Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odwieczne konflikty na kafe

Karmienie dzieci-czy zawsze matka robi to co najlepsze?

Polecane posty

Gość wada wzroku nie jest przeciww
Źródło jest jedno: WHO, Światowa Organizacja Zdrowia. Każde inne źródło nie jest wiarygodne jeśli mowa o odpowiednim przyroście. Siatek centylowych w necie jest od groma i jakieś 99% w ogóle nie bierze pod uwagę tego w jaki sposób karmione jest dziecko a to sprawa kluczowa. Pierwsza lepsza strona w google wyrzuca mi, że podwojenie wagi u dziecka powinna nastąpić między 4 a 6 miesiącem więc chyba bardzo starałaś się nie znaleźć ;) Natomiast siatki centylowe dzieci piersiowych też nie są trudne do znalezienia i tam czarno na białym pokazuje, że u piersiowych dzieci podwojenie wagi w wieku 4 miesięcy jest bardziej pożądane, niż w wieku 6 miesięcy, natomiast za normę uznaje się do 6 miesięcy, bo nie spada w centylach poniżej 25. Taki maluch piersiowy, co waży 3,300 przy porodzie POWINIEN w wieku 4 miesięcy osiągnąć wagę między 6,200 a 7,800 (gdzie 50 centyl wyniesie dokładnie 7,000) zaś w wieku 6 miesięcy (jak pisałaś w pierwszym poście) właśnie POWINIEN ważyć między 7,100 a 8,800 (gdzie 50 centyl wynosi dla tego wieku przy tej wadze urodzeniowej - dokładnie 7,900). Zatem powołałaś się na wagę całkowicie prawidłową, dziecko urodzone z wagą 3,300 powinno w wieku 6 miesięcy ważyć między 7,100 a 8,800 czyli między 7 a 9 kg. Tyle.

Gość 15 trików- niezłe
Nieprawidłowo przygotowana mieszanka jest główną przyczyną niedożywienia i chorób. Może spowodować trudności w karmieniu i konkretne problemy zdrowotne, takie jak niedożywienie, odwodnienie lub stany zapalne przewodu pokarmowego. W niektórych przypadkach może nawet doprowadzić do śmierci. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby wszyscy rodzice byli informowani przez wyraźne ostrzeżenie na opakowaniu mleka, że mieszanka może zawierać mikroorganizmy chorobotwórcze. Niestety tylko jedna firma informuje, że produkt nie jest sterylny, jednak, co jest zaskakujące, instruuje rodziców do korzystania z wody o temperaturze 50-60 C. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia twierdzą, że temperatura wody do przyrządzania mleka powinna wynosić 70C. Taki sposób przygotowania mieszanki jest najbardziej skutecznym sposobem jej oczyszczenia i mógłby nawet 10.000 razy zmniejszyć ryzyko zachorowań. Oprócz faktu, iż niewłaściwe przygotowanie mieszanki może nieść poważne ryzyko dla zdrowia, niektóre jego składniki również okazują się być się niebezpieczne. Koncerny regularnie dodają nowe składniki zanim ich bezpieczeństwo zostanie prawidłowo ocenione. Wszystko po to, aby uzyskać przewagę konkurencyjną. Oznacza to, że tak naprawdę robione są masowe testy na dzieciach. Obecnie nie ma prawnego wymogu, żeby składniki były oceniane przez niezależny podmiot naukowy przed wprowadzeniem na rynek.

Przy czym (widać na siatkach ale dodam, gdyby ktoś przeoczył) brałam przedział między 15 a 85 centylem, nie brałam natomiast pod uwagę centyla 3 i 97 bo są to skrajności, które wskazują na możliwie nieprawidłową wagę, dopiero przy tych skrajnościach sprawdza się wzrost, wagę członków rodziny, wysyła na badania. Więc nie jest tak, że podałam wagę minimalną i maksymalną - a minimalną i maksymalną zdrową.

Gość Ja bym proponował by ojcowie
karmili dzieci wtedy będzie najlepiej :P

Gość inka...
Kazdy wie ze aby karmic piersia trzeba zachowac odpowiednia diete i Alkohol i nikotyna to tabu wiec jasli ktos dba o siebie i Karmi piersia to dba tez o dziecko , a skad wasza pewnosc ze w tym waszym jedzeniu dla niemowlat wszystko jest cacy ? Bo Co bo na etykiecie napisane?..

Gość pracuję w sanepidzie
Do 15 trików A nie słyszałaś że wodę dla dzieci do sporządzenia mieszanki należy przegotować i wystudzić? Chyba nikt normalny nie ogrzewa surowej do tych 50stopni? Do autorki posłużyłaś się siatką dla dziewczynek :) dlatego 8-9 w wieku 6mcy wyszło Ci jako nadwaga. Do wada wyroku nie jest masz częściowo rację, ale ja również nie trafiłam na źródło mówiące,że 4 miesięczne dziecko ma mieć podwojoną wagę,było napisane wszędzie,że MIĘDZY 4 A 6 mcem i 6 miesięcy to już ostatni moment,że tak to ujmę. A w pierwszym poście napisałaś,że powinno podwoić w wieku 4 mcy-nie w wieku 4,a między 4 a 6,więc równie dobrze w wieku 5 lub 6.

Gość iyjio8y
pani w sanepidzie nie umie czytać ze zrozumieniem to cytat: Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby wszyscy rodzice byli informowani przez wyraźne ostrzeżenie na opakowaniu mleka, że mieszanka może zawierać mikroorganizmy chorobotwórcze. Więc to nie niegotowana woda ma być przyczyną zachorowań!

Inka nie każdy o tym wie. Nie raz widziałam tu wpisy matek,które TWIERDZIŁY,ŻE JEDZĄ WSZYSTKO i żadnej zdrowej ani lekkostrawnej diety nie trzeba trzymać,bo pokarm bierze się z krwi a nie z tego co jedzą. Pamiętam też kilka tematów o tym,że dziewczyna idzie na wesele siostry/brata/szwagra etc i chce wypić,w związku z tym wiele osób radziło,aby odciągnęła pokarm omijając jedno karmienie a potem już normalnie pierś. A alkohol w organizmie utrzymuje się w zależności od spożytej ilości od 3h (jedno piwo) wzwyż. Więc jeśli wypije 2 kieliszki wódki,to powinna zrobić naprawdę długą przerwę.

Ok-mój błąd-za szybko przeczytałam. Ale znam przypadki osób,które do podgrzewaczy wlewały kranówę.

Pracuję w sanepidzie -> w swoim poście napisałam przecież, że podwojenie wagi u dziecka piersiowego powinnoo nastąpić w wieku 4 miesięcy, bo tak jest. Prawidłowo "przyrośnięte" ( :) ) dziecko piersiowe, urodzone z wagą 3,300 znajduje się na równiutko 50 centylu z podwojoną wagą w wieku 15 tygodni a więc dokładnie w wieku 3,5 miesiąca (chłopiec) i 4 miesiące (dziewczynka). I to zdanie podtrzymuję. To jest najbardziej prawidłowy przyrost dla tego wieku u dzieci piersiowych. Natomiast w wieku 6 miesięcy podwojona waga oznacza u chłopców ur. z wagą 3,300 - 6ty centyl (!) a u dziewczynek - niecały 20 centyl.

Gość he he he
krowy karmione paszą z GMO kukurydzą i soją a także mączką kostną ze zdechłych zwierząt. Co do jedzenia i alkoholu to nie widzę problemu nigdy nie byłam palaczką ani ja ani mąż, bo bierne palenie jest równie złe jak nie gorsze, bez alkoholu tez da się żyć, poza tym nie wszyscy ludzie lubią jeść byle co, niektórzy przynajmniej starają się w miarę zdrowo, na ile to możliwe w dzisiejszych czasach.

Gość inka...
Dlatego kazda kobieta decydujac sie na karmienie piersia powinnia byc na Tyle odpowiedzialna aby odmowic sobie tego piwka czy kieliszka wodki czy papieroska ale skoro sa nieswiadome znaczy ze niedorosly do obowiazku jaki za tym stoi a to juz porazka robic cos na odwal sie, bo inaczej tego nazwac nie mozna..kobieta decydujac sie na dziecko powinna byc swiadoma konsekwencji jakie to ze soba niesie nie tylko w karmieniu ale tez w kazdej innen dziedzinie i wieku dziecka jak dlugo jest za nie odpowiedzialna ale to juz inny temat , dosyc sie slyszy Co ostatnio wyrabiaja matki ze swoimi pociechami....pozdrawiam

Gość alkohol przy karmieiniu
mozan pic okazjonalnie. np gdzu dziecko ma 4 godzinne przerwy przy karminiach;, mozan sobie pozwolic na lapke wina zaraz po karminieu i odczekac tez 4 godziny. Jak dozecko jest duze i ssie piers tylko rano i wieczereom, to w ciagu dnia tez mozna sobie pozwolic na jakis napoj alkoholowy. Kamrienie piersia , n,awet przez mame palaca, jest zdrowsze niz mm. Poza tym mleko mamay palczki chroni przed skutkami biernego palenia. POczytraj dane z WHO

Gość b.e.a.t.a
Jak najbardziej. W dodatku dzieci palaczek karmione piersia maja mniejsze ryzyko astmy niz dzieci palaczek karmione mm. Absolutnie nie popieram tutaj palenia papierosow przez matki niemowlat, ale takie sa fakty.

Gość zamiast
Niestety większość rzeczy trzeba brać na wiarę. Słyszałyście o aferze w Chinach z melaminą w mleku modyfikowanym? Dzieci chorowały i umierały od tego. Mleko mamy jest jednak dużo lepsze jeśli mama je wartościowe produkty. Jej organizm oczyści je jednak zanim zmieni je w mleko. Co do słoiczków. Podaję i wcale sie tego nie wstydzę. Sama też gotuję dzięki temu dziecko je urozmaicone rzeczy. Trzeba wierzyć ,że produkty dla dzieci są dobrej jakości/

Gość fasfsaffsa
ja kupuje i robie w domu i zamrazam po 20woreczków, 3 godziny roboty raz na tydzien-dwa tygodnie. tak mi jest lepiej.

Myślę, że powracająca obecnie moda na jedzenie "wszystkiego" przez matkę w okresie karmienia nie oznacza doslownie wszystkiego, ale odchodzi się od drakońskich diet w stylu - wyłącznie gotowane mięso indyka i gotowane jabłka. Oczywistym jest, że nie mozna jeść w tym czasie fast foodów, pić coli czy alkoholu. Zdumiewa mnie bezkrytyczne zaufanie do mm. Skąd wiadomo, co jedza krowy? Jeżeli pasą się w mało uprzemyslowionej okolicy, to faktycznie ich mleko może być wolne od zanieczyszczeń. Natomiast krowy, które się nie pasą, tylko całe życie spędzają w zamknięciu jedzą - pytanie co? Ekologiczna trawę i sianko suszone na słońcu? Nie jestem fanatyczną przeciwniczka mm, ale stwierdzenie, ze jest zdrowsze od naturalnego pokarmu jest chyba sporo przesadzone.

Gość a dlaczego nie mozna jesc fast
food? podczas karmienia piersia?? Najbardziej mnie denerwuje w tej claej dyskusji demonizpwanie karmienia ^piersia: nie mozna tego, owego, trzba uwazac na to i na tamto! Cos co jest ekxtremalnie proste przedstawia sie jako strasznie skomplikowane! Kaza, powtarzam kazda kobieta, kotra nie jest skrajnie niedozywiona, jest w stanie wykarmic dziecko wlasna piersia. I bedzie to najlepszy pokarm dla jej dziecka.

Gość hmmmmmm ????
Każdy karmi jak chce aleeee Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka w okresie niemowlęcym !!! Tak samo jak miód naturalny zawsze będzie lepszy od sztucznego. Masło naturalne lepsze od margaryny itp

Gość nigdy nie kupuje przez tablice
dokladnie! moja przesypiala pelne nocki odkdad skonczyla 2 miesiace, po 8-9 godzin snu bez przerwyna karmienie, spokojnie moglam w tym czasie wypic 1-2 lampki wina, czy piwo, czy nawet drinka i do pierwszego karmienia w organizmie zostawalo cale nic, z reszta sprawe konsultowalam z ginekologiem, ktory mowil ze ze 2 lampki wina czy 2 (ew. 3 slabe) drinki moge spokojnie wypic jesli moje dziecko tak dlugo spi i sie nie budzi na karmienie, wiec juz nie piszcie bzdur o wyrodnych matkach i koniecznosci abstynencji

Gość pipkaipapka
A Co to za problem odmowic sobie alkoholu przez pierwsze pare miesiecy ? Niezapominajmy ze roznie Alkohol wplywa na organizm kobiety akurat Po porodzie kiedy hormony jeszcze "szaleja" i te czasem kilka slabych drinkow moze rowniez mamusi zaszkodzic nie mowiac o tym ze to ze dziecko przesypia nocki nie znaczy ze zawsze musi je przesypiac .

Gość uiyiufdyut
a dlaczego zakładasz kilka miesięcy? Czy to jakaś granica karmienia piersią? Potem staje się bezwartościową wodą?

Gość nigdy nie kupuje przez tablice
pipkaipapka -> z calym szacunkiem ale co cie obchodzi jak to na wplynie na organizm po porodzie matki? kazda ma swoj mozg i nie tego dotyczy temat, kazdy martwi sie o siebie :) po pordzie bylam mega wyczerpana, kolki, srolki, mialam ochote na kieliszek wina wieczorem to zwyczajnie sie go napilam, proste, nie widze powodu by odmawiac sobie przyjemnosci, z reszta litosci, a jak ma lkohol wplynac na matke bedaca 2 miesiace po pordzie, kiedy juz wszystko zasklepione? dokladnie tak samo jak na kazdego innego czlowieka... zaczynam miec wrazenie ze zyje w innym swiecie: swiecie matek, ktore nie maja prawa do niczego, bo sa matkami, tj jesli sie okaze ze cos jednak mozna, bo dziecku nie szkodzi, to znajduje sie nowy powod pt "a po co"? :D A po to, ze jestem czlowiekiem i mam ochote wypic kieliszek nie szkodzac w zaden sposob mojemu dziecku i nic nikomu do tego, kazdego tak na ulicy zaczepiasz i sie pytasz a po co pali, po co piwo w markecie kupuje, babce w markecie serek wyrywasz reki "bo napakowany chemia, wezmie pani tamten"? :D

Gość pipkaipapka
Nie chodzi mi o to zeby zakazywac , raczej o to ze dla niektorych jak widac to katorga nie wypic alkoholu .Co niektorym Po jednym piwie w glowie juz szumi wiec nieoszukujmy sie . I nie chodzi tutaj o to aby sobie wszystkiego odmawiac ale Sa rozni ludzie i rozne przypadki, a Co Do przykladu palaczy i serka w sklepie porazka bo nie o tym mowa w Moim Poscie tylko o karmieniu piersia .ja swieta nie jestem ani zadna perfekcyjna matka jestem poprostu odpowiedzialna i wole chuchac na zimne .proste ! wiem Co znaczy miec niemowle w domu i nie idzie zawsze wszystkiego przewidziec i w razie czego wole nie byc Po lampce czy dwoch wina...

Gość pipkaipapka
I jakos przezylam bezstresowo , a winko pewnie ze wypije z kolezankami nawet chetnie kiedy moj maz sie dzieckiem zajmuje ktore juz piersia karmione nie jest ...pozdrawiam

Jak sie karmi piersia a dziecko przesypia pelne noce to jakie to chuchanie na zimne? Wystarczy minimum wiedzy o funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, ze po wypiciu kieliszka wina o 22 kompletnie nic nie zostanie w organizmie do 6-7 rano, trzeba uzywac glowy! Ochota na wypicie kieliszka wina raz na jakis czas to nie jest nieumiejetnosc odmawiania sobie, tylko zdrowy rozsadek - nic sie stac nie moze i kropka. A jak sie zdarzy ze dziecko sie akurat wtedy obudzi w nocy, to jest tatus ktory moze uspic, ja np. sciagalam mleko codziennie po wieczornym karmieniu, bo tyle go mialam i mrozilam. Zaden problem akurat odmrozic i podac, 5 minut! Widze sens w chuchaniu na zimne, gdyby nie bylo wiadomo co sie dzieje z alkoholem i po jakim czasie znika z organizmu i to, ze komus szumi w glowie nie zmienia faktu, ze zawartosc alkoholu sie nie zwieksza, to kwestia reakcji organizmu i nie wplynie na szybkosc wydalania. To juz nie chuchanie na zimne tylko paranoja i jak najbardziej jest to porownywalne ze zwracaniem uwagi klientce sklepu na to, ze wybrala serek z wieksza dawka chemii, niz "ten obok".

Ba. Bezstresowo to i ja przezylam 4 miesiace katorzniczej diety, bo moje dziecko mialo silne objawy AZS - w imie ego, o czym piszesz, nakazmy wszystkim kobietom przez 4 miesiace zyc o chlebie, wodzie, gotowanej piersi indyka i marchewce, a tak na wszelki, zeby chuchac na zimne, w koncu ja przezylam i zyje, nie? Puk puk...!

Gość pipkaipapka
Nie kazdy jest taki jak Ty! Nie kazdy reaguje tak jak ty ja pisze ogolnie i nieporownuj mojego przykladu Do innych idiotyzmow o serkach itd. Bo wystarczy wpisac w google picie alkoholu w czasie karmienia piersia. Pozaym czesto gesto pije tatus z mamusia sobie bo dziecko spi przeciez Do rana - to tylko gdybania... nie kazdy jest taki jak ty zrozum i nie kazdy jest na Tyle odpowiedzialny a takie posty jak twoje nie wszystkim na zdrowie wychodza...

Gość a wy co myslicie mądrale
ze mleko modyfikowane to jest lepsze niz kobiece?? skład na pudełku taki, ze łeb sie lasuje. A te krówska, co dają to mleko to myslicie ,ze jadly ekologiczna trawke? zrą maczke kostną z smierdzącej padliny i splesniałe siano, stoją w gnoju po pachy, ladowane są w nie antybiotyki, hormony, chemia. Ja jak karmie swoje dziecko, to chociaz jem zdrowo i mam na to wplyw. Jak sa mamuski co wpierdzielaja szajs z biedrony i parówy z lidla to gratuluje, ale 90% mojej diety to tylko naturalne i najwyzszej jakosci skladniki.