, czy tez jej pomagasz? stad wiekszosc skrzywien kregoslupa i krzywych nozek

Gość twwttwwwwtt
Wstaje sama i kroki też sama umie zrobić, ale boję się żeby jej nic się nie stało i dlatego ją trzymam.

Gość pytjnikowa
moja córka zaczęła chodzić mając 9 miesięcy

Gość to dosc czeste jest
nie trzymaj jej a na moje, to jest to mocno za wczesnie, ja bym na twoim miejscu jak najszybciej udala sie do specjalissty omowic kwestie, mojej znajomej corka zaczela sama wstawac w wieku 7 miesiecy i kolezanka miala bezwzgledny nakaz przez przynamniej 2 miesiace odwracania uwagi dziecka, gdy to probowalo wstawac wiadomo, ze nie kazda sytuacje sie dopilnuje ale im dluzej sie da, tym lepiej dla stawow i kregoslupa

Gość twwttwwwwtt
Najczęściej jak ją trzymam za rączki to mi się wyrywa,bo chce sama.

Gość miki kikiotka
mój późno zaczął chodzić mimo to rehabilitantka odradzała stanowczo trzymanie dziecka za rękę. To błąd który wielu rodziców popełnia często nieświadomie. Tyle mogę poradzić.

Gość twwttwwwwtt
A kiedy dziecko powinno zacząć chodzic ? Bo ja np. zaczęłai jak miałam 7 msc. I nie mam problemów ze stawami ani kręgosłupem.

Gość moj syn tez wstal w wieku 6
miesiecy. staal trzymajac sie czego opadnie. Ale ja go nie porwadzlam, zaczal chodizs sam przy meblach. w koncu postawil pierwsze kroki w wieku i pol miesiaca. najwazniejsze, to nie prowadzac, dac dziecku mozeliwosc naturalnego rozwijania miesni. jak bedize gotowaet o samo pojdzie.

Gość to dosc czeste jest
Dziwna argumentacja. Ja tez kilka razy przebieglam na czerwonym swietle i zyje. Nie zmienia to faktu, ze zdecydowana wiekszosc skrzywien kregoslupa, koslawienia stawow - jest odnotowana u dzieci, ktore byly sadzane, prowadzane za raczki, stawiane lub same wczesnie zaczely chodzic. Statystyk nie oszukasz a 10% zdrowych, sposrod 90% jednak "pokrzywionych" to tylko potwierdzenie, ze jestes wyjatkiem a nie regula. Poczytaj troche o tym (chyba, ze jestes madrzejsza od lekarzy, to po co w zasadzie zadajesz tu pytanie?)

Gość to dosc czeste jest
Dla jasnosci, moja corka zaczela wstawac w wieku niecalych 8 miesiecy, tez sie mnie chwytala i chciala byc prowadzana, nie prowadzalam, niemniej byla na 75 centylu wagowo (piersiowa, wiec to nie kwestia "pasienia" dziecka) i wiedzialam, ze to zaszkodzi jej stawom. Niestety nie udalo sie temu zapobiec bo byla uparta i wstawala non stop. Natomiast pierwszy samodzielny krok postawila tuz przed pierwszymi urodzinami, wiec w zasadzie 4 miesiace wstawala i kroczyla przy meblach. Niepotrzebnie podajesz jej rece, naprawde.

Gość mama dwóch dziewczynek
moja starsza córka zaczęła chodzić przed skończeniem 8 m-ca. Ja nie pomagałam, jak skończyła 6 m-cy to chodziła sobie wewnątrz łóżeczka, później po obwodzie i przy meblach, a przed 8 m-cem puściła się mebli i poszła sama. Jeżeli idzie sama to na pewno nie jest za wcześnie, ale pomaganie obciąża stawy i jest niebezpieczne.

Gość twwttwwwwtt
No to nie będę jej podawać ręki.

7 miesieczne dziecko dostalo zakaz wstawania :) lepszego numeru dawno nie slyszalam :D dziecko zaczyna robic pewne rzeczy kiedy jest na to gotowe. Nie stawiac, nie sadzac, nie zmuszac do chodzenia. Dziecko samo zrobi wszystko e odpowiednim dla niego czasie. Daj corce swobode. Upewnij sie tylko zeby nie zrobila sobie krzywdy upadajac. Pozabiaraj wszystko z pod jej nog.

Gość twwttwwwwtt
W łożeczku też chodzi.

Gość mój pierwszy krok zrobił gdy
Miał 7 miesięcy i 7 dni :) Sam wstał w łóżeczku i przeszedł bez trzymania kilka kroków. Potem na podłodze też sam chodził. Byłam z nim u ortopedy i neurologa-obaj powiedzieli to samo-nie przyspieszać,ani nie hamować,bo dziecko wie najlepiej czy jest gotowe! Tyle,że mój jest szczupły-waga okolice 25 centyla lub niżej,a wzrost powyżej siatki-karmiony mm. Właśnie dzieci na piersi są utuczone-i nie mówcie że nie-pokarm jest z krwi,do której przenika cholesterol oraz cukier z tego co jedzą matki,ale one nie trzymają diety,bo cycowego nie da się utuczyć :O Jak widać da się :(

ja mam to samo z synem. Miał niespełna 6 mies, jak sam wstał na nogi, teraz ma prawie 8 i od jakichś 3-4 tygodni chodzi przy meblach, w łóżeczku. Nigdy w życiu nie postawiłam go na nogi, do siadania też go układałam, wszystko robi sam. P. doktor powiedziała, że jeśli robi wszystko sam to jest ok, zwłaszcza że młody drobny bardzo, waży tylko 7,500.

a ja przez 7 mies karmiłam tylko piersią i syn chudy i za nic waga nie chce drgnąć, cały czas oscyluje wokół 10 centyla, więc waga zależy od predyspozycji dziecka głównie no i od tego z jaką częstotliwością mama karmi chyba.

Gość ale bzdury
pokarm matki jest latwo spalany, dlatego dzieci ktore duzo jedza piersiowego mleka i sa powyzej 50go centyla, bardzo szybko gubia wszystko, w przeciwienstwie do dzieci otylych karmionych modyfka, poczytaj i nie bujaj w oblokach http://www.optymalni.poznan.pl/z-roznych-zrodel/tluszcze-i-oleje-wielkie-nieporozumienie.html "Cholesterol odgrywa tak ważna rolę w profilaktyce zdrowia, że organizm sam go produkuje. Największą jego część wytwarza wątroba natomiast w 30 - 60% jest przyjmowany z pożywieniem. Ten cholesterol, który produkuje organizm jest poza tym jeszcze zdrowy dla jelit. Zawartość cholesterolu w mleku matki jest bardzo wysoka ponieważ jest wskazany dla rozwoju dziecka." oraz http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?start=20&slowo=nawyki&nr=3 "Po dokładnej analizie danych okazało się, że dzieci, które karmiono wyłącznie lub głównie mlekiem matki przez pierwsze sześć miesięcy życia miały około 20 proc. mniejsze ryzyko rozwoju otyłości we wczesnym dzieciństwie czy w wieku nastoletnim. " Moja byla karmiona piersia dlugo i dlugo byla wysoko wagowo w centylach, kazdy specjalista po informacji ze jest dziecko karmione piersia mowil, ze w takim razie w ogole nie mamy tu mowy o nadwadze; gdy tylko corka zaczela chodzic natychmiast wszystko zrzucila i teraz jest dokladnie na 50 centylu, juz od kilku lat

dzieci karmione piersią są utuczone? karmiłam dwie córki mm i starsza była w 25centylu, mała większa, ale z większą wagą się też urodziła i ogólnie jest duża, chociaż szczupła. Dziecko mojego szwagra na mm jest grubaśne jak kluska.

karmiłam dwie córki piersią, nie mm ;-) starszą 14 m-cy, małą 16 m-cy, nigdy nie piły mm.

Gość twwttwwwwtt
Moja jest karmione mm od początku. Jest długą, ale chuda.

Gość eee tam......
Moj syn ma 18 lat. Zaczal chodzic pod koniec 8 miesiaca, w 9 biegal, w 10 lazil po drabinkach na placach zabaw. Jest wysoki, nie ma zadnych skrzywien kregoslupa. Ja, majac 6 mieisiecy trzymalam sie szczebli w lozeczku i obchodzilam je cale. Garba nie mam, problemow z kregoslupem tez nie.

Moja PIERWSZA corka miala 7.5 msc kiedy juz sama chodzila, wiec kazde dziecko rozwija sie w swim tempie ,reszta troche pozniej zaczela chodzic, najpozniej syn Ja bym na twoim miejscu dziecka nie hamowala ani jej nie stopowala rozwoju

Gość bvkdfkv
A moja córka 11mc dzisiaj nam zrobiła śniadanie do łóżka:)uwierzycie!ale zdolniacha:)))

Gość wczoraj urodzone
a dzis nie tylko chce chodzic ale juz nawet biega na randki